Advertentie

Advies: Brabant terug naar 51 gemeenten

De provincie Brabant zou terug moeten van 67 naar maximaal 51 gemeenten. Dat staat in het advies dat VVD-senator Helmi Huijbregts in opdracht van de provincie Noord-Brabant maakte.

14 juni 2013

Van de huidige 67 gemeenten in Brabant blijven er volgens een advies de komende 2 decennia maximaal 51 over. Zwakke gemeenten moeten zich bezinnen op hun toekomst en concrete herindelingsvoorstellen mogen geen taboe meer zijn.

Eigen identiteit behouden
Dat staat in het advies dat VVD-senator Helmi Huijbregts in opdracht van de provincie Noord-Brabant maakte en vrijdag presenteerde. De provincie moet gaan zorgen dat dorpskernen hun eigen identiteit houden. Volgens het advies komt er één gemeente in zowel het Land van Cuijk als het Land van Altena. Uden, Veghel, Boekel en Landerd moeten op lange termijn samengaan. Vught komt bij Den Bosch, Chaam bij Breda, Goirle, Alphen en Baarle-Nassau bij Tilburg en Nuenen en Waalre bij Eindhoven. Er is al besloten dat Maasdonk wordt opgesplitst.

Nader onderzoek
Voor kleinere gemeenten die nog niet concreet worden genoemd komt er nog nader onderzoek. Huijbregts vraagt zich bijvoorbeeld af of Zundert, Rucphen en Halderberge in de toekomst zelfstandig kunnen functioneren.

100.000 inwoners niet leidend
De VVD-senator zegt dat ze zich niet heeft laten leiden door het kabinetsstandpunt dat gemeenten minimaal 100.000 inwoners moeten hebben. Bovendien heeft minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) inmiddels gezegd dat dit aantal niet keihard is.

Argwanende reacties 

En hoewel de ideeën met argwanende reacties werden ontvangen is er gevoel van urgentie ontstaan, vertelde Huijbregts vrijdag in een toelichting. Het bedrijfsleven heeft gezegd een daling van het aantal gemeenten toe te juichen. ,,Na de zomer gaat het grote werk beginnen'', kondigde gedeputeerde Bert Pauli vrijdag aan.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bram Kools
Oude tijden herleven. Button 'GOIRLE BLIJFT' en onze cd met strijdlied maar weer eens van de zolder halen.
Advertentie