of 59250 LinkedIn

Nieuws

 • Ondanks de positieve resultaten wordt bij de inzet van burgerpanels toch ook een aantal kanttekeningen gezet door raadsleden. Regelmatig wordt aangegeven dat het afhankelijk is van de onderwerpen. Niet elk onderwerp leent zich ervoor.

  Kanttekening bij inzet burgerpanels

  Burgerparticipatie is zeker onder raads­leden hot. Van het ziet 91 procent inspraakavonden als de beste activiteit om participatie van burgers te bevorderen. Op nummer twee komen de burgerpanels. 51 procent van de raadsleden zegt deze in te willen zetten. 

 • Brabants cdk Wim van de Donk ontvangt de prijs van Beste Bestuurder 2016 uit handen van voormalig BZK-minister Plasterk.

  Hoe je beste bestuurder wordt

  2 reacties

  Wat maakt iemand tot excellent lokaal bestuurder? Tilburg University en ­Necker van Naem onderzochten de data van de door Binnenlands Bestuur georganiseerde verkiezing Beste Bestuurder 2015. Sabine van Zuydam en Hans Oostendorp schetsen de uitkomsten. Een guideline voor iedereen die de ambitie heeft zich tot Beste Bestuurder te laten kronen.  

 • Demissionair premier William Marlin van Sint-Maarten stapt op. Op een persbijeenkomst zei hij zijn ontslag bij de gouverneur in te dienen. Het parlement van Sint-Maarten, de Staten, had Marlin al twee weken geleden gevraagd zijn biezen te pakken, maar Marlin weigerde toen op te stappen.

  Marlin vertrekt als premier van Sint-Maarten

  Reageer
 • Het college van Den Bosch gaat tot de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar door, ondanks een coalitiebreuk vorige week. Het gemeentebestuur ontsnapte donderdagavond na urenlang spoedberaad aan een nog diepere crisis. De resterende vier coalitiepartijen nemen voor lief dat ze geen meerderheid hebben in de gemeenteraad.

  Den Bosch gaat door met minderheidscoalitie

  Reageer

  Het college van Den Bosch gaat tot de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar door, ondanks een coalitiebreuk vorige week. Het gemeentebestuur ontsnapte donderdagavond na urenlang spoedberaad aan een nog diepere crisis. De resterende vier coalitiepartijen nemen voor lief dat ze geen meerderheid hebben in de gemeenteraad.

 • Termen als co-creatie en coproductie zijn hot sinds in 2013 de participatie­samenleving zijn intrede deed in bestuurlijk Nederland. Overheden maken een terugtrekkende beweging om meer ruimte te laten aan samenwerkingsvormen met burgers. Het onderzoek van Voorberg, docent bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, richtte zich niet alleen op de vraag wat deze concepten inhouden, maar ook: wat maakt of het lukt of niet?

  Minder bedeelden vaak aan de kant

  ‘Co-creatie’ is een populaire term waar het gaat om de samenwerking tussen overheid en burgers. Maar of het  een succes is? De Rotterdamse bestuurskundige William Voorberg uit in zijn proefschrift zijn twijfels.

 • Tweederde van de wethouders denkt redelijk positief over het vinden van een baan na het wethouderschap. Een derde verwacht dat het moeilijk wordt . Dat blijkt uit een enquête onder de leden van de Wethoudersvereniging met 190 respondenten.

  Twee derde wethouders vreest einde niet

  Een derde van de wethouders denkt na het wethouderschap moeilijk aan een baan te komen. Tweederde denkt daar redelijk positief over. Dat blijkt uit een enquête onder de leden van de Wethoudersvereniging met 190 respondenten.

 • Een inwoner van Nuenen heeft de gemeente voor de rechter gedaagd omdat hij niet wil opdraaien voor de opruimkosten nadat twee keer drugsafval op zijn grond is gedumpt.

  Gemeente moet opruimkosten drugsafval betalen

  1 reactie

  De gemeente Nuenen is door een inwoner voor de rechter gedaagd omdat hij niet wil opdraaien voor de opruimkosten nadat twee keer drugsafval op zijn grond is gedumpt. De gedupeerde Nuenenaar meent dat hem niks valt te verwijten en oordeelt dat de gemeenschap verantwoordelijk is voor de uitwassen van de drugsproductie.

 • De opkomst bij de herindelingsverkiezingen in veertien gemeenten was woensdag laag. In geen van de zes nieuw te vormen gemeenten kwam het opkomstpercentage boven de 45 procent uit. In Groningen en Gelderland zijn lokale partijen als winnaar uit de bus gekomen.

  Lage opkomst bij herindelingsverkiezingen

  Reageer

  De opkomst bij de herindelingsverkiezingen in veertien gemeenten was laag. In geen van de zes nieuw te vormen gemeenten kwam het opkomstpercentage boven de 45 procent uit. In Groningen en Gelderland zijn lokale partijen als winnaar uit de bus gekomen.

 • Bij een woensdag gehouden raadgevend referendum in de Limburgse gemeente Landgraaf stemde 78 procent van de stemmers tegen de fusie met Heerlen, bijna 20 procent is voor. De opkomst was ruim 45 procent.

  Inwoners Landgraaf willen niet fuseren met Heerlen

  16 reacties

  Een ruime meerderheid van de inwoners van Landgraaf is tegen de voorgenomen fusie met Heerlen. Bij een woensdag gehouden raadgevend referendum in de Limburgse gemeente stemde 78 procent van de stemmers tegen de fusie, bijna 20 procent is voor. De opkomst was 43,7 procent.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers