Advertentie

7600 stemmen niet meegeteld bij Tweede Kamerverkiezingen

Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) meldt aan de Tweede Kamer dat de fout ‘helaas niet meer kan worden hersteld’. De uitslag van de verkiezingen is al onherroepelijk. De Kiesraad heeft gekeken of de einduitslag anders zou zijn geweest als de stemmen wel waren meegeteld, maar dat was niet het geval.

07 juni 2017

Door een fout zijn 7600 stemmen niet meegeteld in de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen. Het hoofdstembureau in Den Bosch had per ongeluk alleen de stemmen op VVD, PvdA, PVV en SP uit de gemeente Boxmeer ingevoerd in het systeem.

Onherroepelijk
Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) meldt aan de Tweede Kamer dat de fout ‘helaas niet meer kan worden hersteld’. De uitslag van de verkiezingen is al onherroepelijk. De Kiesraad heeft gekeken of de einduitslag anders zou zijn geweest als de stemmen wel waren meegeteld, maar dat was niet het geval.

Geen gevolgen voor uitslag
De gemeente Boxmeer noemt het in een korte reactie vervelend en pijnlijk dat er zoveel stemmen verloren zijn gegaan. De gemeente is opgelucht dat de fout geen gevolgen heeft gehad voor de uitslag. Voor burgemeester Karel van Soest is het een extra argument om te pleiten voor herinvoering van de stemcomputer, liet hij via een woordvoerster weten.

Controlemechanismen
De precieze oorzaak van de fout is volgens het hoofdstembureau in Den Bosch niet meer te achterhalen. Er wordt gesuggereerd dat er een storing was in het hulpprogramma Ondersteunende Software Verkiezingen (OSV), mogelijk in combinatie met een ‘menselijke fout’ bij de invoer. Het hoofdstembureau heeft ook geconstateerd dat de handmatige controletelling niet is uitgevoerd. Bovendien is de regel dat er altijd twee mensen moeten meekijken niet goed toegepast. Minister Plasterk had die controlemechanismen wel uitdrukkelijk voorgeschreven.

Hackers
Het gebruik van OSV werd in aanloop naar de verkiezingen aanvankelijk door Plasterk verboden uit vrees voor manipulatie door hackers. Uiteindelijk mocht het toch worden gebruikt voor het optellen van de uitslagen, mits de computer met het programma niet verbonden was met internet. Het CDA wil een debat in de Tweede Kamer over de kwestie. ‘Een fout als deze mag niet voorkomen’, aldus Kamerlid Hanke Bruins Slot. ‘Een correcte en nauwkeurige uitvoering van het verkiezingsproces is essentieel voor het vertrouwen van de kiezer in het verkiezingsproces.’ (ANP)

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

B. Janssen / Ambtenaar
Gelukkig is de Tweede Kamer een "lerende organisatie"......hahahahahahahahaha....hou lekker vol dat stemmen met het rode potlood het meest "betrouwbare systeem" is.....het moet daarna over zoveel schijven dat het wel ergens fout moet gaan. Dit keer in Den Bosch.

We kunnen de belasting via internet invullen......kan me iemand uitleggen waarom we niet via internet zouden kunnen stemmen?
erik / ambt.
Misschien een storing in het hulpprogramma Ondersteunende Software Verkiezingen? En de voorgeschreven handmatige controletelling vergeten?



Rare reactie van de burgermeester: alles in dit incident pleit ervoor om werkelijk alles handmatig te gaan doen. En toch een pleidooi voor dus meer blindelings vertrouwen in de computer?

Voordeel is natuurlijk wel dat dan dit soort missers niet meer aan het licht komen!



ps Men. Janssen, verdiep je even in de Kieswet en je snapt misschien waarom stemmen via Internet helemaal niet mogelijk is: bij het stemproces speelt iets meer dan techniek, zelfs als die niet (weer) faalt.
Jan
Grote onzin dat stemmen via internet tot fraude of beïnvloeding zou leiden. Gewoon je DigiD gebruiken, net als bij de belastingaangifte plus een eenmalige code die je per post krijgt toegestuurd door je gemeente. Bij stemmen via het rode potlood en oververmoeide of sjoemelende stembureauleden gaat er veel meer mis. Dat blijkt nu maar weer eens.
Inez
Jan: omdat niemand kan zien of dat DigID wel door jouzelf wordt ingevoerd (en niet door degene die iedereen helpt met de belastingaangifte of hackers die DigID's onderschept hebben) en of je niet onder dwang stemt (tirannieke vader, huisbezoek van de geloofsgemeenschap of lokale 'patron').

En zo zijn nog wel meer scenario's te bedenken voor kwaadwillenden. Ga er niet van uit dat iedereen digitaal gis genoeg is, en dat iedereen in een rustige omgeving zit waar zijn/haar privacy en eigen mening wordt gerespecteerd.

Bij beveiliging moet je denken als een kwaadwillende, hoe kan ik als corrupte politicus / onderwereldfiguur / buitenlandse mogendheid zorgen dat de stemmen daar komen waar ik wil?

- Je kunt op de computer in de ijssalon stemmen, gratis ijsje na afloop, maar wel op neef Mario stemmen...

- De vriendelijke man van de kerk /moskee wil best helpen met de computer, dat is ook zo ingewikkeld...

- Ome Henk doet de belastingaangifte voor iedereen in de wijk, en heeft de DigID-gegevens.

Enzovoorts.
Ellen
Stemmen via DigID lijkt me ook niet erg anoniem trouwens.
Rob / brabo
Het risico dat bij digitaal stemmen de Russen de uitslagen zouden hacken, zegt Plasterk. Wat een ongelofelijk flutargument.



Mijn belastingaangifte samen met de correspondentie daarover kunnen wel digitaal geregeld worden. Betaal de aanslag niet of te laat en je krijgt digitaal de hele wereld over je heen, gegarandeerd zonder inmenging van de Russen.



Al mijn persoonlijke gegevens inclusief telefoonnummers, emailadressen, bankgegevens, mijn medische gegevens, mijn politieke geaardheid tot welke sigaren ik rook en welk merk jenever, ik drink flitst 24/7 over het Internet. Een vakje aanvinken voor je favoriete politieke partij dat met de snelheid van het licht in een database wordt gejopt zou niet kunnen? Russen ...... lazer toch op.



Ik zeg het nog maar eens. De gevestigde politiek is als de dood zo bang dat stemmen te gemakkelijk wordt. Stel je voor dat Jan met de korte achternaam vanaf zijn bierkrat op zijn smart- of iPhone een stem uitbrengt. De PVV nog eens 10 zetels erbij? Moeten we niks van hebben. Naar het stembureau 3 kilometer verderop en het liefst op een regenachtige dag als er belangrijke sportevenementen op TV zijn.
Advertentie