of 59250 LinkedIn

Nieuws

 • Uit onderzoek van de Stichting Decentraalbestuur.nl naar het (vroegtijdig) aftreden van raadsleden over twee decennia heen blijkt dat er meer raadsleden tussentijds stoppen. Bij uitsplitsing van de cijfers voor de periode 2010-2014 en voor de huidige periode – bijgehouden tot en met januari dit jaar – valt op dat raadsleden van linkse partijen (PvdA, GroenLinks en SP) vaker aftreden dan die van overige partijen.

  Links raadslid houdt ’t eerder voor gezien

  SP en GroenLinks verliezen onderweg verreweg de meeste gemeenteraadsleden. Deze raadsperiode raakte de SP er ruim een kwart kwijt. Ten opzichte van 20 jaar terug neemt het aantal tussentijds vertrekkende raadsleden toe. Toentertijd trad 12,5 procent van de raadsleden voortijdig terug, nu is dat gestegen naar zo’n 14,5 procent.

 • Volgens de VNG is minister Grapperhaus te terughoudend met nieuwe wetgeving voor de aanpak van ondermijnende criminaliteit. In de aanloop naar het Algemeen Overleg van de Tweede Kamer met de minister over ondermijnende criminaliteit heeft de VNG een wensenlijstje opgesteld waarin zij het kabinet vraagt om meer inzet.

  VNG: betere aanpak ondermijnende criminaliteit

  In de aanloop naar het Algemeen Overleg van de Tweede Kamer met minister Grapperhaus over ondermijnende criminaliteit heeft de VNG een wensenlijstje opgesteld waarin zij het kabinet vraagt om meer inzet. Volgens de VNG is de minister te terughoudend met nieuwe wetgeving.

 • Een gemeente kan worden vervolgd als zij wegen niet goed onderhoudt en als gevolg daarvan een strafbaar feit gebeurt. De Hoge Raad heeft dat bepaald in een zaak waarbij de gemeente Stichtse Vecht werd veroordeeld wegens dood door schuld na een ongeval in 2009, waarbij twee mensen om het leven kwamen.

  Gemeente terecht vervolgd na slecht wegonderhoud

  Reageer

  Een gemeente kan worden vervolgd als zij wegen niet goed onderhoudt en als gevolg daarvan een strafbaar feit gebeurt. De Hoge Raad heeft dat bepaald in een zaak waarbij de gemeente Stichtse Vecht werd veroordeeld wegens dood door schuld na een ongeval in 2009, waarbij twee mensen om het leven kwamen.

 • De lokale politieke partij Voor Tilburg heeft naar eigen zeggen het jongste kandidaat-raadslid van Nederland op de kieslijst. De veertienjarige Isis Bloemsma staat op plek veertien van de Tilburgse partij en gaat volgens lijsttrekker Linda Oerlemans serieus campagne voeren om zoveel mogelijk stemmen te trekken.

  Veertienjarige doet mee aan verkiezingen Tilburg

  3 reacties

  De lokale politieke partij Voor Tilburg heeft naar eigen zeggen het jongste kandidaat-raadslid van Nederland op de kieslijst. De veertienjarige Isis Bloemsma staat op plek veertien van de Tilburgse partij en gaat volgens lijsttrekker Linda Oerlemans serieus campagne voeren om zoveel mogelijk stemmen te trekken.

 • Een pgb-houdster uit Vlagtwedde eist voor de Raad van State dat de gemeente Groningen een contactverbod tegen haar opheft. Zij mag alleen op vrijdag tijdens lunchtijd met de gemeente bellen, en alleen met de contactpersoon waarmee zij gebrouilleerd is.

  Pgb-houdster naar RvS om ‘contactverbod’ Groningen

  Een pgb-houdster uit Vlagtwedde eist voor de Raad van State dat de gemeente Groningen een contactverbod tegen haar opheft. Zij mag alleen op vrijdag tijdens lunchtijd met de gemeente bellen, en alleen met de contactpersoon waarmee zij gebrouilleerd is.

 • Volgens de rechters is niet onomstotelijk bewezen 'dat sprake is geweest van een direct en onmiddellijk levensgevaarlijk risico voor mensen in de omgeving van het bedrijf.' Vervolging van Zoetermeer is daarom niet mogelijk. Het bedrijf handelde met toestemming van de gemeente.

  Zoetermeer en Sterigenics gaan vrijuit

  Reageer

  Het bedrijf Sterigenics uit Zoetermeer en deze gemeente worden niet vervolgd voor het jarenlang overschrijden van de toegestane uitstoot van de giftige ethyleenoxide. Het bedrijf en twee leidinggevenden zijn vrijgesproken door de rechtbank in Den Haag. Zoetermeer liet de overschrijdingen jaren ongemoeid.

 • De gemeenteraad van Urk heeft unaniem een motie van de lokale partij Hart voor Urk aangenomen om straten in de nieuwe wijk Schokkerhoek te vernoemen naar 'helden van weleer' als Michiel de Ruyter en Jan Pieterszoon Coen.

  Urk eert Coen en De Ruyter met straatnamen

  9 reacties

  De gemeenteraad van Urk heeft unaniem een motie van de lokale partij Hart voor Urk aangenomen om straten in de nieuwe wijk Schokkerhoek te vernoemen naar 'helden van weleer' als Michiel de Ruyter en Jan Pieterszoon Coen.

 • De gemeenteraad van Noordwijk heeft onlangs een motie van afkeuring aangenomen tegen een van haar eigen raadsleden, Lenie Zoetendaal van het CDA. Zoetendaal had in een televisieprogramma ‘onjuiste informatie verstrekt’ over Noordwijk, vindt een meerderheid van PvdA/GroenLinks, D66, Lijst Salman en Puur Noordwijk.

  Raadslid mag geen kwaad spreken over eigen gemeente

  De gemeenteraad van Noordwijk heeft onlangs een motie van afkeuring aangenomen tegen een van haar eigen raadsleden, Lenie Zoetendaal van het CDA. Zoetendaal had in een televisieprogramma ‘onjuiste informatie verstrekt’ over Noordwijk, vindt een meerderheid van PvdA/GroenLinks, D66, Lijst Salman en Puur Noordwijk. Acties die Noordwijk in een kwaad daglicht zetten, keurt de gemeenteraad nadrukkelijk af.

 • De quotumregeling in de banenafspraak wordt aangepast. Het quotum en bijbehorende heffingen kunnen daardoor weer worden gedeactiveerd als de uitvoering van de banenafspraak op schema ligt.

  Quotumregeling banenafspraak wordt aangepast

  De quotumregeling in de banenafspraak wordt aangepast. Daarmee heeft de ministerraad ingestemd. Het quotum en bijbehorende heffingen kunnen daardoor weer worden gedeactiveerd als de uitvoering van de banenafspraak op schema ligt. Ook zullen de eerste boetes pas in 2020 worden uitgedeeld aan overheidswerkgevers die achter blijven.

 • Beide vergaderingen worden voorgezeten door waarnemend burgemeester Gerd Leers. Die trad aan na het opstappen eind vorig jaar van burgemeester Luc Winants. Vlak na de benoeming tot wethouder van Palmen in oktober 2017 verscheen een voor hem ongunstig integriteitsrapport.

  Gemeente Brunssum beslist over lot wethouder Palmen

  7 reacties

  De omstreden Brunssumse wethouder Jo Palmen vormt dinsdag en woensdag onderwerp van debat tijdens twee extra commissievergaderingen van die gemeente. Dinsdagavond staat een onderzoek door een rekenkamercommissie op de agenda. Dat beschrijft de elf procedures rond een stuk grond van 30 vierkante meter, waarover gemeente en Palmen elkaar al tientallen jaren in de haren vliegen. Woensdag staat de integriteit van Palmen op de agenda.

 • 'De belangrijkste conclusie is dat de inmiddels ontslagen programmamanager radicalisering en polarisatie meermalen een opdracht heeft gegund aan een persoon waarmee zij een privérelatie had, zonder deze relatie op enig moment met de leidinggevende(n) te bespreken', staat in een brief van waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen aan de raad. 'Hiermee heeft zij een onaanvaardbare belangenverstrengeling laten ontstaan.'

  Aanpak radicalisering in Amsterdam haperde

  4 reacties

  De Amsterdamse aanpak die moet voorkomen dat moslims radicaliseren, liet te wensen over. Zo was er te weinig aandacht voor integriteit en schortte het in de aansturing binnen het programma radicalisering en polarisatie. Ook werd de werkwijze de laatste jaren inhoudelijk onvoldoende getoetst. Dat geldt bijvoorbeeld voor de inzet van zogenoemde sleutelfiguren die een belangrijke signalerende functie hadden. Dit zijn enkele conclusies uit de onderzoeken die volgden na het strafontslag van topambtenaar Saadia Ait-Taleb vanwege verdenkingen van belangenverstrengeling.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers