of 59180 LinkedIn

Nieuws

 • Het 5G Lab '5Groningen' is woensdag onder grote belangstelling geopend. Het gaat om een testruimte binnen het Zernike-complex waar ondernemers met studenten, docenten en onderzoekers pilots uitvoeren met toepassingen van het razendsnelle datanetwerk 5G. Het netwerk is bijna honderd keer sneller dan 4G.

  Groningen experimenteert met 5G-netwerk

  Het 5G Lab '5Groningen' is woensdag onder grote belangstelling geopend. Het gaat om een testruimte binnen het Zernike-complex waar ondernemers met studenten, docenten en onderzoekers pilots uitvoeren met toepassingen van het razendsnelle datanetwerk 5G. Het netwerk is bijna honderd keer sneller dan 4G.

 • Gemeenten gaan nog zo’n 54 miljoen euro kwijt zijn aan aansluitkosten op de Basisregistratie Personen (BRP), het langlopende project dat inmiddels wederom fikse vertraging heeft opgelopen en voorlopig wordt stilgelegd ‘voor bezinning’. Bureau ICT Toetsing boog zich opnieuw over het project, maar de moed zakt de rapporteurs zo langzaamaan in de schoenen.

  Operatie BRP gaat gemeenten nog 54 miljoen kosten

  Gemeenten gaan nog zo’n 54 miljoen euro kwijt zijn aan aansluitkosten op de Basisregistratie Personen (BRP), het langlopende project dat inmiddels wederom fikse vertraging heeft opgelopen en voorlopig wordt stilgelegd ‘voor bezinning’. Bureau ICT Toetsing boog zich opnieuw over het project, maar de moed zakt de rapporteurs zo langzaamaan in de schoenen.

 • De verkoop van publieke deelnemingen in met name banken in combinatie met een sterke daling van de baten uit gasinkomsten hebben geleid tot een waardedaling van 15 procent van de aandelenportefeuille van de overheden. Dat blijkt uit de Publieke Aandelen Monitor 2017, een jaarlijks onderzoek van Boer & Croon Corporate Finance, Berenschot en Pels Rijcken.

  Sterke daling waarde aandelenbezit overheden

  Reageer

  De verkoop van publieke deelnemingen in met name banken in combinatie met een sterke daling van de baten uit gasinkomsten hebben geleid tot een waardedaling van 15 procent van de aandelenportefeuille van de overheden.

 • De rechtbank Noord-Holland heeft eigenaar Hans Slewe van landgoed Elswoutshoek gelijk gegeven in zijn beroep tegen het besluit van de gemeente Bloemendaal hem een omgevingsvergunning te weigeren. Het ontbreken van een Verklaring van geen bedenkingen (VVGB) is daar namelijk geen grondslag voor. Het college bereidt een nieuwe VVGB voor en legt die zo snel mogelijk voor aan de raad.

  Vergunning Elswoutshoek ten onrechte geweigerd

  Het ontbreken van een Verklaring van geen bedenkingen (VVGB) is geen grondslag voor het weigeren van een omgevingsvergunning. De rechtbank Noord-Holland gaf eigenaar Hans Slewe van landgoed Elswoutshoek gelijk in zijn beroep tegen dat besluit van het college van de gemeente Bloemendaal. Dat bereidt nu een nieuwe VVGB voor en legt die zo snel mogelijk voor aan de raad.

 • De ICT-systemen van Heerlen waren tot voor kort onveilig en erg kwetsbaar. Het lukte ethische hackers om orders te plaatsen namens ambtenaren voor duizenden euro's. Dat blijkt uit een rapport van de Rekenkamer van gemeente Heerlen dat het afgelopen half jaar geheim is gehouden. De aanleiding van het rapport was een onderzoek van Binnenlands Bestuur van een jaar geleden. De gemeente heeft de zwakke digitale beveiliging inmiddels aangepakt.

  ‘Hacker kon tonnen aan orders bestellen namens ambtenaren’

  De ICT-systemen van Heerlen waren tot voor kort onveilig en erg kwetsbaar. Het lukte ethische hackers om orders te plaatsen namens ambtenaren voor duizenden euro's. Dat blijkt uit een rapport van de Rekenkamer van gemeente Heerlen dat het afgelopen half jaar geheim is gehouden. De aanleiding van het rapport was een onderzoek van Binnenlands Bestuur  van een jaar geleden. De gemeente heeft de zwakke digitale beveiliging inmiddels aangepakt.

 • Duurzaamheid krijgt in de Brabantse gemeente Laarbeek een andere dan traditionele invulling: niet vanuit het gemeentehuis wordt de gemeente duurzamer gemaakt, maar vooral vanuit de inwoners. Dat is althans het dragende idee achter de lokale versie van Dragons’ Den, een duurzaamheidswedstrijd

  Financiële regels opzij voor burgerparticipatie

  Leuk, zo’n plan om burgers meer bij het lokale beleid te betrekken. Maar Laarbeek moest er wel tal van verordeningen en regels voor aanpassen. Met wat rek- en strekwerk kan er nu 150.000 euro richting inwoners met duurzame plannen.

 • SP-kamerlid Ronald van Raak gaat voor de tweede keer vragen indienen over een forse ICT-aanbesteding van gemeente Groningen. Tegenover Dagblad van het Noorden noemt hij de antwoorden van minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) op zijn eerdere vragen ‘behoorlijk waardeloos’. Van Raak wil dat ook gemeenten hun ICT-projecten laten toetsen door BIT.

  ‘Gemeentelijke ICT-projecten ook eerst langs BIT’

  SP-kamerlid Ronald van Raak gaat voor de tweede keer vragen indienen over een forse ICT-aanbesteding van gemeente Groningen. Tegenover Dagblad van het Noorden noemt hij de antwoorden van minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) op zijn eerdere vragen ‘behoorlijk waardeloos’. Van Raak wil dat ook gemeenten hun ICT-projecten laten toetsen door BIT.

 • Klamer, bekend als hoogleraar in de economie, kreeg veel kritiek uit de Hilversumse gemeenteraad op zijn functioneren en stond volgens zijn collega-wethouders niet open voor kritiek en hulp om hem beter te laten functioneren.

  SP-wethouder Arjo Klamer uit college Hilversum

  Reageer

  SP’er Arjo Klamer is dinsdag opgestapt als wethouder in Hilversum. Hij deed dat volgens de gemeente nadat zijn collega-wethouders van D66, VVD en CDA het vertrouwen in hem hadden opgezegd.

 • De coalitie van Leefbaar Rotterdam, D66 en CDA in het college van burgemeester en wethouders raakt haar meerderheid in de gemeenteraad van de Maasstad kwijt.

  Rotterdamse coalitie verliest meerderheid

  Reageer

  De coalitie van Leefbaar Rotterdam, D66 en CDA in het college van burgemeester en wethouders raakt haar meerderheid in de gemeenteraad van de Maasstad kwijt.

 • Het is wat voorzichtig geformuleerd, maar het college van burgemeester en wethouders van Voorschoten heeft buurgemeente Wassenaar in een brief laten weten wel open te staan voor een fusie. De open brief eindigt met de vraag hoe Wassenaar tegen zo’n samengaan aankijkt.

  Kwistig Voorschoten lonkt naar Wassenaar

  Het is wat voorzichtig geformuleerd, maar het college van burgemeester en wethouders van Voorschoten heeft buurgemeente Wassenaar in een brief laten weten wel open te staan voor een fusie. De open brief eindigt met de vraag hoe Wassenaar tegen zo’n samengaan aankijkt.

 • Het college van burgemeester en wethouders van Landgraaf laat geen spaan heel van het extern advies van oud-minister Klaas de Vries over de gemeentelijke herindeling met Heerlen. ‘Het rapport kan van tafel.’

  Landgraaf kraakt herindelingsadvies De Vries

  Het college van burgemeester en wethouders van Landgraaf laat geen spaan heel van het extern advies van oud-minister Klaas de Vries over de gemeentelijke herindeling met Heerlen. ‘Het rapport kan van tafel.’

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers