of 59250 LinkedIn

Nieuwe benchmark maakt gemeentelijke vastgoedkeuzes transparant

Reageer

De gemeentelijk vastgoedportefeuille kent slechts 4,4% leegstand en laat zien dat op vastgoedkosten nog flink kan worden bespaard. Dat blijkt uit de nieuwe Benchmark Gemeentelijk Vastgoed die TIAS en Republiq vandaag hebben gelanceerd. Verder blijkt dat driekwart van het gemeentelijk vastgoed is bedoeld om in gemeentelijke beleidsdoelen of eigen huisvesting te voorzien. Bijna 7% van de panden staat op de nominatie om verkocht te worden. De overige panden, die niet tot de kernportefeuille behoren, zijn bijzonder bezit of strategisch verworven met het oog op bijvoorbeeld een herontwikkelingsopgave.

Met veertien grote gemeenten heeft TIAS begin 2016 een nieuwe start gemaakt met de Benchmark Gemeentelijk Vastgoed, de opvolger van de IPD benchmark voor gemeenten. Hiermee zijn voor 2.2 miljoen Nederlanders de prestaties van hun gemeentelijk vastgoed in kaart gebracht. De deelnemende gemeenten zijn: Almere, Amstelveen, Arnhem, Ede, ’s-Gravenhage, Groningen, Haarlem, ’s-Hertogenbosch, Leiden, Nijmegen, Utrecht, Venlo, Westland en Zoetermeer.

 

De resultaten van deze benchmark zijn samengevat in een infographic. Een dwarsdoorsnede van de resultaten geeft een interessante kijk op het gemeentelijk vastgoedbezit, de vastgoedstrategieën van gemeenten en mogelijkheden voor kostenbesparing. Zo laat bijvoorbeeld een vergelijking van de verzekeringskosten grote uitschieters zien. De duurste gemeente is maar liefst 2,5 keer zo duur uit als de goedkoopste gemeente.

 

Digitaal dashboard

TIAS ontwikkelde in samenwerking met Republiq een digitaal dashboard waarmee gemeenten op tal van indicatoren hun vastgoed kunnen vergelijken met referentiegemeenten. Zo is het oude benchmarken in een nieuw jasje gestoken. Van het ranken van gemeenten naar een handzame business tool voor vastgoedsturing. Gemeenten kunnen hun vastgoedprestaties nu vergelijken op de thema’s beschikbaarheid, beleid, vastgoedwaarde en vastgoedexploitatie. De ontwikkeling van het digitale dashboard is een volgende stap in de professionalisering van het gemeentelijk vastgoedmanagement. Het maakt verschillen in vastgoedprestaties tussen gemeenten transparant. De uitkomsten geven geen waardeoordeel maar nodigen uit van elkaar te leren, eigen beleid nog beter te onderbouwen en te verbeteren.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

Afbeelding

Warandelaan 2, Tias Building

5037 AB Tilburg

T 013 466 86 00

www.tias.edu

Meer nieuws

Master of Public and Non-Profit Management

Whitepapers

Afbeelding

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding het best bij u past?

Onze programma-adviseur Esther van Zijp bespreekt graag uw ambities en doelstellingen met u.

 

013 466 86 41 / e.vanzijp@tias.edu