of 59250 LinkedIn

Nieuws

 • Centrale vuurwerkshows worden voornamelijk georganiseerd in de grote steden in de Randstad. Naast de grootste vuurwerkshow op de Erasmusbrug in Rotterdam zijn er dit jaar shows in Den Haag, Amsterdam, Hilversum, Zoetermeer en Apeldoorn.

  Vuurwerkshows vooral in de randstad

  2 reacties

  Centrale vuurwerkshows worden voornamelijk georganiseerd in de grote steden in de Randstad. Naast de grootste vuurwerkshow op de Erasmusbrug in Rotterdam zijn er dit jaar shows in Den Haag, Amsterdam, Hilversum, Zoetermeer en Apeldoorn. 

 • Het CDA in de gemeente Sint Anthonis houdt vast aan de kandidatuur van Ingrid Voncken uit Gennep als lijsttrekker bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. Voncken heeft aangegeven uitsluitend lijsttrekker te willen zijn omdat zij opnieuw wethouder wil worden, maar niet beschikbaar te zijn als gemeenteraadslid.

  CDA Sint Anthonis houdt vast aan Voncken als lijsttrekker

  Het CDA in de gemeente Sint Anthonis houdt vast aan de kandidatuur van Ingrid Voncken uit Gennep als lijsttrekker bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. Voncken heeft aangegeven uitsluitend lijsttrekker te willen zijn omdat zij opnieuw wethouder wil worden, maar niet beschikbaar te zijn als gemeenteraadslid.

 • Het Meldpunt Vuurwerkoverlast is weer opengesteld. Op de internetpagina kunnen geluidsklachten, schade en andere overlast door vuurwerk worden gemeld. Achter het punt, dat voor het zesde jaar open is, zitten lokale GroenLinks-fracties. Vorig jaar kwamen er 48.000 meldingen binnen.

  Meldpunt vuurwerkoverlast weer geopend

  Reageer

  Het Meldpunt Vuurwerkoverlast is weer opengesteld. Op de internetpagina kunnen geluidsklachten, schade en andere overlast door vuurwerk worden gemeld. Achter het punt, dat voor het zesde jaar open is, zitten lokale GroenLinks-fracties. Vorig jaar kwamen er 48.000 meldingen binnen.

 • Urban Data Centers (UDC’s) worden in een vlot tempo over het land uitgerold. Inmiddels zijn er acht UDC’s geopend. Het CBS is door de samenwerkingen met gemeenten op data-gebied een nieuwe weg ingeslagen. ‘Het is een gezamenlijke zoektocht naar nieuwe mogelijkheden.’

  De opkomst van Urban Data Centers

  Urban Data Centers (UDC’s) worden in een vlot tempo over het land uitgerold. Inmiddels zijn er acht UDC’s geopend. Het CBS is door de samenwerkingen met gemeenten op data-gebied een nieuwe weg ingeslagen. ‘Het is een gezamenlijke zoektocht naar nieuwe mogelijkheden.’

 • Littenseradiel is de eerste gemeente die zich uit eigen beweging in drieën splitst. Nee, het einde van de Friese gemeente heeft bar weinig met krimp, leefbaarheid of economie van doen. ‘Wij hebben, de Wadden niet meegerekend, zelfs de laagste werkloosheid van Noord-Nederland’, stelt gemeentesecretaris Jan Folkerts. ‘Financieel staan we er ook goed voor.’ Het ging om iets anders.

  Geen poppenkast-democratie in Littenseradiel

  Littenseradiel is de eerste gemeente die zich uit eigen beweging in drieën splitst. Nee, het einde van  de Friese gemeente heeft bar weinig met krimp, leefbaarheid of economie van doen. ‘Wij hebben, de Wadden niet meegerekend, zelfs de laagste werkloosheid van Noord-Nederland’, stelt gemeentesecretaris Jan Folkerts. ‘Financieel staan we er ook goed voor.’ Het ging om iets anders.

 • Afgelopen vrijdag mailde Nico, na bijna dertig jaar als medewerker aan Binnenlands Bestuur te zijn verbonden, zijn laatste ‘reguliere’ tekening. Zoals steevast voorzien van een persoonlijke noot en een hartelijke groet. ‘Ik kijk er, met mijn Fien en met veel genoegen op terug. Het ga u allen goed!

  Einde van een tijdperk

  Naar schatting 1300 cartoons maakte Nico Visscher (84) voor Binnenlands Bestuur. De eerste van zijn hand verscheen in 1989. Die van deze week staat, zoals gebruikelijk, naast het eerste nieuwsitem in dit blad. Het is zijn laatste.

 • ‘Alles doen’ is volgens Kirsten Veldhuijzen, adviseur van de Raad voor het openbaar bestuur, de beste beschrijving van wat de samenleving van raadsleden verwacht. Zij zitten klem tussen de selfiedemocratie in wijk en de alles bedisselende regio. Ze bezwijken onder stapels stukken, de groepsdwang om toch vooral veel vragen te stellen, moties te bakken en het luisterend oor te zijn voor menig maatschappelijke misstand.

  ‘Raadslid moet vooral gaan keukentafelen’

  Menig raadslid is de politiek in gegaan om ‘iets te doen’ voor de maatschappij. Een onmogelijke opgave, volgens Kirsten Veldhuijzen. Niets doen is soms zelfs beter. ‘De wereld is niet te verbeteren vanuit het gemeentehuis’, zegt ze. ‘De keukentafel is daar veel geschikter voor.’

 • Officieel nemen we in 2018 afscheid van de peuterspeelzaal. Speelzalen zijn dan omgevormd tot kinderdagverblijven, waarvoor werkende ouders kinderopvangtoeslag kunnen aanvragen. Peuterspeelzalen vallen dan ook onder dezelfde kwaliteitseisen als kinderdagverblijven. Dus einde peuterspeelzaal en einde rol gemeente? No way.

  Peuterspeelzaal wordt peutergroep

  Officieel nemen we in 2018 afscheid van de peuterspeelzaal. Speelzalen zijn dan omgevormd tot kinderdagverblijven, waarvoor werkende ouders kinderopvangtoeslag kunnen aanvragen. Peuterspeelzalen vallen dan ook onder dezelfde kwaliteitseisen als kinderdagverblijven. Dus einde peuterspeelzaal en einde rol gemeente? No way.

 • De burgemeesters in Nederland willen dat het zware knalvuurwerk wordt verboden. Liesbeth Spies, voorzitter van het Nederlands Genootschap van burgemeesters, zegt dat zaterdag in het televisieprogramma EenVandaag.

  Burgemeesters willen einde aan knalvuurwerk

  4 reacties

  De burgemeesters in Nederland willen dat het zware knalvuurwerk wordt verboden. Liesbeth Spies, voorzitter van het Nederlands Genootschap van burgemeesters, zegt dat zaterdag in het televisieprogramma EenVandaag.

 • Een gezellige activiteit met een biertje in een prachtdecor of het liederlijkste toonbeeld van ‘kwaliteitsarm’ toerisme? Vanaf november is de bierfiets niet langer welkom in het Amsterdamse centrum. Als het aan de gemeenteraad ligt, wordt de bierfiets binnenkort verbannen uit de hele stad.

  Strijd tegen ‘rijdende kroeg’ lijkt beslist

  Een gezellige activiteit met een biertje in een prachtdecor of het liederlijkste toonbeeld van ‘kwaliteitsarm’ toerisme? Vanaf november is de bierfiets niet langer welkom in het Amsterdamse centrum. Als het aan de gemeenteraad ligt, wordt de bierfiets binnenkort verbannen uit de hele stad.

 • Hoe blijft de democratie vitaal? Hoe moeten we het systeem aanpassen aan de eisen van deze tijd? Op die vragen proberen staatsrechtkundige Wim Voermans en historicus Geerten Waling een antwoord te vinden door het theoretisch debat daarover te voeren en de experimenten op lokaal niveau te bestuderen.

  Experimenteer meer met democratie

  Hoe blijft de democratie vitaal? Hoe moeten we het systeem aanpassen aan de eisen van deze tijd? Op die vragen proberen staatsrechtkundige Wim Voermans en historicus Geerten Waling een antwoord te vinden door het theoretisch debat daarover te voeren en de experimenten op lokaal niveau te bestuderen.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers