of 59250 LinkedIn

Nieuws

 • De minister van Binnenlandse Zaken moet wethouders en raadsleden die verdacht zijn in een strafzaak kunnen schorsen. Dat zegt burgemeester Rianne Donders van de gemeente Roermond tegen De Telegraaf.

  'Schors verdachte bestuurders'

  9 reacties

  De minister van Binnenlandse Zaken moet wethouders en raadsleden die verdacht zijn in een strafzaak kunnen schorsen. Dat zegt burgemeester Rianne Donders van de gemeente Roermond tegen De Telegraaf.

 • D66 Leiden is op zoek naar kandidaat-wethouders. Daartoe doet de partij een open oproep. Solliciteren kan tot 31 januari.

  Gezocht: kandidaat-wethouders in Leiden

  Altijd al wethouder willen worden, maar nooit lid van een politieke partij geweest en/of in de juiste netwerken gezeten? In Leiden liggen nu kansen. D66 zoekt voor de komende raadsperiode kandidaten voor het wethouderschap. Solliciteren kan tot 31 januari.

 • De Tweede Kamer maakt zich op voor een nieuw stapje op de lange weg die naar een gekozen burgemeester kan leiden. De Kamer voelt er wel voor uit de Grondwet te schrappen dat de regering de burgemeester en de commissaris van de Koning benoemt.

  Weg naar gekozen burgemeester definitief in geslagen

  10 reacties

  De Tweede Kamer maakt zich op voor een nieuw stapje op de lange weg die naar een gekozen burgemeester kan leiden. De Kamer voelt er wel voor uit de Grondwet te schrappen dat de regering de burgemeester en de commissaris van de Koning benoemt.

 • Van de zeven gemeenten die deelnemen aan het Nationaal Smart City Living Lab-programma voor 2017-2018 heeft inmiddels een gedeelte sensoren geplaatst. Tijdens het experimenteren lopen de deelnemers logischerwijs tegen verschillende obstakels aan.

  Landelijk smart city-programma noodzaak

  Van de zeven gemeenten die deelnemen aan het Nationaal Smart City Living Lab-programma voor 2017-2018 heeft inmiddels een gedeelte sensoren geplaatst. Tijdens het experimenteren lopen de deelnemers logischerwijs tegen verschillende obstakels aan. Initiatiefnemer Hans Nouwens is van mening dat er voor gemeenten een grootschalig landelijk programma moet komen, zodat smart city-toepassingen in de sneller en goedkoper kunnen worden ingezet.

 • Het bedrijf Custom Powders moet op last van de gemeente Helmond voorlopig stoppen met het verwerken van GenX. Deze giftige stof is in de rioolwaterzuivering in Aarle-Rixtel terechtgekomen en onderzoek heeft uitgewezen dat het afkomstig is van Custom Powders.

  Helmond legt verwerking GenX stil

  3 reacties

  Het bedrijf Custom Powders moet op last van de gemeente Helmond voorlopig stoppen met het verwerken van GenX. Deze giftige stof is in de rioolwaterzuivering in Aarle-Rixtel terechtgekomen en onderzoek heeft uitgewezen dat het afkomstig is van Custom Powders.

 • Het 24-jarige Dongense CDA-raadslid Rob Huijben, die wordt vervolgd voor het doen van valse aangiften, gaat zelfstandig verder. Huijben laat dinsdagavond weten dat de CDA-fractie hem vanwege een vertrouwensbreuk heeft gevraagd op te stappen en zijn zetel in te leveren. Huijben heeft dat geweigerd en gaat tot de verkiezingen alleen verder. Of hij meedoet aan de gemeenteraadsverkiezingen in maart, heeft hij nog niet besloten.

  Verdacht Dongens raadslid weg bij CDA

  1 reactie

  Het 24-jarige Dongense CDA-raadslid Rob Huijben, die wordt vervolgd voor het doen van valse aangiften, gaat zelfstandig verder. Huijben laat dinsdagavond weten dat de CDA-fractie hem vanwege een vertrouwensbreuk heeft gevraagd op te stappen en zijn zetel in te leveren. Huijben heeft dat geweigerd en gaat tot de verkiezingen alleen verder. Of hij meedoet aan de gemeenteraadsverkiezingen in maart, heeft hij nog niet besloten.

 • Van de commissaris der koning in Utrecht hoeft het niet zo, de rechtstreeks gekozen burgemeester. Van Beek sprak zijn reserves uit tijdens de herbenoeming van Koos Janssen als burgemeester van Zeist. Deze week wordt het wetsvoorstel dat het pad moet effenen voor de direct gekozen burgemeester besproken in de Tweede Kamer: het uit de Grondwet halen van de aanstellingswijze van de burgemeester.

  CdK Utrecht: direct gekozen burgemeester onverstandig

  Van de commissaris der koning in Utrecht hoeft het niet zo, de rechtstreeks gekozen burgemeester. Volgens Willibrord van Beek wordt dan de boven de partijen staande burgervader vervangen door een politicus. ‘Het is maar de vraag of Nederland daar beter mee af is.’

 • Het CDA zit met een omstreden Limburgs raadslid in de maag. Het landelijke bestuur van de partij ziet Julien Penders niet zitten als kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen in Echt-Susteren. De lokale afdeling houdt echter aan hem vast, hoewel hij twee keer is veroordeeld voor mishandeling.

  CDA-afdeling houdt vast aan veroordeeld raadslid

  3 reacties

  Het CDA zit met een omstreden Limburgs raadslid in de maag. Het landelijke bestuur van de partij ziet Julien Penders niet zitten als kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen in Echt-Susteren. De lokale afdeling houdt echter aan hem vast, hoewel hij twee keer is veroordeeld voor mishandeling.

 • Herindeling is nog steeds een top-down proces. Burgers en gemeenteraden hebben er nauwelijks invloed op. Creëer daarom ruimte voor democratische experimenten die leiden tot oplossingen met meer draagvlak, waarbij herindeling niet de enige optie is.

  Burgers hebben nauwelijks invloed op herindeling

  Herindeling is nog steeds een top-down proces. Burgers en gemeenteraden hebben er nauwelijks invloed op. Creëer daarom ruimte voor democratische experimenten die leiden tot oplossingen met meer draagvlak, waarbij herindeling niet de enige optie is. 

 • Mag een ambtenaar dan echt niets accepteren? In de arbeidsvoorwaardenregeling voor gemeenten staat inderdaad dat het de ambtenaar verboden is zonder toestemming van het college giften aan te nemen. En om voor het aannemen van zo’n notitieboekje nu het college terug te roepen van kerstreces gaat wat ver. Geld aannemen mag sowieso niet, maar een geschenk met een waarde van minder dan 50 euro wel. Maar ook dan moet ieder geschenk worden gemeld.

  Integer of gevalletje niet hoffelijk

  Een beetje integer kan niet, zo sprak wijlen minister van Binnenlandse Zaken Ien Dales. Een adagium dat in ieder geval door de gemeente Zaanstad tot op de dag van vandaag strikt wordt nageleefd. Het leek Binnenlands Bestuur een aardig gebaar om bij de kaart met kerstgroet dit jaar een notitieboekje – waarde zo’n vijf euro – aan relaties te sturen. 

 • De gemeente Schiedam heeft onlangs een project uitgevoerd waarbij het virtual reality inzet om bewoners te betrekken bij de aanleg van een aantal nieuwe fietstunnels en fietsroutes. Met een virtual reality-fietssimulator konden bewoners alvast in diverse ontwerpen fietsen.

  Schiedam zet virtual reality in voor burgerparticipatie

  De gemeente Schiedam heeft onlangs een project uitgevoerd waarbij het virtual reality inzet om bewoners te betrekken bij de aanleg van een aantal nieuwe fietstunnels en fietsroutes. Met een virtual reality-fietssimulator konden bewoners alvast in diverse ontwerpen fietsen.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers