of 59236 LinkedIn

Nieuws

 • Sinds 2007 heerst er het afstandscriterium dat coffeeshops niet dichterbij een middelbare school mogen staan dan 250 meter. Dit beleid heeft tot 2015 goed gewerkt, totdat nieuwe scholen zich in de buurt van bestaande coffeeshops gingen vestigen. Met dit nieuwe beleid kunnen pas gesloten coffeeshops zoals 't Trefpunt, weer een nieuwe vergunning aanvragen.

  Rotterdam bereikt compromis coffeeshops bij scholen

  2 reacties

  Rotterdam krijgt een nieuw coffeeshopbeleid waarbij de bestaande coffeeshops die in de buurt van nieuwe scholen staan, niet meer volledig hoeven te sluiten. Burgemeester Aboutaleb wil nu dat de coffeeshops in de buurt van nieuwe scholen alleen op schooltijden de deuren dichthouden.

 • Weekblad Elsevier meldde eerder deze week dat er in de stad sprake was geweest van geheim beleid, waarbij het idee zou zijn geweest jongeren met YouTube-filmpjes weg te houden van radicalisering. Volgens het college is er binnen de gemeente sinds april 2015 wel nagedacht over manieren om online radicalisering te bestrijden. Maar omdat het om niet uitgewerkte plannen ging, zijn ideeën hierover slechts besproken in beperkte kring.

  Geen geheime campagne in Amsterdam

  2 reacties

  De gemeente Amsterdam wijst het beeld dat er in de stad geheim antiradicaliseringsbeleid was van de hand. Ook is er geen sprake geweest van het bewust niet informeren van de gemeenteraad over dit onderwerp. Dat heeft het college van burgemeesters en wethouders in Amsterdam dinsdag in een brief aan de raad geschreven, in de aanloop naar een debat over de kwestie komende donderdag.

 • De inwoners van Bonaire, Sint-Eustatius en Saba krijgen voortaan ook een stem in de samenstelling van de Eerste Kamer. De Senaat heeft unaniem ingestemd met een wijziging van de Grondwet die dat regelt.

  Caribisch Nederland mag stemmen voor Eerste Kamer

  2 reacties

  De inwoners van Bonaire, Sint-Eustatius en Saba krijgen voortaan ook een stem in de samenstelling van de Eerste Kamer. De Senaat heeft unaniem ingestemd met een wijziging van de Grondwet die dat regelt.

 • Amsterdam mag vanaf woensdag 1 november bierfietsen weren uit de binnenstad. Het besluit dat wijlen burgemeester Eberhard van der Laan daarover had genomen, is op juiste wijze tot stand gekomen en voldoende gemotiveerd. Dat heeft de rechtbank in de hoofdstad dinsdag bepaald.

  Amsterdam mag bierfiets weren uit binnenstad

  Reageer

  Amsterdam mag vanaf woensdag 1 november bierfietsen weren uit de binnenstad. Het besluit dat wijlen burgemeester Eberhard van der Laan daarover had genomen, is op juiste wijze tot stand gekomen en voldoende gemotiveerd. Dat heeft de rechtbank in de hoofdstad dinsdag bepaald.

 • Voor de naar Den Haag vertrokken Amsterdamse locoburgemeester en wethouder Kajsa Ollongren (D66) komt geen vervanger. Dat heeft de gemeenteraadsfractie van D66 besloten na haar besluit om plaats te nemen in het kabinet-Rutte III.

  Amsterdam vervangt Ollongren niet

  Reageer

  Voor de naar Den Haag vertrokken Amsterdamse locoburgemeester en wethouder Kajsa Ollongren (D66) komt geen vervanger. Dat heeft de gemeenteraadsfractie van D66 besloten na haar besluit om plaats te nemen in het kabinet-Rutte III.

 • SP-wethouder Gerrie Elfrink

  Wethouder Arnhem overleeft motie door zieken

  1 reactie

  De Arnhemse wethouder Gerrie Elfrink (SP) heeft een motie van wantrouwen maandagavond overleefd. De motie werd met twintig tegen zeventien stemmen verworpen. Het was de derde afkeurende motie die de wethouder deze raadsperiode trof.

 • Er komen steeds meer sensoren in de openbare ruimte, maar voor gemeenten is lang niet altijd duidelijk hoe hiermee om moet worden gegaan. Geonovum ontwikkelde een handreiking met regels die gemeenten kunnen hanteren. Volgens adviseur Marc de Vries van Geonovum en informatieadviseur Olha Bondarenko van gemeente Eindhoven zijn er nog veel onduidelijkheden op dit gebied. ‘Als gemeente kun je iets extra’s doen om bijvoorbeeld privacy van burgers beter te beschermen.’

  Gemeenten hopen op duidelijke regelgeving voor sensoren

  Er komen steeds meer sensoren in de openbare ruimte, maar voor gemeenten is lang niet altijd duidelijk hoe hiermee om moet worden gegaan. Geonovum ontwikkelde een handreiking met regels die gemeenten kunnen hanteren. Volgens adviseur Marc de Vries van Geonovum en informatieadviseur Olha Bondarenko van gemeente Eindhoven zijn er nog veel onduidelijkheden op dit gebied. ‘Als gemeente kun je iets extra’s doen om bijvoorbeeld privacy van burgers beter te beschermen.’

 • Het kweken van hennep, witwaspraktijken en het handelen in drugs zijn ondermijnende activiteiten waarmee criminele organisaties zich in Losser bezighouden. Inwoners en ondernemers worden door criminelen verleid om in hun woning of schuur een hennepkwekerij aan te leggen. Kwetsbare jongeren worden daarnaast volgens Gebben door criminelen misbruikt voor de handel in drugs.

  Losser trekt buidel tegen ondermijning

  De gemeente Losser trekt vanaf komend jaar structureel 100.000 euro extra uit om criminaliteit en ondermijning tegen te gaan. De langdurige aanpak spitst zich toe op het verstoren van criminele activiteiten en criminele bedrijven. Burgemeester Jean Paul Gebben roept inwoners en bedrijven expliciet op om signalen van criminaliteit en ondermijning te melden. 

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers