of 59100 LinkedIn

Nieuws

 • Welke wetten kan het demissionaire kabinet gewoon in behandeling nemen en welke zouden controversieel moeten worden verklaard en pas behandeld kunnen worden door een nieuw kabinet? De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft de Vaste Kamercommissie van Binnenlandse Zaken deze week een overzicht gestuurd van zijn wensen op dit gebied.

  VNG: omgevingswet en energietransitie niet controversieel

  Welke wetten kan het demissionaire kabinet gewoon in behandeling nemen en welke zouden controversieel moeten worden verklaard en pas behandeld kunnen worden door een nieuw kabinet? De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft de Vaste Kamercommissie van Binnenlandse Zaken deze week een overzicht gestuurd van haar wensen op dit gebied.

 • De provincie Zuid-Holland is van plan de vergunning van 42 van de 80 tankstations langs provinciale wegen in te trekken. Deze tankstations staan op provinciale grond. De Provincie vindt de huidige precariovergoeding die de tankstations betalen te laag en wil overstappen op een marktconforme vergoeding.

  Zuid-Holland wil vergunning provinciale tankstations intrekken

  De provincie Zuid-Holland is van plan de vergunning van 42 van de 80 tankstations langs provinciale wegen in te trekken. Deze tankstations staan op provinciale grond. De Provincie vindt de huidige precariovergoeding die de tankstations betalen te laag en wil overstappen op een marktconforme vergoeding.

 • Studenten Security en Network Engineering van de Universiteit van Amsterdam hebben veiligheidsrisico's gevonden in Digidentity, een mogelijk alternatief voor inloggen bij de overheid naast DigiD. Hoewel het om een pilot gaat, zeggen de onderzoekers tegen NOS 'geschrokken' te zijn.

  Lekken in pilot DigiD-alternatief snel gevonden

  Studenten Security en Network Engineering van de Universiteit van Amsterdam hebben veiligheidsrisico's gevonden in Digidentity, een mogelijk alternatief voor inloggen bij de overheid naast DigiD. Hoewel het om een pilot gaat, zeggen de onderzoekers tegen NOS 'geschrokken' te zijn.

 • Het gaat dan vaak om schendingen van voorschriften of regels. Overigens blijkt in slechts 15 procent van de ruim 500 adviesverzoeken het daadwerkelijk om een klokkenluiderszaak te gaan. Het moet dan een werkgerelateerde misstand betreffen met een maatschappelijk belang, zoals bijvoorbeeld een overtreding van de wet of situaties die gevaar op kunnen op leveren voor personen, de volksgezondheid of het milieu.

  Veel nieuwe klokkenluiders

  Ruim vijfhonderd werknemers hebben zich het eerste half jaar met een klacht gemeld bij het recent opgerichte Huis voor Klokkenluiders. Dat is ongeveer het dubbele van wat de belangenorganisatie had verwacht, zo meldt het jaarverslag. Traditiegetrouw melden zich ook heel wat ambtenaren met integriteitskwesties. Ongeveer de helft van de klokkenluiderszaken speelt zich af in de (semi-)publieke sector. 

 • In navolging van de Algemene Rekenkamer pleit nu ook een brede maatschappelijke alliantie ervoor om gemeenten de regierol te geven bij het inburgeringsbeleid. De organisaties uit onderwijs, vluchtelingenhulp en gemeenten luiden de noodklok vanwege de tegenvallende resultaten bij inburgering

  Maatschappelijke alliantie: inburgering terug naar gemeenten

  In navolging van de Algemene Rekenkamer pleit nu ook een brede maatschappelijke alliantie ervoor om gemeenten de regierol te geven bij het inburgeringsbeleid. De organisaties uit onderwijs, vluchtelingenhulp en gemeenten luiden de noodklok vanwege de tegenvallende resultaten bij inburgering

 • Het is mooi dat het breed wettelijk moratorium er eindelijk komt per 1 april, maar er valt nog wel wat aan te verbeteren. Dat vindt de NVVK, de belangenvereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren. ‘We willen schuldhulpverlening eenvoudiger maken dan helpt het niet dat dit nieuwe instrument toch weer vrij complex is’, aldus voorzitter Joke de Kock.

  Drempel moratorium moet omlaag

  Het is mooi dat het breed wettelijk moratorium er eindelijk komt per 1 april, maar er valt nog wel wat aan te verbeteren. Dat vindt de NVVK, de belangenvereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren. ‘We willen schuldhulpverlening eenvoudiger maken dan helpt het niet dat dit nieuwe instrument toch weer vrij complex is’, aldus voorzitter Joke de Kock.

 • De winkel aan de Beijerlandselaan in Rotterdam-Zuid, die vorig weekend was beplakt met posters met de beeltenis van Turkse president Erdogan, is zaterdag opnieuw beplakt. Dit keer met Turkse vlaggen en het Turkse woord 'evet', wat 'ja' betekent. De gemeente Rotterdam treedt voorlopig niet op.

  Gemeente laat Turkse vlaggen hangen

  4 reacties

  De winkel aan de Beijerlandselaan in Rotterdam-Zuid, die vorig weekend was beplakt met posters met de beeltenis van Turkse president Erdogan, is zaterdag opnieuw beplakt. Dit keer met Turkse vlaggen en het Turkse woord 'evet', wat 'ja' betekent. De gemeente Rotterdam treedt voorlopig niet op.

 • Hoogleraar Staatsrecht Jan Douwe Elzinga vindt dat burgemeester Aboutaleb van Rotterdam met het laten weghalen van Erdoğan-posters ‘op het scherpst van de snede opereert’. Burgemeesters moeten volgens hem niet kijken naar de inhoud van meningsuitingen, demonstraties en pamfletten, maar alleen letten op mogelijke gevolgen voor de openbare orde.

  Rotterdam neemt risico met weghalen Erdogan-posters

  Hoogleraar Staatsrecht Jan Douwe Elzinga vindt dat burgemeester Aboutaleb van Rotterdam met het laten weghalen van Erdogan-posters ‘op het scherpst van de snede opereert’. Burgemeesters moeten volgens hem niet kijken naar de inhoud van meningsuitingen, demonstraties en pamfletten, maar alleen letten op mogelijke gevolgen voor de openbare orde.

 • Er moet (wettelijke) experimenteerruimte komen om nieuwe vormen van democratie uit te proberen. Dat stellen de hoogleraren Monique Leyenaar en Remco Nehmelman in een essay in Binnenlands Bestuur van deze week.

  Wet moet ruimte geven aan democratische vernieuwing

  Er moet (wettelijke) experimenteerruimte komen om nieuwe vormen van democratie uit te proberen. Gemeentebesturen moeten ruimte krijgen om wethouders of burgemeesters rechtstreeks te laten kiezen, een ander lokaal kiesstelsel in te voeren of besluiten te laten nemen via burgerjury’s.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers