of 59250 LinkedIn

Nieuws

 • Officieel nemen we in 2018 afscheid van de peuterspeelzaal. Speelzalen zijn dan omgevormd tot kinderdagverblijven, waarvoor werkende ouders kinderopvangtoeslag kunnen aanvragen. Peuterspeelzalen vallen dan ook onder dezelfde kwaliteitseisen als kinderdagverblijven. Dus einde peuterspeelzaal en einde rol gemeente? No way.

  Peuterspeelzaal wordt peutergroep

  Officieel nemen we in 2018 afscheid van de peuterspeelzaal. Speelzalen zijn dan omgevormd tot kinderdagverblijven, waarvoor werkende ouders kinderopvangtoeslag kunnen aanvragen. Peuterspeelzalen vallen dan ook onder dezelfde kwaliteitseisen als kinderdagverblijven. Dus einde peuterspeelzaal en einde rol gemeente? No way.

 • De burgemeesters in Nederland willen dat het zware knalvuurwerk wordt verboden. Liesbeth Spies, voorzitter van het Nederlands Genootschap van burgemeesters, zegt dat zaterdag in het televisieprogramma EenVandaag.

  Burgemeesters willen einde aan knalvuurwerk

  4 reacties

  De burgemeesters in Nederland willen dat het zware knalvuurwerk wordt verboden. Liesbeth Spies, voorzitter van het Nederlands Genootschap van burgemeesters, zegt dat zaterdag in het televisieprogramma EenVandaag.

 • Een gezellige activiteit met een biertje in een prachtdecor of het liederlijkste toonbeeld van ‘kwaliteitsarm’ toerisme? Vanaf november is de bierfiets niet langer welkom in het Amsterdamse centrum. Als het aan de gemeenteraad ligt, wordt de bierfiets binnenkort verbannen uit de hele stad.

  Strijd tegen ‘rijdende kroeg’ lijkt beslist

  Een gezellige activiteit met een biertje in een prachtdecor of het liederlijkste toonbeeld van ‘kwaliteitsarm’ toerisme? Vanaf november is de bierfiets niet langer welkom in het Amsterdamse centrum. Als het aan de gemeenteraad ligt, wordt de bierfiets binnenkort verbannen uit de hele stad.

 • Hoe blijft de democratie vitaal? Hoe moeten we het systeem aanpassen aan de eisen van deze tijd? Op die vragen proberen staatsrechtkundige Wim Voermans en historicus Geerten Waling een antwoord te vinden door het theoretisch debat daarover te voeren en de experimenten op lokaal niveau te bestuderen.

  Experimenteer meer met democratie

  Hoe blijft de democratie vitaal? Hoe moeten we het systeem aanpassen aan de eisen van deze tijd? Op die vragen proberen staatsrechtkundige Wim Voermans en historicus Geerten Waling een antwoord te vinden door het theoretisch debat daarover te voeren en de experimenten op lokaal niveau te bestuderen.

 • De ambtenaar van de toekomst komt er bekaaid vanaf in de vacatures die gemeenten publiceren. Gemeenten belijden wel met de mond dat ze een ‘partnerschap willen aangaan’ met ‘de moderne mondige burger’, maar de moderne competenties die daarbij horen, zijn niet terug te vinden in de vacatures. Tot die conclusie komt HR-dienstverlener Yacht in een analyse van 6.950 vacatures die tussen oktober 2016 en oktober 2017 door gemeenten werden gepubliceerd.

  Geen interesse voor ambtenaar van de toekomst

  De ambtenaar van de toekomst komt er bekaaid vanaf in de vacatures die gemeenten publiceren. Gemeenten belijden wel met de mond dat ze een ‘partnerschap willen aangaan’ met ‘de moderne mondige burger’, maar de moderne competenties die daarbij horen, zijn niet terug te vinden in de vacatures. Tot die conclusie komt HR-dienstverlener Yacht in een analyse van 6.950 vacatures die tussen oktober 2016 en oktober 2017 door gemeenten werden gepubliceerd.

 • Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam pleit voor geduld en rust in het debat over de plaats van de islam in de samenleving. 'Ik ben ongelooflijk voorstander van de weg der geleidelijkheid', zegt Aboutaleb in een interview met Trouw.

  Aboutaleb wil rust in islamdebat

  10 reacties

  Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam pleit voor geduld en rust in het debat over de plaats van de islam in de samenleving. 'Ik ben ongelooflijk voorstander van de weg der geleidelijkheid', zegt Aboutaleb in een interview met Trouw.

 • Voor landelijke partijen is een controle van de financiering verplicht, maar lokaal niet. Breda is naar verluidt de eerste gemeente die kiest voor zelfcontrole. 'Ik realiseer me dat we nooit een waterdichte aanpak kunnen presenteren tegen criminele beïnvloeding in de politiek maar we moeten het zo moeilijk mogelijk maken. De Bredase politieke partijen zijn zich bewust van de tentakels van de onderwereld en geven hiermee een krachtig signaal af', zegt de Bredase burgemeester Paul Depla.

  Gemeenteraad Breda controleert zichzelf op criminele invloed

  1 reactie

  Om invloed van criminelen te voorkomen, laten politieke partijen in Breda hun inkomsten en donaties voortaan jaarlijks controleren door een onafhankelijke accountant. Elf lokale partijen die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen hebben dat samen afgesproken.

 • De gemeente beschuldigt haar van (de schijn van) belangenverstrengeling omdat ze diverse opdrachten zou hebben gegund aan een persoon met wie zij een relatie zou hebben gehad. Ait-Taleb (34) spande een kort geding aan omdat ze het niet eens is met haar schorsing en strafontslag

  Ambtenaar schuldig aan belangenverstrengeling

  Reageer

  De gemeente Amsterdam oordeelde terecht dat voormalig antiradicaliseringsambtenaar Saadia Ait-Taleb zich schuldig heeft gemaakt aan belangenverstrengeling. De voorzieningenrechter van de rechtbank Amsterdam maakt daarom geen einde aan haar strafontslag, blijkt donderdag uit het vonnis.

 • De IJsselsteinse raad heeft woensdagnacht een einde gemaakt aan de ambtelijke samenwerking met Montfoort. Het is voor de tweede keer in korte tijd dat een ambtelijke fusie klapt. Recent trok Hardenberg de stekker uit de ambtelijke fusie met Ommen.

  Weer klapt een ambtelijke fusie

  De raad van IJsselstein heeft woensdagnacht een einde gemaakt aan de ambtelijke samenwerking met Montfoort. Het is voor de tweede keer in korte tijd dat een ambtelijke fusie klapt. Recent trok Hardenberg de stekker uit de ambtelijke fusie met Ommen.

 • Het openbaar bestuur moet kunnen optreden als wethouders niet integer blijken te zijn. Dat stellen de Commissarissen van de Koning (CdK’s) van Noord-Holland en Limburg in reactie op de ‘casus Brunssum’.

  ‘Onacceptabel’ als openbaar bestuur niet kan handelen

  Het openbaar bestuur moet kunnen optreden als wethouders of raadsleden een hoog integriteitsrisico vormen of niet integer blijken te zijn. Dat stellen de Commissarissen van de Koning (CdK’s) van Noord-Holland en Limburg in reactie op de ‘casus Brunssum’. Beide CdK’s willen nog niet aangeven welke instrumenten zij voor burgemeesters, of zichzelf, voor ogen hebben.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers