of 59250 LinkedIn

Nieuws

 • De benoeming van de omstreden Brunssumse wethouder Jo Palmen wordt niet op last van minister Ollongren van Binnenlandse Zaken (BZK) herroepen. Waarnemend burgemeester Gerd Leers moet de ontstane situatie eerst goed analyseren.

  Minister grijpt (nog) niet in Brunssum in

  De omstreden Brunssumse wethouder Jo Palmen wordt niet op last van de minister van Binnenlandse Zaken (BZK) naar huis gestuurd. Waarnemend burgemeester Gerd Leers moet de ontstane situatie eerst goed analyseren. Op basis daarvan kunnen vervolgstappen worden genomen. Er wordt de komende tijd bekeken of er landelijke richtlijnen moeten komen voor integriteitstoetsen voor lokale bestuurders.

 • Staatssecretaris Raymond Knops van het ministerie van Binnenlandse Zaken gaat ervan uit dat er in april 2018 een debat plaatsvindt naar aanleiding van het commissierapport over de gang van zaken van het mislukte BRP-project. Hij zegt daarbij het liefst op te trekken met gemeenten.

  Knops: in april verder praten over moderne persoonsregistratie

  Staatssecretaris Raymond Knops van het ministerie van Binnenlandse Zaken gaat ervan uit dat er in april 2018 een debat plaatsvindt naar aanleiding van het commissierapport over de gang van zaken van het mislukte BRP-project. Hij zegt daarbij het liefst op te willen trekken met gemeenten.

 • De coalitie in Rotterdam heeft nu nog maar 22 van 45 zetels. Hoewel er geen grote besluiten meer worden genomen tot de nieuwe raadsverkiezingen in maart volgend jaar, heeft Verveen al aangegeven zich niet meer gebonden voelt aan het coalitieakkoord.

  Geen meerderheid meer voor coalitie Rotterdam

  Reageer

  De coalitie in Rotterdam heeft sinds donderdagochtend geen meerderheid meer. Na een slepende ruzie in de fractie van D66 is raadslid Jos Verveen definitief uit deze fractie gezet. Hij weigert zijn zetel op te geven en gaat door als Lijst Verveen, zo bleek tijdens de raadsvergadering van Rotterdam.

 • Diverse gemeenten werken samen op het gebied van jeugd, zorg en veiligheid. De wethouders maken vaak samen afspraken en dan kunnen raadsleden daar geen invloed meer op uitoefenen. 'Het probleem is dat de gemeenteraden vaak niet op dezelfde dag vergaderen en dan kan er vaak niets meer aan afspraken worden gedaan', aldus directeur Henk Bouwmans van Raadslid.Nu.

  'Te weinig invloed raadslid bij gemeentelijke samenwerking'

  1 reactie

  Raadsleden hebben te weinig mogelijkheden om besluiten die wethouders en burgemeesters binnen de samenwerking met andere gemeenten nemen te beïnvloeden. Dat blijkt uit een enquête van Raadslid.Nu onder ruim 1400 raadsleden. Ruim de helft van de ondervraagden ziet dit als een bedreiging van de lokale democratie.

 • Reden voor de stop op geitenhouderijen is dat de sector in Gelderland de laatste jaren enorm is gegroeid. Mensen die dichtbij een geitenbedrijf wonen, hebben een aanzienlijk grotere kans op longontsteking. In Gelderland is dat risico het grootst, omdat daar rond alle geitenbedrijven veel mensen wonen. De komende jaren wordt de relatie tussen geiten en ziekte nader uitgezocht.

  Geitenhouderij in Gelderland voor 3 jaar op slot

  Reageer

  De geitenhouderij in Gelderland mag de komende drie jaar niet groeien. In de zomer besloot de provincie al om de geitenhouderij tijdelijk op slot te zetten. Provinciale Staten hebben die termijn woensdag met drie jaar verlengd. VVD, ChristenUnie, SGP en PVV waren tegen.

 • Het gemeentehuis van Brunssum

  Oppositie loopt boos weg uit raad Brunssum

  4 reacties

  De oppositiepartijen in de gemeenteraad van Brunssum zijn in de nacht van woensdag op donderdag boos weggelopen. Dat gebeurde tijdens een debat over een voorstel van de lokale fractie Lijst Palmen. Die diende een motie in om een second opinion naar de integriteit van wethouder Jo Palmen te laten instellen. De oppositie voelde zich door deze motie overvallen en vertrok.

 • Burgemeesters en Commissarissen van de Koning (CdK) moeten geen extra instrumenten krijgen om niet-integere wethouders naar huis te sturen of te voorkomen dat ze worden benoemd. Dat stelt Douwe Jan Elzinga, hoogleraar constitutioneel organisatierecht aan de Rijksuniversiteit Groningen.

  Geen extra instrumenten burgemeesters bij integriteitsrisico

  Burgemeesters en Commissarissen van de Koning (CdK's) moeten geen extra instrumenten krijgen om niet-integere wethouders naar huis te sturen of te voorkomen dat ze worden benoemd. Er moet een landelijk integriteitsbureau in het leven worden geroepen, door de minister van Binnenlandse Zaken gecertificeerd, dat integriteitsonderzoeken voor kandidaat-wethouders uitvoert. De gemeenteraad moet op basis van die rapportage een besluit nemen over de benoeming van een kandidaat.

 • Een burgemeester moet samen met de Commissaris van de Koning (CdK) een benoeming kunnen blokkeren als uit een integriteitstoets blijkt dat een kandidaat-wethouder een hoog risicoprofiel heeft. Dat vindt de burgemeester van Brunssum, Luc Winants.

  Burgemeester en CdK moeten benoeming wethouder kunnen blokkeren

  Een burgemeester moet samen met de Commissaris van de Koning (CdK) een benoeming kunnen blokkeren als uit een integriteitstoets blijkt dat een kandidaat-wethouder een hoog risicoprofiel heeft. Met dit instrument kunnen burgemeesters hun taak als hoeder van de bestuurlijke integriteit iets beter waarmaken dan nu. Maar er moet meer gebeuren.

 • In 2013 pachtte hij een stuk landbouwgrond van de bejaarde vrouw, die hij goed kende. Toen die voor het Statenlid voordelige overeenkomst in 2016 aan het licht kwam, deden familieleden namens de ondertussen overleden vrouw aangifte. Het vertrek van de CDA'er wordt woensdag aan het begin van de Statenvergadering meegedeeld.

  Gelders Statenlid stapt op na misleiden demente vrouw

  Reageer

  Een fractielid van het CDA in Provinciale Staten van Gelderland stapt woensdag op omdat hij is veroordeeld voor het misleiden van een demente, bejaarde vrouw. De pachtkamer van de rechtbank in Zutphen heeft in november een pachtovereenkomst tussen het Statenlid en de vrouw uit Wehl vernietigd, omdat de man had kunnen weten dat de vrouw geestelijk in de war was.

 • De omstreden wethouder Jo Palmen van Brunssum is niet van plan om op te stappen, ook niet na de oproep van minister Kajsa Ollogren van Binnenlandse Zaken dat wel te doen. Dat werd dinsdagavond duidelijk aan het begin van een gemeenteraadsvergadering in de Zuid-Limburgse plaats.

  Wethouder Brunssum niet van plan op te stappen

  2 reacties

  De omstreden wethouder Jo Palmen van Brunssum is niet van plan om op te stappen, ook niet na de oproep van minister Kajsa Ollogren van Binnenlandse Zaken dat wel te doen. Dat werd dinsdagavond duidelijk aan het begin van een gemeenteraadsvergadering in de Zuid-Limburgse plaats.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers