of 59250 LinkedIn

Nieuws

 • In veertien gemeenten vinden woensdag gemeenteraadsverkiezingen plaats. Het gaat om gemeenten die per 2018 fuseren. Zij slaan de raadsverkiezingen van 21 maart 2018 over, maar moeten wel een referendum over de aftapwet organiseren. Daarvoor krijgen zij mogelijk extra geld.

  Herindelingsverkiezingen in veertien gemeenten

  In veertien gemeenten worden woensdag gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Het gaat om gemeenten die per 2018 fuseren, voornamelijk in Friesland en Groningen. Zij slaan de raadsverkiezingen van 21 maart 2018 over, maar moeten wel een referendum over de 'aftapwet' organiseren. Daarvoor krijgen zij mogelijk een extra vergoeding. Net zoals de tientallen fusiegemeenten die op 21 november 2018 raadsverkiezingen houden. 

 • Korpschef Erik Akerboom is bezorgd over de onafhankelijke positie van de burgemeester als die in de toekomst zou worden gekozen. Hij vraagt zich af wat dit betekent voor de neutrale rol die de burgemeester speelt bij de openbare orde en de veiligheid.

  Korpschef vreest positie gekozen burgemeester

  6 reacties

  Korpschef Erik Akerboom is bezorgd over de onafhankelijke positie van de burgemeester als die in de toekomst zou worden gekozen. Hij vraagt zich af wat dit betekent voor de neutrale rol die de burgemeester speelt bij de openbare orde en de veiligheid.

 • De vrouw wil vanwege haar geloofsovertuiging ook tijdens haar werk een hoofddoek dragen, samen met een uniform. De politie staat dat niet toe, omdat de organisatie neutraal is en dat ook moet uitstralen. De betrokken medewerkster vindt dat zij wordt beperkt in de vrijheid van godsdienst.

  'Agente mag hoofddoek dragen'

  21 reacties

  De politie discrimineert een agente door haar te verbieden tijdens haar werk een hoofddoek te dragen in combinatie met het uniform. Dat heeft het College voor de Rechten van de Mens bepaald in een zaak die was aangespannen door een politiemedewerkster in Rotterdam.

 • Acht van de elf raadsfracties in Apeldoorn willen niet dat het landelijk referendum over de ‘Sleepwet’ op 21 maart 2018, de dag van de gemeenteraadsverkiezingen, wordt gehouden. Zij roepen de referendumcommissie op voor een andere datum te kiezen. De SP is fel gekant tegen deze actie en gaat de minister om opheldering vragen.

  Referendum vertroebelt raadsverkiezingen

  Acht van de elf raadsfracties in Apeldoorn willen niet dat het landelijk referendum over de ‘Sleepwet’ op 21 maart 2018, de dag van de gemeenteraadsverkiezingen, wordt gehouden. Zij roepen de Referendumcommissie in een brief op voor een andere datum te kiezen. In hoop op brede steun is de brief ook naar alle burgemeesters en gemeenteraden gestuurd. De SP is fel gekant tegen deze actie en gaat de minister om opheldering vragen.

 • Het Rathenau instituut signaleert vele smart city-projecten, maar weinig ervan zijn volledig geautomatiseerd. Dat schrijft het instituut naar aanleiding van onderzoek bij vijf grote gemeenten over dit thema. Een opvallende bevinging is dat de meerwaarde van open data voor gemeenten tot nu toe nog teleurstellend is.

  Smart cities: nauwelijks volledige automatisering te vinden

  Het Rathenau instituut signaleert vele smart city-projecten, maar weinig ervan zijn volledig geautomatiseerd. Dat schrijft het instituut naar aanleiding van onderzoek bij vijf grote gemeenten over dit thema. Een opvallende bevinging is dat de meerwaarde van open data voor gemeenten tot nu toe nog teleurstellend is.

 • Steeds vaker zijn burgemeesters geen lid van een van de gevestigde partijen VVD, CDA of PvdA, maar partijloos of lid van een lokale partij. Alleen al dit jaar werden vijf onafhankelijke kandidaten benoemd.

  Burgemeester vaker partijloos

  Reageer

  Steeds vaker zijn burgemeesters geen lid van een van de gevestigde partijen VVD, CDA of PvdA, maar partijloos of lid van een lokale partij. Alleen al dit jaar werden vijf onafhankelijke kandidaten benoemd. En steeds vaker zijn ze jong en vrouw, blijkt uit een inventarisatie van de Volkskrant.

 • Binnenlandse Zaken stelt op het moment geen signalen te hebben ontvangen van gemeenten die er niet in zijn geslaagd een accountant te vinden. De leegte die PwC, Deloitte en EY achterlaten door hun terugtrekbeweging uit de gemeentelijke markt, is opgevuld door middelgrote kantoren en enkele nieuwkomers.
2015. Dat meldt minister Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66)..Een gezamenlijke ambtelijke werkgroep van Financiën, Binnenlandse Zaken, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en beroepsorganisatie NBA blijft wel de ontwikkelingen op de accountantsmarkt volgen.

  Schaarste accountants lijkt voorbij

  Binnenlandse Zaken stelt op het moment geen signalen te hebben ontvangen van gemeenten die er niet in zijn geslaagd een accountant te vinden. De leegte die PwC, Deloitte en EY achterlaten door hun terugtrekbeweging uit de gemeentelijke markt, is opgevuld door middelgrote kantoren en enkele nieuwkomers.

 • Burgemeester Sander Schelberg van Hengelo springt in de bres voor de werknemers van Siemens in zijn gemeente. Die hebben vrijdag te horen gekregen dat de gasturbinefabriek waar ze werken, misschien dichtgaat.

  Burgemeester neemt het op voor Siemenspersoneel

  1 reactie

  Burgemeester Sander Schelberg van Hengelo springt in de bres voor de werknemers van Siemens in zijn gemeente. Die hebben vrijdag te horen gekregen dat de gasturbinefabriek waar ze werken, misschien dichtgaat.

 • De Bossche wethouder Jos van Son is vrijdag opgestapt omdat hij woensdagavond is betrapt op het rijden met te veel drank op.

  Wethouder Den Bosch weg na rijden onder invloed

  Reageer

  De Bossche wethouder Jos van Son is vrijdag opgestapt omdat hij woensdagavond in Rosmalen onder invloed van alcohol met zijn auto een tuin in was gereden. In een brief aan de gemeenteraad schrijft hij vrijdag dat hij is betrapt op het rijden onder invloed. ,,In verband met mijn functie en verantwoordelijkheid heb ik geoordeeld dat ik mijn wethouderschap per direct moet beëindigen'', aldus de wethouder van de lokale partij Rosmalens Belang.

 • Het kabinet heeft de naam van de Wet generieke digitale infrastructuur (GDI) verandert naar ‘Wet digitale overheid’. Het kabinet vindt deze naam beter passen bij ambities voor verdere digitalisering van het openbaar bestuur.

  Wet GDI wordt Wet digitale overheid

  Het kabinet heeft de naam van de Wet generieke digitale infrastructuur (GDI) verandert naar ‘Wet digitale overheid’. Het kabinet vindt deze naam beter passen bij ambities voor verdere digitalisering van het openbaar bestuur.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers