Advertentie

Aanpak motorbendes werpt vruchten af

Illegale motorclubs - zogeheten Outlaw Motorcycle Gangs (OMG’s) - lijken steeds meer te versnipperen of zich in het buitenland te vestigen. Dat staat in de Voortgangsrapportage Outlaw Motorcycle Gangs 2017. Het aantal leden lijkt af te vlakken en daarmee lijkt de stevige inzet van de overheid tegen motorbendes vruchten af te werpen, aldus het rapport.

13 juni 2018
bandidos.1.JPG

Illegale motorclubs - zogeheten Outlaw Motorcycle Gangs (OMG’s) - lijken steeds meer te versnipperen of zich in het buitenland te vestigen. Dat staat in de Voortgangsrapportage Outlaw Motorcycle Gangs 2017. Het aantal leden lijkt af te vlakken en daarmee lijkt de stevige inzet van de overheid tegen motorbendes vruchten af te werpen, aldus het rapport. 

Bandidos Motorcycle Club werd in december door de rechter in Utrecht verboden, maar de motorclub ging in hoger beroep. Dat loopt nog. Eenzelfde soort zaak tegen motorclub Satudarah speelt momenteel bij de Haagse rechtbank. Daar wordt maandag uitspraak in gedaan. Vorige maand meldde het OM dat er nogmaals een poging wordt gedaan om de Hells Angels te laten verbieden. 'Deze successen nemen de ernst, aard en omvang van de OMG-gerelateerde ondermijningsproblematiek niet weg maar voeren wel de druk op, aldus het rapport.

Supportclubs

Wat opvalt is dat het landschap lijkt te versnipperen. 'Supportclubs, brotherhoods en boxingclubs komen snel op. Ze knappen het vuile werk op voor de OMG’s zodat deze zelf buiten beeld blijven. Niet zelden verdwijnen deze clubs even snel als dat ze zijn opgericht.' Met name No Surrender en Satudarah zijn de afgelopen tijd (sterk) uitgebreid naar het buitenland. Dat is vermoedelijk om daarmee over een internationaal crimineel netwerk te beschikken. 'Internationale samenwerking in de aanpak van OMG’s is daarom steeds belangrijker, staat in de rapportage.

Gezamenlijke aanpak

Gemeenten, politie, OM, Belastingdienst (waaronder FIOD) en Koninklijke Marechaussee zijn in 2012 begonnen met het gezamenlijk aanpakken van OMG's. In andere landen worden motorclubs ook aangepakt. In bijvoorbeeld Duitsland is Satudarah verboden. (ANP)

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hannes Haganum / kritisch lezer
Oe, uh oerenthart gingen sie noar 't Ingelse Zaand...

Tinus op zien Norton en Bertus op dien BSA...
Fred Smit
Leuke tekst wel jhr, maar dat gaat over een, misschien wat onstuimige vriendengroep. We zijn allemaal nog jong, of op zijn minst geweest.

Het huidige begrijpelijke accent in berichtgeving op de misstanden ontkend haast dat er ook heel eerlijke, oprechte en zinvolle motorclubs kunnen zijn.
Tineke
De overheid: Zich overal verbaal mee bemoeien, het verbieden van rietjes en plastic roerstaafjes, innen van bekeuringen voor snelheidsovertredingen en foutparkeren, dat gaat ze prima af ,

Maar wordt het iets ingewikkelder met uitzetten van krakers, het aanpakken van criminele bendes of het terugsturen van illegalen, dan zit de overheid met de handen in het haar. De top van het OM blijkt nl. meer met elkaar in bed te liggen dan bezig te zijn met handhaving.
Advertentie