of 59250 LinkedIn

Nieuws

 • Nederland telt per 1 januari 380 gemeenten, acht minder dan dit jaar. Dat is het gevolg van een aantal gemeentelijke herindelingen. In 2007 waren er in Nederland nog 443 gemeenten. at meldt het CBS.

  Aantal gemeenten van 388 naar 380

  4 reacties

  Nederland telt per 1 januari 380 gemeenten, acht minder dan dit jaar. Dat is het gevolg van een aantal gemeentelijke herindelingen. In 2007 waren er in Nederland nog 443 gemeenten. at meldt het CBS.

 • Gegevens van huishoudens die niet aan energierekeningen kunnen voldoen, worden vanaf 2018 ook in de zomermaanden bij gemeenten aangeleverd, stelt minister Wiebes (Economische Zaken en Klimaat, VVD) voor.

  Gegevens wanbetalers stroom ook in zomer naar gemeenten

  Gegevens van huishoudens die niet aan energierekeningen kunnen voldoen, worden vanaf 2018 ook in de zomermaanden bij gemeenten aangeleverd, dat staat in een door minister Wiebes (Economische Zaken en Klimaat, VVD) voorgestelde wijziging van de Regeling afsluitbeleid voor kleinverbruikers van elektriciteit en gas en de Warmteregeling.

 • Enschede staat al jaren in de top van gemeenten met de meeste vuurwerkoverlast. Dankzij het Burgerbesluit Vuurwerk, waarbij de hele stad mee kon praten, gaat de gemeente de komende jaarwisseling met meer vertrouwen tegemoet. Wel zijn er volgens hoofd communicatie Jan Arie Bijl bestuurlijke leermomenten.

  Vuurwerk moet in Enschede het roken achterna

  Enschede staat al jaren in de top van gemeenten met de meeste vuurwerkoverlast. Dankzij het Burgerbesluit Vuurwerk, waarbij de hele stad mee kon praten, gaat de gemeente de komende jaarwisseling met meer vertrouwen tegemoet. Wel zijn er volgens hoofd communicatie Jan Arie Bijl bestuurlijke leermomenten.

 • Milieudefensie heeft de rechtszaak verloren die de organisatie tegen de Nederlandse staat had aangespannen over schone lucht. De milieuorganisatie eiste - samen met andere organisaties en individuele personen - dat de staat meer moet doen tegen luchtvervuiling en dat momenteel het 'mensenrecht op gezondheid' geschonden wordt.

  'Geen termijn voor betere luchtkwaliteit'

  4 reacties

  Milieudefensie heeft de rechtszaak verloren die de organisatie tegen de Nederlandse staat had aangespannen over schone lucht. De milieuorganisatie eiste - samen met andere organisaties en individuele personen - dat de staat meer moet doen tegen luchtvervuiling en dat momenteel het 'mensenrecht op gezondheid' geschonden wordt. 

 • Centrale vuurwerkshows worden voornamelijk georganiseerd in de grote steden in de Randstad. Naast de grootste vuurwerkshow op de Erasmusbrug in Rotterdam zijn er dit jaar shows in Den Haag, Amsterdam, Hilversum, Zoetermeer en Apeldoorn.

  Vuurwerkshows vooral in de randstad

  2 reacties

  Centrale vuurwerkshows worden voornamelijk georganiseerd in de grote steden in de Randstad. Naast de grootste vuurwerkshow op de Erasmusbrug in Rotterdam zijn er dit jaar shows in Den Haag, Amsterdam, Hilversum, Zoetermeer en Apeldoorn. 

 • Het CDA in de gemeente Sint Anthonis houdt vast aan de kandidatuur van Ingrid Voncken uit Gennep als lijsttrekker bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. Voncken heeft aangegeven uitsluitend lijsttrekker te willen zijn omdat zij opnieuw wethouder wil worden, maar niet beschikbaar te zijn als gemeenteraadslid.

  CDA Sint Anthonis houdt vast aan Voncken als lijsttrekker

  Het CDA in de gemeente Sint Anthonis houdt vast aan de kandidatuur van Ingrid Voncken uit Gennep als lijsttrekker bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. Voncken heeft aangegeven uitsluitend lijsttrekker te willen zijn omdat zij opnieuw wethouder wil worden, maar niet beschikbaar te zijn als gemeenteraadslid.

 • Het Meldpunt Vuurwerkoverlast is weer opengesteld. Op de internetpagina kunnen geluidsklachten, schade en andere overlast door vuurwerk worden gemeld. Achter het punt, dat voor het zesde jaar open is, zitten lokale GroenLinks-fracties. Vorig jaar kwamen er 48.000 meldingen binnen.

  Meldpunt vuurwerkoverlast weer geopend

  Reageer

  Het Meldpunt Vuurwerkoverlast is weer opengesteld. Op de internetpagina kunnen geluidsklachten, schade en andere overlast door vuurwerk worden gemeld. Achter het punt, dat voor het zesde jaar open is, zitten lokale GroenLinks-fracties. Vorig jaar kwamen er 48.000 meldingen binnen.

 • Urban Data Centers (UDC’s) worden in een vlot tempo over het land uitgerold. Inmiddels zijn er acht UDC’s geopend. Het CBS is door de samenwerkingen met gemeenten op data-gebied een nieuwe weg ingeslagen. ‘Het is een gezamenlijke zoektocht naar nieuwe mogelijkheden.’

  De opkomst van Urban Data Centers

  Urban Data Centers (UDC’s) worden in een vlot tempo over het land uitgerold. Inmiddels zijn er acht UDC’s geopend. Het CBS is door de samenwerkingen met gemeenten op data-gebied een nieuwe weg ingeslagen. ‘Het is een gezamenlijke zoektocht naar nieuwe mogelijkheden.’

 • Littenseradiel is de eerste gemeente die zich uit eigen beweging in drieën splitst. Nee, het einde van de Friese gemeente heeft bar weinig met krimp, leefbaarheid of economie van doen. ‘Wij hebben, de Wadden niet meegerekend, zelfs de laagste werkloosheid van Noord-Nederland’, stelt gemeentesecretaris Jan Folkerts. ‘Financieel staan we er ook goed voor.’ Het ging om iets anders.

  Geen poppenkast-democratie in Littenseradiel

  Littenseradiel is de eerste gemeente die zich uit eigen beweging in drieën splitst. Nee, het einde van  de Friese gemeente heeft bar weinig met krimp, leefbaarheid of economie van doen. ‘Wij hebben, de Wadden niet meegerekend, zelfs de laagste werkloosheid van Noord-Nederland’, stelt gemeentesecretaris Jan Folkerts. ‘Financieel staan we er ook goed voor.’ Het ging om iets anders.

 • Afgelopen vrijdag mailde Nico, na bijna dertig jaar als medewerker aan Binnenlands Bestuur te zijn verbonden, zijn laatste ‘reguliere’ tekening. Zoals steevast voorzien van een persoonlijke noot en een hartelijke groet. ‘Ik kijk er, met mijn Fien en met veel genoegen op terug. Het ga u allen goed!

  Einde van een tijdperk

  Naar schatting 1300 cartoons maakte Nico Visscher (84) voor Binnenlands Bestuur. De eerste van zijn hand verscheen in 1989. Die van deze week staat, zoals gebruikelijk, naast het eerste nieuwsitem in dit blad. Het is zijn laatste.

 • ‘Alles doen’ is volgens Kirsten Veldhuijzen, adviseur van de Raad voor het openbaar bestuur, de beste beschrijving van wat de samenleving van raadsleden verwacht. Zij zitten klem tussen de selfiedemocratie in wijk en de alles bedisselende regio. Ze bezwijken onder stapels stukken, de groepsdwang om toch vooral veel vragen te stellen, moties te bakken en het luisterend oor te zijn voor menig maatschappelijke misstand.

  ‘Raadslid moet vooral gaan keukentafelen’

  Menig raadslid is de politiek in gegaan om ‘iets te doen’ voor de maatschappij. Een onmogelijke opgave, volgens Kirsten Veldhuijzen. Niets doen is soms zelfs beter. ‘De wereld is niet te verbeteren vanuit het gemeentehuis’, zegt ze. ‘De keukentafel is daar veel geschikter voor.’

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers