of 59232 LinkedIn

Zonder vertrouwen geen meerwaarde

Reageer

Maatschappelijke veranderingen noden tot meer samenwerking tussen organisaties in de publieke dienstverlening. Opeenvolgende kabinetten hebben getracht om van deze nood een deugd te maken en door samenwerking tot een compacte overheid te komen.

Binnen Rijkswaterstaat is in 2006 de Corporate Dienst opgericht als ondersteunende dienst cq Shared Service Center voor de verschillende onderdelen van Rijkswaterstaat. Vanuit het Uitvoeringsprogramma Compacte Rijksdienst heeft de Corporate Dienst de opdracht gekregen om samen te werken met de ondersteunende diensten van de Belastingdienst en de Dienst Justitiële Inrichtingen om een efficiencyverhoging te realiseren in de ondersteuning van de drie rijksdiensten. Hiertoe is door de drie ondersteunende diensten een netwerkorganisatie opgericht dat door de netwerkleden gezamenlijk wordt bestuurd.

 

Samenwerken in een zelfregulerend netwerk hield voor de Corporate Dienst een veranderopgave in en met name op de volgende twee punten:

 

  • de overgang van een mengvorm van een familie- en hiërarchiecultuur binnen de Corporate dienst naar een mengvorm van familie- en adhocratiecultuur;
  • de uitbreiding van het vertrouwensniveau van de Corporatie Dienst tot het zelfregulerend netwerk.

 

De veranderopgave vroeg om een verzakelijking en externalisering van de bestaande cultuur en het investeren in en sturen op vertrouwen door de leiding van de Corporate Dienst. Zonder vertrouwen kunnen de ondersteunende diensten de verantwoordelijkheid om effectief in het netwerk samen te werken niet nemen: zonder vertrouwen heeft samenwerken geen meerwaarde!

 

                            

Met welke vraagstukken houden publieke managers zich bezig en welke antwoorden hebben ze op deze vragen? In de bundel ‘Verantwoorden, veranderen en vertrouwen’ geven negen alumni van de Executive Master in Public and Non-Profit Management (MPM) een beeld van vraagstukken waar publieke managers in de huidige tijd mee worden geconfronteerd. Deze week “Zonder Vertrouwen geen Meerwaarde” van Radenka Vukovic, Senior Adviseur Management cyclus at Rijkswaterstaat Corporate Dienst.


 

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

Afbeelding

Warandelaan 2, Tias Building

5037 AB Tilburg

T 013 466 86 00

www.tias.edu

Meer nieuws

Master of Public and Non-Profit Management

Whitepapers

Afbeelding

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding het best bij u past?

Onze programma-adviseur Esther van Zijp bespreekt graag uw ambities en doelstellingen met u.

 

013 466 86 41 / e.vanzijp@tias.edu