of 59232 LinkedIn

Verspreid leiderschap in de Jasmijnrevolutie

Reageer

De Jasmijnrevolutie speelde zich af rond de jaarwisseling van 2010 en 2011 in Tunesië. Aanleiding was de zelfverbranding van een illegale straatverkoper. Een omstander maakte met een mobiele telefoon een foto van de zelfverbranding en verspreidde deze via internet. De foto activeerde internetgebruikers in Tunesië tot lokale protesten die uitgroeiden tot massale demonstraties.

Reza Esmaili – docent en manager aan de Hogeschool van Amsterdam – vroeg zich af bij wie of wat het leiderschap over de revolutie lag. De betekenis van internet voor de Jasmijnrevolutie bracht hem op het idee om voor zijn onderzoek het Tipping Point-model van Gladwell te gebruiken.

 

In 2001 ontwierp Gladwell zijn model na analyse van de verspreiding van boodschappen als innovaties (fax en gsm), ideeën en gedragingen. Hij ontdekte 3 wetmatigheden:

 

  1. De wet van de enkelingen: een kleine groep mensen kan een boodschap overbrengen aan een grote massa mits de groep bestaat uit onderling verbonden, kenners, verbinders en verkoper (figuur 1).
  2. De kracht van de context: elementen in de context kunnen de verspreiding van boodschappen versterken en in snelheid doen toenemen.
  3. De beklijvende factor: kleine elementen in een boodschap kunnen deze beter laten aanspreken en doen onthouden.

 

Afbeelding 

 

Figuur 1. Het Tipping Point-model volgens Gladwell uit 2001

 

Uit de vergelijking van het verloop van de Jasmijnrevolutie met het Tipping Point model bleek, volgens Esmaili, dat de zelfverbranding door de illegale straatverkoper het moment was waarop een geleidelijk toenemende onvrede omsloeg in protesten. In het verloop van de protesten en de daaropvolgende massale demonstraties zijn de drie wetmatigheden herkenbaar:

 

  1. Na de zelfverbranding bracht een kleine groep mensen het idee van protesten over op een grote massa. In deze groep stonden kenners (prominente vakbondsleden en advocaten en internet activisten), verbinders (internetgebruikers) en verkopers (lokale vakbondsleden en advocaten en internetgebruikers) via internet met elkaar in contact.
  2. De Jasmijnrevolutie vond plaats in een context met elementen die een versterkende invloed hadden op de protesten zoals de levens- en politieke omstandigheden en de beschikbaarheid over mobiele telefonie en internet.
  3. Er was er sprake van een herhaling van de oproepen tot protesteren via sociale media, een diversiteit aan boodschappen van de verkopers door een toevoeging van nieuwe elementen aan bestaande boodschappen.

 

Aldus kwam Esmaili tot de ontdekking dat er in de Jasmijnrevolutie sprake was van gespreid leiderschap (de kenners, de verbinders en de verkopers) en dat gespreid leiderschap onder bepaalde voorwaarden (de kracht van de context) richting kan geven aan sociale verandering mede dankzij beklijvende factoren als een aansprekende boodschap in vele variëteiten.

 

                                       

Met welke vraagstukken houden publieke managers zich bezig en welke antwoorden hebben ze op deze vragen? In de bundel ‘Verantwoorden, veranderen en vertrouwen’ geven negen alumni van de Executive Master in Public and Non-Profit Management (MPM) een beeld van vraagstukken waar publieke managers in de huidige tijd mee worden geconfronteerd. Deze week “Verspreid leiderschap in de Jasmijnrevolutie”  van Reza Esmaili van de Hogeschool van Amsterdam.


 

Met zijn artikel over de Jasmijnrevolutie sluit Esmaili het thema Veranderen af. In het volgende deel open Sophia Viet het thema Vertrouwen met de vraag wat de betekenis van vertrouwen is en waarom vertrouwen een thema is in het publieke debat over de relatie gemeente - burger.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

Afbeelding

Warandelaan 2, Tias Building

5037 AB Tilburg

T 013 466 86 00

www.tias.edu

Meer nieuws

Master of Public and Non-Profit Management

Whitepapers

Afbeelding

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding het best bij u past?

Onze programma-adviseur Esther van Zijp bespreekt graag uw ambities en doelstellingen met u.

 

013 466 86 41 / e.vanzijp@tias.edu