of 59100 LinkedIn

Rekenfout of creatief begroten?

Mochten er momenten zijn dat u zich verveelt, dan kan ik u het volgende aanbevelen. Op YouTube zijn de verhoren van parlementaire enquêtes terug te vinden. De verhoren van de enquête ICT-projecten bij de overheid en de enquête over de incidenten bij woningcorporaties zijn zeker de moeite waard om te bekijken. In de praktijk blijken vaak zaken mogelijk die theoretisch moeilijk zijn voor te stellen.

Rekenfout van  één miljard  

Zo gaf oud-minister van Financiën Wouter Bos een inkijk in de totstandkoming van de begroting op basis van het afgesloten regeerakkoord. Er bleek een 'rekenfout' van één miljard euro te zijn gemaakt tijdens de kabinetsformatie Balkenende IV. Ja, u leest het goed, er stond een rekenfout van één miljard. Een voorgenomen afroming van ruim zevenhonderdvijftig miljoen op het 'overtollig' vermogen van corporaties, bleek juridisch niet haalbaar. Het programma bleek vooraf niet te zijn afgestemd met ambtenaren van het ministerie van Financiën.

 

Dit was alleen nog maar de begroting van de inkomstenkant. Bij de uitgavenbegroting waren omvangrijke uitgaven gedekt met middelen van gemeenten en van de woningcorporaties. Wouter Bos gaf aan dat het aan minister Vogelaar was om te zorgen dat de gemeenten en corporaties haar het geld daadwerkelijk ter beschikking zouden geven. Andere ministers deden dit immers ook. Deze gelden waren nodig voor de in het regeerakkoord prominent opgenomen planning voor de wijkaanpak. Bij u waarschijnlijk beter bekend als investeringen in de Vogelaarwijken.  

 

Gemengde gevoelens

Maar het gat kon grotendeels worden gedicht. Een oorspronkelijke raming van invoering van een integrale heffing van vennootschapsbelasting voor woningbouwcorporaties zou niet zoals de eerste berekeningen aangaven honderd miljoen opleveren in het eerste jaar en 'tergend langzaam' opbouwen naar vierhonderdvijftig miljoen. Nee hoor, een nieuwe raming werd opgesteld en het bedrag steeg naar vijfhonderdvijftig miljoen euro en deze opbrengsten zouden veel sneller worden gerealiseerd. In het eerste jaar werd er al driehonderdvijftig miljoen verwacht. Reden voor de parlementaire commissie om hierover vragen te stellen.Op de vraag bent u dan niet sceptisch als een raming zo wordt verhoogd, antwoordde Bos: ' Je hebt gemengde gevoelens... Het verbaast wel... Daarnaast loste het natuurlijk wel een probleem voor me op.'

 

En ja hoor, u raadt het al. In 2008 kwam er slechts twee miljoen van de geraamde driehonderd vijftig miljoen euro binnen. En Wouter Bos reageerde op deze forse afwijking met de magische woorden: 'Uit de praktijk weet ik, … het is ongelofelijk moeilijk om te voorspellen, vooral als het over de toekomst gaat'. Ja, ja, begroten is nog niet zo eenvoudig. Begroten op basis van niet doordachte en beperkt doorgerekende plannen, het begroten met andermans geld, ramingen die omhoog schieten, het kan op zijn minst zeer creatief worden genoemd. Het is te hopen dat Bos in zijn functie als bestuursvoorzitter van een academisch ziekenhuis een financieel bestuurder naast zich heeft, die minder creatief met begrotingen en plannen omgaat en sceptischer is dan zijn of haar nieuwe bestuursvoorzitter.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

Afbeelding

Warandelaan 2, Tias Building

5037 AB Tilburg

T 013 466 86 00

www.tias.edu

Meer nieuws

Programma voor Bestuurders in publieke en non-profit sector

Whitepapers

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding het best bij u past?

Onze programma-adviseur Esther van Zijp bespreekt graag uw ambities en doelstellingen met u.

 

013 466 86 41 / e.vanzijp@tias.edu