of 59250 LinkedIn

Nieuws

 • Bepaald professioneel is het niet zoals Jo Palmen opereert, maar van de wethouder van Brunssum kan niet worden gezegd dat hij een hoog en ernstig integriteitsrisico vormt voor zijn gemeente. De hoogleraren Elzinga en Korsten hebben geen bewijs kunnen vinden voor belangenverstrengeling, waarvan Palmen op basis van eerder integriteitsonderzoek werd beticht.

  Jo Palmen slachtoffer ondeugdelijk onderzoek

  Bepaald professioneel is het niet zoals Jo Palmen opereert, maar van de wethouder van Brunssum kan niet worden gezegd dat hij een hoog en ernstig integriteitsrisico vormt voor zijn gemeente. De hoogleraren Elzinga en Korsten hebben geen bewijs kunnen vinden voor belangenverstrengeling, waarvan Palmen op basis van eerder integriteitsonderzoek werd beticht.

 • Volgens de Hoornse burgemeester Jan Nieuwenburg (PvdA) is er geen haatpreek afgestoken in de Turkse Moskee in Hoorn afgelopen vrijdag. Dat meldde Nieuwenburg aan de Hoornse gemeenteraad op basis van een analyse door een team van experts.

  Burgemeester Hoorn: geen haatpreek in Turkse moskee

  Volgens de Hoornse burgemeester Jan Nieuwenburg (PvdA) is er geen haatpreek afgestoken in de Turkse Moskee in Hoorn afgelopen vrijdag. Dat meldde Nieuwenburg aan de Hoornse gemeenteraad op basis van een analyse door een team van experts.

 • In zijn nieuwe boek 'Het land achter de heuvels. Politiek als ambacht, 1968 - 2018' laat Jacques Wallage zich onder meer kritisch uit over de politiek, het bestuur en de democratie van vandaag de dag.

  Politieke macht is geleende macht

  ‘Als staatsburger blijft je rol beperkt tot het eens in de vier jaar uitbrengen van je stem. Terwijl politici verbaal eigen verantwoordelijkheid, eigen bijdrage, de participatiemaatschappij centraal plaatsten, blijft het staatsburgerschap passief gedefinieerd. Politici verzamelen macht, maar delen nauwelijks zeggenschap. Mensen hebben meer invloed op het onderhoudsniveau van hun auto dan op de toestand waarin hun straat verkeert.’

 • Uit onderzoek van de Stichting Decentraalbestuur.nl naar het (vroegtijdig) aftreden van raadsleden over twee decennia heen blijkt dat er meer raadsleden tussentijds stoppen. Bij uitsplitsing van de cijfers voor de periode 2010-2014 en voor de huidige periode – bijgehouden tot en met januari dit jaar – valt op dat raadsleden van linkse partijen (PvdA, GroenLinks en SP) vaker aftreden dan die van overige partijen.

  Links raadslid houdt ’t eerder voor gezien

  SP en GroenLinks verliezen onderweg verreweg de meeste gemeenteraadsleden. Deze raadsperiode raakte de SP er ruim een kwart kwijt. Ten opzichte van 20 jaar terug neemt het aantal tussentijds vertrekkende raadsleden toe. Toentertijd trad 12,5 procent van de raadsleden voortijdig terug, nu is dat gestegen naar zo’n 14,5 procent.

 • Volgens de VNG is minister Grapperhaus te terughoudend met nieuwe wetgeving voor de aanpak van ondermijnende criminaliteit. In de aanloop naar het Algemeen Overleg van de Tweede Kamer met de minister over ondermijnende criminaliteit heeft de VNG een wensenlijstje opgesteld waarin zij het kabinet vraagt om meer inzet.

  VNG: betere aanpak ondermijnende criminaliteit

  In de aanloop naar het Algemeen Overleg van de Tweede Kamer met minister Grapperhaus over ondermijnende criminaliteit heeft de VNG een wensenlijstje opgesteld waarin zij het kabinet vraagt om meer inzet. Volgens de VNG is de minister te terughoudend met nieuwe wetgeving.

 • Een gemeente kan worden vervolgd als zij wegen niet goed onderhoudt en als gevolg daarvan een strafbaar feit gebeurt. De Hoge Raad heeft dat bepaald in een zaak waarbij de gemeente Stichtse Vecht werd veroordeeld wegens dood door schuld na een ongeval in 2009, waarbij twee mensen om het leven kwamen.

  Gemeente terecht vervolgd na slecht wegonderhoud

  Reageer

  Een gemeente kan worden vervolgd als zij wegen niet goed onderhoudt en als gevolg daarvan een strafbaar feit gebeurt. De Hoge Raad heeft dat bepaald in een zaak waarbij de gemeente Stichtse Vecht werd veroordeeld wegens dood door schuld na een ongeval in 2009, waarbij twee mensen om het leven kwamen.

 • De lokale politieke partij Voor Tilburg heeft naar eigen zeggen het jongste kandidaat-raadslid van Nederland op de kieslijst. De veertienjarige Isis Bloemsma staat op plek veertien van de Tilburgse partij en gaat volgens lijsttrekker Linda Oerlemans serieus campagne voeren om zoveel mogelijk stemmen te trekken.

  Veertienjarige doet mee aan verkiezingen Tilburg

  3 reacties

  De lokale politieke partij Voor Tilburg heeft naar eigen zeggen het jongste kandidaat-raadslid van Nederland op de kieslijst. De veertienjarige Isis Bloemsma staat op plek veertien van de Tilburgse partij en gaat volgens lijsttrekker Linda Oerlemans serieus campagne voeren om zoveel mogelijk stemmen te trekken.

 • Een pgb-houdster uit Vlagtwedde eist voor de Raad van State dat de gemeente Groningen een contactverbod tegen haar opheft. Zij mag alleen op vrijdag tijdens lunchtijd met de gemeente bellen, en alleen met de contactpersoon waarmee zij gebrouilleerd is.

  Pgb-houdster naar RvS om ‘contactverbod’ Groningen

  Een pgb-houdster uit Vlagtwedde eist voor de Raad van State dat de gemeente Groningen een contactverbod tegen haar opheft. Zij mag alleen op vrijdag tijdens lunchtijd met de gemeente bellen, en alleen met de contactpersoon waarmee zij gebrouilleerd is.

 • Volgens de rechters is niet onomstotelijk bewezen 'dat sprake is geweest van een direct en onmiddellijk levensgevaarlijk risico voor mensen in de omgeving van het bedrijf.' Vervolging van Zoetermeer is daarom niet mogelijk. Het bedrijf handelde met toestemming van de gemeente.

  Zoetermeer en Sterigenics gaan vrijuit

  Reageer

  Het bedrijf Sterigenics uit Zoetermeer en deze gemeente worden niet vervolgd voor het jarenlang overschrijden van de toegestane uitstoot van de giftige ethyleenoxide. Het bedrijf en twee leidinggevenden zijn vrijgesproken door de rechtbank in Den Haag. Zoetermeer liet de overschrijdingen jaren ongemoeid.

 • De gemeenteraad van Urk heeft unaniem een motie van de lokale partij Hart voor Urk aangenomen om straten in de nieuwe wijk Schokkerhoek te vernoemen naar 'helden van weleer' als Michiel de Ruyter en Jan Pieterszoon Coen.

  Urk eert Coen en De Ruyter met straatnamen

  9 reacties

  De gemeenteraad van Urk heeft unaniem een motie van de lokale partij Hart voor Urk aangenomen om straten in de nieuwe wijk Schokkerhoek te vernoemen naar 'helden van weleer' als Michiel de Ruyter en Jan Pieterszoon Coen.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers