Advertentie

Aantal straatroven Rotterdam licht gedaald

De gemeente waarschuwt dan ook dat de aandacht niet moet verslappen. Bij de HIC-aanpak gaat het er onder meer om de pakkans te vergroten en de kans dat daders opnieuw de fout in gaan (recidive) te verkleinen.

19 juli 2016

Het aantal straatroven, woninginbraken en overvallen in Rotterdam is in de eerste helft van dit jaar licht gedaald ten opzichte van de eerste zes maanden van 2015. Dat meldt de gemeente. Die schrijft de daling toe aan de aanhoudende harde aanpak van delicten die tot onrust in de wijk leiden of ernstig inbreuk doen op de persoonlijke integriteit van slachtoffers.

Niet verslappen

Het aantal woninginbraken nam het meest af (van 1780 naar 1491), maar ook het aantal straatroven daalde (van 340 naar 294). Het aantal geregistreerde overvallen in Rotterdam bleef vrijwel gelijk: van 66 in eerste helft van vorig jaar naar dit jaar tot nu toe 60. Tussen 2012 en 2015 was er een veel forsere daling van het aantal zogenoemde High Impact Crime-delicten (HIC). In die tijd daalde het aantal woninginbraken met 20 procent en het aantal straatroven en overvallen zelfs met ruim 40 procent. De gemeente waarschuwt dan ook dat de aandacht niet moet verslappen. Bij de HIC-aanpak gaat het er onder meer om de pakkans te vergroten en de kans dat daders opnieuw de fout in gaan (recidive) te verkleinen. (ANP)

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Wiet ten Doeschate / directeur ixad-communicatie en vormgeving. Maastricht
Straatroven licht gedaald, staat in de kop van dit artikel. Wat is licht?

woninginbraken 16%, straatroven 14% en overvallen 9%. Als de gesignaleerde 'veel sterkere' daling tussen 2012 en 2015 van 20 resp. 40 % over die totale periode is berekend, is dat gemiddeld per jaar 7% en 13 %. Dan is het resultaat 2016 dus niet zo slecht.
Hannes Haganum / kritisch lezer
Vind je het gek ? Nog steeds een goede vorm van preventie is als een flink deel van de criminelen opgesloten zit. In een land waar ondanks de criminaliteit en ernstige integratieproblemen, men op grote schaal gevangenissen sluit en zelfs jeugdige, zware criminelen een taakstraf opgelegd krijgen waar ze vaak niet komen opdraven. Daarvan kun je niet verwachten dat de criminaliteit daalt. Zeker niet als slijmerige politiechefs in de moskee gaan eten en de imams naar de mond praten of als sukkelige en blunderende burgemeesters een tweederangs Marokkaanse diplomaat om advies gaan vragen... Natuurlijk los je nooit alle misdaad op, maar voor wie stenen naar een bus gooit, daar zal de overheid moeten zorgen om de opvoeding voor langere tijd over te nemen van de falende ouders. Bouw dan de gevangenissen om tot jeugdinstellingen waar ze leren werken en waar ze discipline en verantwoordelijkheid krijgen aangeleerd. En waarom pakt de ME geen Turkse fascisten op als ze brullend en intimiderend door Rotterdam trekken ?
Advertentie