of 59250 LinkedIn

Nieuws

 • De commotie die is ontstaan over de Wassenaarse burgemeesterswoning breekt na oud-PvdA-Eerste Kamerlid Marleen Barth nu ook haar man, D66'er Jan Hoekema, op. Hij neemt per direct ontslag als waarnemend burgemeester van Langedijk (Noord-Holland).

  Jan Hoekema neemt ontslag als burgemeester Langedijk

  4 reacties

  De commotie die is ontstaan over de Wassenaarse burgemeesterswoning breekt na oud-PvdA-Eerste Kamerlid Marleen Barth nu ook haar man, D66'er Jan Hoekema, op. Hij neemt per direct ontslag als waarnemend burgemeester van Langedijk (Noord-Holland).

 • De gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel hebben een rechtszaak gewonnen van ict-dienstverlener Centric na een hoog opgelopen conflict over verantwoordelijkheid. Een woordvoerder van Centric laat aan Binnenlands Bestuur weten dat het bedrijf in hoger beroep gaat.

  Gemeenten winnen rechtszaak van ict-dienstverlener Centric

  De gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel hebben een rechtszaak gewonnen van ict-dienstverlener Centric na een hoog opgelopen conflict over verantwoordelijkheid. Een woordvoerder van Centric laat aan Binnenlands Bestuur weten dat het bedrijf in hoger beroep gaat.

 • Nijmegen en Zaanstad zijn in de fout gegaan met het gebruik van persoonsgegevens voor het opmaken van zelfredzaamheidsmatrixen, constateert de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

  Gemeenten in de fout met persoonsgegevens

  Nijmegen en Zaanstad zijn in de fout gegaan met het gebruik van persoonsgegevens voor het opmaken van zelfredzaamheidsmatrixen, constateert de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Beide gemeenten hebben inmiddels verbeteringen doorgevoerd.

 • Bijna veertig procent van de gemeenten die meedoen aan de Divosa-benchmark zag haar bijstandsbestand in december 2017 stijgen, blijkt uit die benchmark. Volgens een onderzoekster van Divosa geldt die stijging vooral voor veel kleine gemeenten.

  Bijstandsbestand groeit in 38 procent gemeenten

  Bijna veertig procent van de gemeenten die meedoen aan de Divosa-benchmark zag haar bijstandsbestand in december 2017 stijgen, blijkt uit die benchmark. Volgens een onderzoekster van Divosa geldt die stijging vooral voor veel kleine gemeenten.

 • Om een baan in het onderwijs aantrekkelijker te maken, gaat Amsterdam beurzen uitkeren aan startende en herintredende leraren. De gemeente heeft daarvoor 1,5 miljoen euro beschikbaar.

  Amsterdam lokt onderwijzers

  3 reacties

  Om een baan in het onderwijs aantrekkelijker te maken, gaat Amsterdam beurzen uitkeren aan startende en herintredende leraren. De gemeente heeft daarvoor 1,5 miljoen euro beschikbaar.

 • Schoenmaker (71) was van 1965 tot 1982 profvoetballer, daarna werd hij trainer. Hij is vooral bekend van ADO, het latere FC Den Haag, maar heeft ook vier jaar bij Feyenoord gespeeld. Daar werd hij in 1974 Europees topscorer met tien treffers. In totaal scoorde hij in zijn voetballoopbaan 25 Europese doelpunten en 144 eredivisiegoals. Na zijn voetbalcarrière werd hij trainer, hoofdzakelijk bij FC Den Haag. Nu is hij clubambassadeur bij ADO Den Haag. En door zijn lijstduwerschap ook ambassadeur van het lokale CDA.

  Lijstduwer Lex Schoenmaker, voetbalicoon

  In de achterhoedes van de Haagse gemeentepolitiek is een felle strijd ontstaan om de fraaiste lijstduwer. Welke politieke partij treft bij de gemeenteraadsverkiezingen de kiezers met de meest Haagse Hagenees, onder aan de kandidatenlijst? Wint darter Raymond van Barneveld (Groep De Mos), wordt het winnares Annemarie Pronk van Heel Holland Bakt (CU/SGP)? Of juicht de echte Hagenaar het liefst voor Lex Schoenmaker, icoon van de plaatselijke voetbalwereld? Want Mister ADO duwt de lijst van het CDA.

 • De preventieve instrumenten die politieke partijen en gemeenteraden ebben om niet-integere (kandidaat)raadsleden buiten de deur te houden, worden mogelijk uitgebreid. Dat is afgesproken in het Interbestuurlijke programma (IBP) dat woensdag is ondertekend door onder meer de minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en de koepels van gemeenten (VNG), provincies (IPO) en Waterschappen.

  Meer instrumenten om rotte appels aan te pakken

  De preventieve instrumenten die politieke partijen en gemeenteraden nu hebben om niet-integere (kandidaat)raadsleden buiten de deur te houden, worden wellicht uitgebreid. De mogelijkheden hiertoe zullen worden verkend. Daarnaast wordt onderzocht of het instrumentarium van burgemeesters en commissarissen van de koning moet worden uitgebreid als sprake is van (aanhoudende) bestuurlijke- of integriteitsproblemen in gemeenten of provincies.

 • De G32 heeft er vanaf vandaag twee nieuwe leden bij: Hilversum en Assen. Omdat het stedennetwerk de afgelopen jaren al tot 38 leden was gegroeid, is er nu gekozen voor de nieuwe naam G40.

  G32 is vanaf vandaag G40

  De G32 heeft er vanaf vandaag twee nieuwe leden bij: Hilversum en Assen. Omdat het stedennetwerk de afgelopen jaren al tot 38 leden was gegroeid, is er nu gekozen voor de nieuwe naam G40.

 • Bestuurskundigen Paul Frissen en Martin Schulz maken die analyse in de publicatie Politieke fragmentatie. Balanceren tussen effectiviteit, legitimiteit en representativiteit. Versplintering brengt volgens Frissen en Schulz tot uitdrukking dat de kiezer andere, open vormen van coalitiesamenwerking wenst, zonder strakke coalitiediscipline.

  ‘Versplintering raad biedt ook kansen’

  De versplintering van de gemeenteraad in steeds meer fracties biedt een kans tot vernieuwing en daarmee tot andere vormen van overleg, samenwerking en coalitievorming. Volgens bestuurskundigen Paul Frissen en Martin Schulz betekent politieke fragmentatie niet automatisch een grotere kans op onbestuurbaarheid.

 • Advocaat Rob Bedaux, die ongeveer honderd van de oud-werknemers vertegenwoordigt, spreekt van een 'teleurstellend vonnis'. Hij gaat zich beraden op de volgende stap en ziet twee mogelijkheden: in beroep gaan tegen het vonnis van de rechtbank of het vonnis volgen en alsnog naar de bestuursrechter stappen. Volgens de rechtbank Limburg gaat de bestuursrechter hierover, omdat veel van de eisers voormalige ambtenaren zijn.

  Oud-medewerkers van Defensie vangen bot bij rechter

  5 reacties

  Oud-medewerkers van Defensie die jarenlang tijdens hun werk zijn blootgesteld aan de gevaarlijke stof chroom-6, moeten hun zaak tegen de Staat uitvechten via de bestuursrechter. Dat is het oordeel van de rechtbank in Maastricht. Die verklaarde de eisers niet-ontvankelijk in de civiele procedure die zij tegen het ministerie hadden aangespannen.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers