of 59250 LinkedIn

Nieuws

 • De gemeente Schiedam heeft onlangs een project uitgevoerd waarbij het virtual reality inzet om bewoners te betrekken bij de aanleg van een aantal nieuwe fietstunnels en fietsroutes. Met een virtual reality-fietssimulator konden bewoners alvast in diverse ontwerpen fietsen.

  Schiedam zet virtual reality in voor burgerparticipatie

  De gemeente Schiedam heeft onlangs een project uitgevoerd waarbij het virtual reality inzet om bewoners te betrekken bij de aanleg van een aantal nieuwe fietstunnels en fietsroutes. Met een virtual reality-fietssimulator konden bewoners alvast in diverse ontwerpen fietsen.

 • De provincie Utrecht moet haar verantwoordelijkheid nemen als het gaat om veiligheid in het openbaar vervoer. Dat zegt de vakbond CNV Vakmensen.

  Provincie moet meer doen voor veilig ov

  1 reactie

  De provincie Utrecht moet haar verantwoordelijkheid nemen als het gaat om veiligheid in het openbaar vervoer. Dat zegt de vakbond CNV Vakmensen.

 • In onze buurlanden wordt het loon van een raadslid bepaald door het aantal bijgewoonde vergaderingen. Zij krijgen per bijeenkomst een zogenaamde zitpenning uitgekeerd. De raad zelf mag de hoogte van die zitpenning bepalen, maar een vetpot is het nergens.

  Raadsleden in Europa vaak slechter betaald

  Nederlandse raadsleden krijgen in verhouding tot veel van hun Europese collega’s behoorlijk goed betaald, leert onderzoek van Raadslid.nu. Alleen raadsleden in kleine Deense gemeenten en in de stad Parijs verdienen beter.

 • Gemeenteraden moeten nu al nadenken over het formatieproces. Althans, als zij dat volgens sociocratische principes willen doen, waarin besluitvorming op basis van ‘consent’ centraal staat. Utrechtse Heuvelrug heeft er goede ervaringen mee.

  Nu al beginnen met de formatie

  De campagnes moeten nog beginnen, maar toch moeten gemeenteraden nu al nadenken over het formatieproces. Althans, als zij dat volgens sociocratische principes willen doen, waarin besluitvorming op basis van ‘consent’ centraal staat. Met een raadsbreed programma als resultaat. Utrechtse Heuvelrug heeft er goede ervaringen mee.

 • Winants heeft goede hoop dat het signaal dat hij met zijn ontslag heeft willen afgeven aan de politiek, ook doordringt in de Brunssumse huiskamers. Maar of het helpt? ‘De twee CDA-raadsleden zijn moegestreden en doen niet mee aan de verkiezingen. De drie PvdA-raadsleden komen ook niet terug. Het jonge en veelbelovende VVD-raadslid Jaimy van Dijk stopt er ook mee. Die zegt: ik wil niet geassocieerd worden met deze politiek in Brunssum. Dat zie je overal in Nederland: verstandige mensen haken steeds vaker af in de lokale politiek.

  Winants: ‘Verstandige mensen haken af in de politiek’

  Luc Winants kon het als hoeder van de integriteit in Brunssum niet langer aanzien en stapte op. De verloedering van de lokale politiek in Brunssum én daarbuiten is volgens de oud-burgemeester hemeltergend. ‘Die werkt ondermijning in de hand’, zegt hij in een interview met Binnenlands Bestuur

 • In de strijd tegen ondermijning van het bestuur zouden volksvertegenwoordigers met criminele banden uit hun ambt gezet moeten kunnen worden. Daarvoor pleit de Noord-Hollandse commissaris van de koning Johan Remkes in zijn vrijdagmiddag uitgesproken nieuwjaarsrede.

  Ontslag volksvertegenwoordigers moet kunnen

  In de strijd tegen ondermijning van het bestuur zouden volksvertegenwoordigers met criminele banden uit hun ambt gezet moeten kunnen worden. Ook moet het mogelijk zijn om het passief kiesrecht van volksvertegenwoordigers te kunnen intrekken.

 • De bierfiets is nu echt verboden in delen van het centrum van Amsterdam. Dat is het gevolg van het feit dat exploitanten van de bierfiets het griffierecht voor een bodemprocedure niet hebben betaald. De Raad van State is om die reden niet eens begonnen aan de behandeling van de bodemprocedure, waarmee de voorlopige uitspraak van december vorig jaar onherroepelijk is geworden, aldus een woordvoerster.

  Bierfiets nu echt verboden in centrum Amsterdam

  1 reactie

  De bierfiets is nu echt verboden in delen van het centrum van Amsterdam. Dat is het gevolg van het feit dat exploitanten van de bierfiets het griffierecht voor een bodemprocedure niet hebben betaald. De Raad van State is om die reden niet eens begonnen aan de behandeling van de bodemprocedure, waarmee de voorlopige uitspraak van december vorig jaar onherroepelijk is geworden, aldus een woordvoerster.

 • De SGP in Amsterdam heeft voor de komende gemeenteraadsverkiezingen gekozen voor een vrouw als lijsttrekker. De 24-jarige Paula Schot staat bovenaan de lijst en is daarmee momenteel de jongste lijsttrekker van de stad, laat de partij donderdag weten.

  SGP kiest jonge vrouw als lijsttrekker hoofdstad

  1 reactie

  De SGP in Amsterdam heeft voor de komende gemeenteraadsverkiezingen gekozen voor een vrouw als lijsttrekker. De 24-jarige Paula Schot staat bovenaan de lijst en is daarmee momenteel de jongste lijsttrekker van de stad, laat de partij donderdag weten.

 • De Cyber Security Raad (CSR) wil de cybersecurity rondom apparaten die in verbinding met elkaar en met internet staan (Internet of Things) verbeteren, en heeft daarom een advies uitgebracht voor het kabinet. Er moeten volgens de CSR onder meer door overheden nieuwe digitale veiligheidseisen gesteld worden aan leveranciers van smart city-toepassingen.

  'Maatregelen nodig voor veiligheid smart city-toepassingen'

  De Cyber Security Raad (CSR) wil de cybersecurity rondom apparaten die in verbinding met elkaar en met internet staan (Internet of Things) verbeteren, en heeft daarom een advies uitgebracht voor het kabinet. Er moeten volgens de CSR onder meer door overheden nieuwe digitale veiligheidseisen gesteld worden aan leveranciers van smart city-toepassingen.

 • Burgemeesters willen verder de regie krijgen bij de uitwisseling van gegevens, en hun bevoegdheden bij de sluiting van panden en terreinen moeten worden verruimd. Het kabinet komt met een zogenaamde ondermijningswet, om te verhinderen dat de onderwereld nog verder binnendringt in de bovenwereld en deze daarmee ondermijnt.

  Burgemeesters eisen rol ‘crimefighter’ op

  De regioburgemeesters eisen in een voorstel voor de bestrijding van de ondermijnende criminaliteit de rol op van ‘crimefighter’ op. Ze willen dat in de wet expliciet wordt vastgelegd dat burgemeesters ook een taak hebben als criminaliteitsbestrijders.

 • Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam is donderdag in de gemeenteraadsvergadering fors bekritiseerd over zijn uitlatingen over het salafisme en het hoofddoekverbod voor de politie. Partijen als Leefbaar Rotterdam, CDA en VVD stelden dat Aboutaleb zich niet niet zo positief had mogen uitlaten over het salafisme.

  Forse kritiek op Aboutaleb in raad Rotterdam

  2 reacties

  Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam is donderdag in de gemeenteraadsvergadering fors bekritiseerd over zijn uitlatingen over het salafisme en het hoofddoekverbod voor de politie. Partijen als Leefbaar Rotterdam, CDA en VVD stelden dat Aboutaleb zich niet niet zo positief had mogen uitlaten over het salafisme.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers