Advertentie

120 uur werkstraf geëist tegen oud-burgemeester Offermanns

Als het aan het OM ligt moet oud-burgemeester Ricardo Offermans 120 uur werkstraf verrichten.

05 december 2013

Ricardo Offermanns moet een werkstraf van 120 uur krijgen omdat hij partijgenoot Jos van Rey vorig jaar naar voren schoof als gedeputeerde in ruil voor informatie over de burgemeestersbenoeming in Roermond. Dat eiste het Openbaar Ministerie (OM) donderdag bij de rechtbank in Rotterdam.

Boven elke twijfel

Offermanns, vorig jaar burgemeester van Meerssen, was in de race om burgemeester van Roermond te worden. Van Rey was destijds wethouder voor de VVD in Roermond en adviseur van de sollicitatiecommissie. Volgens het OM zijn de selectieprocedure en de benoeming van een burgemeester ,,niet voor niets omgeven door allerlei regels''. ,,Het belang van de gemeente en de inwoners moet vooropstaan en de bestuurlijke integriteit boven elke twijfel verheven zijn.''


Contact niet toegestaan
Tijdens de zitting werd een tapgesprek afgespeeld, waarin te horen was hoe Van Rey Offermanns enkele vragen van de sollicitatiecommissie voorhield. De officier van justitie zei dat alle informatie van de vertrouwenscommissie vertrouwelijk is. Die mag met niemand gedeeld worden. ,,Ze wisten heel goed dat contact niet was toegestaan.''


Marionet
Volgens het OM hadden Offermanns en Van Rey meerdere keren contact over de benoeming. Zo zou Van Rey Offermanns ook al voortijdig hebben laten weten dat de vertrouwenscommissie hem zou voordragen als burgemeester. Ze sprak van een ,,verwerpelijke cultuur''. Dat een kandidaat wil klankborden en informatie wil inwinnen, daar is volgens de aanklager niets op tegen. ,,Maar niet met mensen die inside-information hebben.'' Het OM vindt dat Offermanns, doordat hij zich zou hebben laten informeren door Van Rey, niet meer onafhankelijk was en niet meer boven de partijen stond. Offermanns was daardoor niet langer vrij, niet onbeïnvloedbaar en niet onafhankelijk. Hij zou een ,,marionet'' van Van Rey zijn geworden. Offermanns vindt dat hij niets fout heeft gedaan.

Corruptie en witwassen 

Ook Van Rey is verdachte. De rijksrecherche begon vorig jaar zomer een onderzoek naar hem vanwege de verdenking van ambtelijke corruptie en witwassen. Sinds september 2012 werd hij getapt. Zo kwam de zaak tegen Offermanns aan het rollen.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Paul / projectleider
@Stef



het gaat hier om info vanuit een vertrouwenscommissie naar een kandidaat voor persoonlijk politiek gewin.

Dat partijen leden van hun partij een beetje opstoken om op te komen voor de eigen partij kandidaten is van andere orde
Pipadekloon / Voorlichter
Als Wouter B. het vroeger ook deed betekent het niet dat toen niet fout was. Nu pakt men het aan. Dus laat het een voorbeeld zijn dat de elite niet overal meer mee wegkomt.
H.D. Eleveld / directeur / interim-manager
Ik heb een blik geworpen op de "Aanwijzing opsporing en vervolging ambtelijke corruptie in Nederland (2011A014)". Daar gaat het vooral over giften overigens. Laat ik het verbreden tot "voordeel genieten". En dan vind ik het wat lastig om te concluderen dat Van Rey en Offermans ook zonder dit telefoontje elkaar niet gesteund zouden hebben. Offermans kende de machtspositie van Van Rey in Roermond en zou dus altijd wel steun hebben verleend aan een kandidatuur van Van Rey als deputé.



Dan heeft hij dus niets gegeven, maar alleen iets gekregen (een paar vragen voor een gesprek). En daarbij geldt dat Van Rey gesecondeerd werd door 5 andere leden van evenzoveel partijen. Of dit een dienst is in het licht van artikel 177 WvS?



Zie ook de reactie van Marcel Bogers: dit soort contacten is eigenlijk vrij normaal.



Conclusie: slaan we soms niet een beetje door? Maar als vriendjespolitiek strafbaar wordt, wordt het pas echt leuk!
Stef
Idiote eis ! De gang van zaken in Limburg is zeer gebruikelijk. Iedereen snapt dat Wouter Bos indertijd als partijleider PvdA de Rotterdamse fractievoorzitter Peter van Heemst heeft geïnstrueerd om Achmed Aboutaleb als kandidaat nr. 1 van de Vetrouwensommissie te zetten. En zo gaat het overal. Dan nu opeens een strafbaar feit ?
Rex Rotary / Coördinator
Is dit hetzelfde tap-project dat last had van een stroomstoriing toen Teeven belde?
Advertentie