of 59250 LinkedIn

Nieuws

 • Stadskantoor Venlo. Afbeelding: Kraaijvanger

  Bewoonster ingestort huis stelt Venlo aansprakelijk

  3 reacties

  De bewoonster van het vorige week ingestorte huis aan de Bergstraat in Venlo stelt de gemeente aansprakelijk wegens nalatigheid. Volgens haar advocaat René Menting wist de gemeente al sinds 2009 dat er scheuren in de muren van de woningen in de Bergstraat zaten. De scheuren zouden zijn ontstaan door werkzaamheden in opdracht van de gemeente. De gemeente wist dat, maar deed er niks aan, aldus Menting.

 • Oud-burgemeester Jan Hoekema (D66) van Wassenaar regelde bij zijn vertrek een deal met z’n opvolger waardoor hij meer wachtgeld kreeg dan waar hij recht op had. Dat schrijft NRC Handelsblad. Ook mocht hij in de ambtswoning blijven wonen, terwijl hij geen burgemeester meer was. Hoekema gaat nu 17.800 euro terugbetalen aan de gemeente Wassenaar.

  Hoekema regelde deal met wachtgeld

  Oud-burgemeester Jan Hoekema (D66) van Wassenaar regelde bij zijn vertrek een deal met z’n opvolger waardoor hij meer wachtgeld kreeg dan waar hij recht op had. Dat schrijft NRC Handelsblad. Ook mocht hij in de ambtswoning blijven wonen, terwijl hij geen burgemeester meer was. Hoekema gaat nu 17.800 euro terugbetalen aan de gemeente Wassenaar.

 • De gemeente Oisterwijk geeft vrijwilligers van Buurtgenoten niet langer adressen van tachtigplussers in Moergestel die nog op zichzelf wonen, omwille van privacywetgeving. De tachtigplussers die zelf het initiatief niet nemen, lopen daardoor eventuele hulp en activiteiten mis.

  Privacywetgeving hindert hulp aan ouderen

  De gemeente Oisterwijk geeft vrijwilligers van Buurtgenoten niet langer adressen van tachtigplussers in Moergestel die nog op zichzelf wonen, omwille van privacywetgeving. De tachtigplussers die zelf het initiatief niet nemen, lopen daardoor eventuele hulp en activiteiten mis.

 • Statenlid Tineke Poortinga is uit de Gelderse PVV-fractie gestapt. Poortinga nam dat besluit, zegt zij maandag, wegens een vertrouwensbreuk met de Gelderse PVV-fractievoorzitter Marjolein Faber.

  Gelders Statenlid Poortinga stapt uit PVV

  1 reactie

  Statenlid Tineke Poortinga is uit de Gelderse PVV-fractie gestapt. Poortinga nam dat besluit, zegt zij maandag, wegens een vertrouwensbreuk met de Gelderse PVV-fractievoorzitter Marjolein Faber, tevens senator voor die partij. ‘Ze noemde me niet-loyaal, dat ging me te ver’, aldus Poortinga maandag.

 • ‘Ik vind het een mooie gedachte dat collega’s van mij de moeite hebben genomen om mijn naam op te schrijven en dat mensen vervolgens op mij hebben gestemd.'

  ‘De beste bestuurder bestaat natuurlijk niet’

  ‘Ik vind het een mooie gedachte dat collega’s van mij de moeite hebben genomen om mijn naam op te schrijven en dat mensen vervolgens op mij hebben gestemd. Dat voelt als een blijk van waardering en het is goed voor de moraal. Ik heb het gevoel, maar nu praat ik een beetje voor anderen, dat de ambtenaren in Utrecht het wel een leuke gedachte vinden. 

 • De lokale partijen zijn sinds 2002 bezig met een gestage opmars in de raadszalen, met af en toe een klein dipje (2006, 2015). In 2002 waren 2.868 raadsleden namens lokale partijen actief, in 2014 steeg het aantal met 3.159 voor het eerst boven de 3.000 uit. Bij de herindelingsverkiezingen van november vorig jaar in veertien gemeenten in Groningen, Friesland en Gelderland kwamen in Groningen en Gelderland lokale partijen als winnaar uit de bus.

  Opmars lokalo’s lijkt niet meer te stuiten

  Nederland telt 8.918 raadsleden en 1.449 wethouders. De lokale partijen samen leveren 3.177 raadsleden; een lichte toename ten opzichte van 2016 toen er 3.164 ‘lokalo’s’ in de raad zaten. Van de landelijke partijen telt het CDA met 3.177 raadsleden de meeste volksvertegenwoordigers in de gemeentehuizen, gevolgd door de VVD met 1.089 raadsleden en PvdA met 836 raadsleden. Dat blijkt uit deze maand gepresenteerde cijfers van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

 • De toenemende polarisatie raakt ook het gemeentebestuur. Hoogleraar politicologie Sarah de Lange schetst drie vormen van verdeeldheid en hoe lokale politici en bestuurders die kunnen bestrijden.

  Bestuur-tips bij toenemende spanning in samenleving

  Bestuurders moeten verontwaardigde burgers onbevreesd en open tegemoet treden. Hoogleraar politicologie Sarah de Lange schetst in een essay in Binnenlands Bestuur hoe lokale politici de verdeeldheid in de samenleving het beste kunnen bestrijden. 

 • Burgemeester Dassen: ‘De prijs is in die zin ook een erkenning voor de initiatieven die we samen met raad, college, organisatie en de inwoners opzetten om de lokale democratie te vernieuwen. De basis daarvan is dat we overheid en samenleving actief bij elkaar brengen en van daaruit ook nieuwe rollen durven spelen. Voorbeeld is dat raadsleden zelf actief in gesprek gaan met verenigingen over hun toekomst. De opbrengt van die gesprekken is vervolgens de basis voor nieuwe initiatieven, met als meerwaarde grotere betrokkenheid van de diverse partijen.’

  ‘Oh, dat is er eentje uit Limburg’

  ‘Ik was op vrijdagochtend na de verkiezing bij de lokale bakker in Beesel om gebakjes te bestellen voor maandag. Voor de gemeentemedewerkers maar ook voor bezoekers van het gemeentehuis. Dat is het voordeel van een kleinere gemeente, hè? Het is te overzien. Allerlei mensen zaten bij de bakker te ontbijten. Ze stonden spontaan op om mij te feliciteren. Ze waren net zo trots als ik. 

 • Het kabinet komt met wettelijke regels tegen verplichte openstelling van winkels. Dit moet het recht van ondernemers garanderen om zelf keuzes te maken over openingstijden. Dat kondigt staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat aan.

  Winkels niet verplicht open op zondag

  1 reactie

  Het kabinet komt met wettelijke regels tegen verplichte openstelling van winkels. Dit moet het recht van ondernemers garanderen om zelf keuzes te maken over openingstijden. Dat kondigt staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat aan.

 • De voormalige Nuenense ambtenaar Frans van der Kruijs die eerder onterecht met disciplinair strafontslag was gestuurd eist bijna twee ton van de gemeente Nuenen. De rechter veegde het strafontslag van tafel, maar hield het subsidiair ontslag in stand. Van der Kruijs vindt dat de verstoorde verhoudingen vooral aan de gemeente te wijten zijn. Hij eist 115.000 euro ontslagvergoeding en 65.000 euro compensatie voor zijn gekorte uitkering om zijn vervroegde pensioen.

  Ontslagen ambtenaar Nuenen eist twee ton

  De eerder onterecht met disciplinair strafontslag gestuurde Nuenense ambtenaar Frans van der Kruijs eist bijna twee ton van de gemeente Nuenen. De rechter veegde het strafontslag van tafel, maar hield het subsidiair ontslag in stand. Van der Kruijs vindt dat de verstoorde verhoudingen vooral aan de gemeente te wijten zijn. Hij eist 115.000 euro ontslagvergoeding en 65.000 euro compensatie voor zijn gekorte uitkering om zijn vervroegde pensioen.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers