of 59236 LinkedIn

Nieuws

 • Gemeenten krijgen meer dan eens het verwijt niet snel genoeg te anticiperen op de veranderende maatschappij. Aan Utrecht zijn die woorden niet besteed. De gemeente reserveert al sinds het coalitieakkoord van 2014 jaarlijks 2 miljoen euro voor ‘data-gedreven sturing’: manieren om via data-projecten de gemeentelijke organisatie te verbeteren.

  Hoe Utrecht een data-gedreven gemeente werd

  Gemeenten krijgen meer dan eens het verwijt niet snel genoeg te anticiperen op de veranderende maatschappij. Aan gemeente Utrecht zijn die woorden niet besteed. De gemeente reserveert al sinds het coalitieakkoord van 2014 jaarlijks 2 miljoen euro voor ‘data-gedreven sturing’: manieren om via data-projecten de gemeentelijke organisatie te verbeteren.

 • Met de nieuwe partijnaam Bij1 wil Sylvana Simons, voorheen van Artikel1, meedoen in verschillende gemeenten bij de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar.

  Sylvana wil met partij 'Bij1' in gemeenteraden

  4 reacties

  De politieke partij van Sylvana Simons, die Artikel 1 heette, is omgedoopt tot BIJ1. Op sociale media laat de partij zondag weten onder de nieuwe naam ten strijde te trekken ,,tegen de huidige politiek vol moslimhaat, xenofobie, sekse-ongelijkheid, racisme, sociaal economische uitsluiting, genderdiscriminatie, verdeeldheid, uitsluiting en uitbuiting". Onder de naam Artikel 1 lukte het Simons niet om bij de recente Kamerverkiezingen in maart een zetel te bemachtigen. 

 • Volgens weekblad Elsevier heeft de onlangs overleden burgemeester Eberhard van der Laan een geheim anti-radicaliseringsproject opgezet zonder de raad of college te informeren. Volgens Elsevier kwam de zogenoemde 'Grijze Campagne' stil te liggen door onenigheid en moest ontslagen anti-radicaliseringsambtenaar Saadia a. T. daar voor opdraaien.

  ‘Van der Laan startte geheim anti-radicaliseringsproject’

  Een uiterst geheim project, waar zowel de gemeenteraad als de wethouders van Amsterdam geen weet van hadden. Dat was ‘Grijze Campagne’, de codenaam voor een anti-radicaliseringsproject waar de onlangs overleden burgemeester Van der Laan de initiator van was, aldus weekblad Elsevier. De betrokkenheid van zowel burgemeester als gemeente mocht nergens uit blijken. Elsevier komt met een uitgebreid verhaal waarbij ook het strafontslag van de omstreden Saadia a. T. mogelijk in een ander daglicht komt te staan.

 • Het nieuwe kabinet wil afspraken maken met stedelijke regio’s over de aanpak van grote vraagstukken waar de samenwerkende overheden voor staan. Maar om te komen tot werkelijk effectieve, inhoudgedreven samenwerking tussen overheden en maatschappelijke partners moeten we anders kijken, denken en handelen, aldus Milo Schoenmaker, voorzitter van de vierde VNG Denktank.

  Regio vergt andere blik

  1 reactie

  Het nieuwe kabinet wil afspraken maken met stedelijke regio’s over de aanpak van grote vraagstukken waar de samenwerkende overheden voor staan. Maar om te komen tot werkelijk effectieve, inhoudgedreven samenwerking tussen overheden en maatschappelijke partners moeten we anders kijken, denken en handelen, aldus Milo Schoenmaker, voorzitter van de vierde VNG Denktank.

 • Een kwart van de Nijmeegse gemeenteraad valt voortijdig uit. Met de verkiezingen in maart 2018 volgt een nieuwe, forse aderlating. Zeventien raadsleden (44 procent) hebben aangegeven dat ze niet willen terugkeren in de nieuwe gemeenteraad. Onder de afzwaaiers zitten zowel veteranen die straks drie, vier en zelfs vijf termijnen hebben gediend, als jongelingen.

  Bijna helft Nijmeegse raad niet herkiesbaar

  10 van de 39 Nijmeegse raadsleden zijn voortijdig opgestapt, 17 geven aan dat ze een volgende termijn niet meer zien zitten. Waar de een vers bloed verwelkomt, ziet de ander het collectief geheugen verdwijnen.

 • Burgemeester van Utrecht Jan van Zanen legt zijn functie tijdelijk neer. Bij hem is prostaatkanker geconstateerd, schrijft hij in een brief aan de gemeenteraad.

  Zieke burgemeester Utrecht stopt tijdelijk

  Reageer

  Burgemeester van Utrecht Jan van Zanen legt zijn functie tijdelijk neer. Bij hem is prostaatkanker geconstateerd, schrijft hij in een brief aan de gemeenteraad.

 • Wethouder Tjebbe Vugts van Rheden heeft zijn ontslag ingediend na meldingen over zijn gedrag. De meldingen, afkomstig van ambtenaren, gaan over grensoverschrijdend gedrag, licht een woordvoerder van de gemeente toe.

  Wethouder weg wegens 'grensoverschrijdend gedrag'

  Reageer

  Wethouder Tjebbe Vugts van Rheden heeft zijn ontslag ingediend na meldingen over zijn gedrag. De meldingen, afkomstig van ambtenaren, gaan over grensoverschrijdend gedrag, licht een woordvoerder van de gemeente toe.

 • De provincie Noord-Holland heeft zich de maat laten nemen. Aan 55 externe partijen is gevraagd wat zij van de provincie vinden. Een van de veelgehoorde adviezen vanuit de zogeheten Omgevingsscan is dat de provincie meer lef moet tonen.

  Provincie moet meer lef tonen

  De provincie Noord-Holland heeft zich een spiegel laten voorhouden. Aan 55 externe partijen is gevraagd wat zij van de provincie vinden. Wat zijn de sterke en wat de zwakke punten van het ambtelijk apparaat. En vooral ook: wat kan beter. Een van de veelgehoorde adviezen vanuit de zogeheten Omgevingsscan is dat de provincie meer lef moet tonen.

 • Volgens Q-Park zijn de parkeertarieven die de gemeente Veenendaal in haar eigen drie parkeergarages met 936 plaatsen hanteert niet kostendekkend. De gemeente compenseert dat verlies met belastinggeld. Maar volgens de Wet markt en overheid mag een gemeente geen publieke middelen gebruiken voor activiteiten die een commercieel bedrijf ook uitvoert. Daarom wil de ACM dat Veenendaal haar tarieven aanpast of andere maatregelen neemt om te voldoen aan de wet.

  Veenendaal parkeert te goedkoop

  De gemeente Veenendaal moet op last van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) de parkeertarieven voor haar parkeergarages verhogen. Daardoor wordt een eind gemaakt aan de oneerlijke concurrentie met Q-Park, de exploitant van twee Veenendaalse parkeergarages met in totaal 780 plaatsen die de kwestie bij de AFM aanhangig had gemaakt. 

 • Een verzoenende brief van burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem aan de gemeenteraad over de verziekte bestuurscultuur in Arnhem, is bij de oppositie volledig verkeerd gevallen.

  Ruzie in Arnhem woedt verder

  4 reacties

  Een verzoenende brief van burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem aan de gemeenteraad over de verziekte bestuurscultuur in Arnhem, is bij de oppositie volledig verkeerd gevallen. Waar Marcouch dinsdag voorstelde om binnenskamers persoonlijk met elkaar te praten over wederzijds onbegrip, heeft bijna de voltallige oppositie nu een openbaar raadsdebat afgedwongen. Het debat wordt maandag gehouden, aldus de raadsgriffier.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers