Advertentie

Aboutaleb gastspreker op burgemeesters-G20 in Tokyo

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam heeft vannacht in Tokyo zijn collega’s uit onder meer New York, Beijing, Moskou en Rio de Janeiro toegesproken. Aboutaleb was speciaal uitgenodigd door de prefectuur van Tokyo om zijn licht te laten schijnen over de uitdagingen en ambities van ‘zijn’ stad . De slotdeclaratie van de U20-top moet dienen als input voor de G20-top die eind juni in Osaka plaatsvindt om het onderwerp stedelijke ontwikkeling bij wereldleiders op de kaart te zetten.

21 mei 2019
japan.JPG

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam heeft rond 13.00 uur plaatselijke tijd in Tokyo zijn collega’s uit onder meer New York, Los Angeles, Buenos Aires en Jakarta toegesproken. Aboutaleb was speciaal uitgenodigd door de prefectuur van Tokyo om zijn licht te laten schijnen over de uitdagingen en ambities van ‘zijn’ stad. De slotdeclaratie van de U20-top dient als input voor de G20-top die eind juni in Osaka plaatsvindt om het onderwerp stedelijke ontwikkeling bij wereldleiders op de kaart te zetten.

Duurzame woningbouw belangrijkste thema

Tegenover NPO Radio 1 lichtte Aboutaleb vanochtend toe dat hij voornamelijk naar Tokyo is afgereisd om te luisteren naar de inbreng van zijn collega’s. Als belangrijkste thema noemde Aboutaleb de duurzame woningbouw. ‘In de stad zijn wij bezig om vijf woonwijken te ontkoppelen van het gas en in openbaar vervoer te investeren’, zei hij over de Rotterdamse inbreng op dat gebied. De Rotterdamse inbreng bestaat ook uit ontwikkelingen in de Rotterdamse haven op het gebied van duurzaamheid. Als voorbeeld noemde Aboutaleb dat het Havenbedrijf van de Maasstad werkt aan een systeem om koolstofdioxide die wordt uitgestoten door de olie-industrie uit de lucht te halen. Die CO2 moet weer onder de Noordzee worden opgeslagen. 

Geen tijd te verliezen

In zijn toespraak benadrukte Aboutaleb vannacht het belang van internationale samenwerking en uitwisseling tussen steden om de sociale weerbaarheid te versterken. Daarbij stipte hij drie uitdagingen aan: het invullen van overheidstaken in uitdijende stedelijke gebieden, inclusiviteit en verduurzaming. Wereldwijd hebben steden volgens Aboutaleb geen tijd te verliezen in het oplossen van vraagstukken rondom arbeidsmarkt, sociale voorzieningen, huisvesting, zorg, en onderwijs die voortkomen uit verstedelijking en demografische uitdagingen. De burgemeester benadrukte daarnaast het belang van samenwerking tussen overheden, het ondersteunen van burgerinitiatieven, een goed sociaal klimaat, culturele kruisbestuiving en respectvolle dialoog voor een inclusief leefklimaat in steden. Tot slot omschreef Aboutaleb kort hoe Rotterdam de energietransitie aangrijpt om ook meer banen en economische groei te creëren en te investeren in onderwijs.

 

Premier op bezoek

Een woordvoerder van de prefectuur Tokyo, die de U20 organiseert, laat Binnenlands Bestuur desgevraagd weten dat Rotterdam – geen lid van de U20 – de eer van de uitnodiging onder meer te danken heeft aan haar goede banden met Tokyo. De woordvoerder laat daarnaast weten dat Aboutaleb ook belangstelling toonde voor deelname aan de top, en in het bijzonder de panelsessie over sociale inclusie. Rotterdam had bij deze U20 een zogeheten 'observer status'. Aboutaleb zei aan de lijn met NPO Radio 1 dat hij onlangs de Japanse premier Shinzo Abe te gast had in Rotterdam en dat hij vermoedt dat de uitnodiging daaruit voortvloeide.

'Praktisch vooruit' versus 'grote ideologische debatten'

Over de rol van burgemeesters in de internationale politieke constellatie zei Aboutaleb op de radio dat steden praktisch vooruit willen terwijl nationale regeringen – ook in Nederland – bezig zijn met ‘de grote ideologische debatten’. Daarbij haalde Aboutaleb zijn collega uit het Canadese Toronto aan: ‘Leaders talk, mayors act.’

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie