of 59232 LinkedIn

Herstructurering GGZ: schaakspel, steekspel of samenspel?

Reageer

Transities in de zorg leiden tot interessante, uitdagende en spannende vraagstukken voor toezichthouders en bestuurders in de GGZ. De Zorgverzekeringswet, Wet Maatschappelijke Ondersteuning, Wet Langdurige Zorg en Jeugdwet; in al deze domeinen ontstaan nieuwe netwerken en veranderen belangen en relaties met stakeholders.

Meer dan ooit komen kwaliteit van het primaire proces, de inzet van de professional, de veerkracht en beheer van GGZ-instellingen onder druk te staan. Dit vergt veel aandacht van bestuurders en toezichthouders én zet zodoende ook spanning op de relatie tussen en binnen de rvb en rvt. Als bestuurder en toezichthouder GGZ sta je voor de taak de maatschappelijke waarde van de zorg voor psychische stoornissen te waarborgen en te gelde te maken; te innoveren en tegelijkertijd de opgebouwde kwaliteit te handhaven. Dat leidt onherroepelijk tot gesprekken over de wat de werkelijke waarde van de organisatie is. Welke rol nemen toezichthouders en bestuurders in dit veranderingsproces? Is er sprake van een samenspel waarin ieder zijn bijdrage levert om de transities tot stand te brengen? Wordt er in de top een schaakspel gespeeld, waarbij het één tegen het ander wordt uitgewisseld? Of is het een steekspel waarbij rvb en rvt tegenover elkaar komen te staan?

 

Vanuit het vakgebied Governance heeft TIAS veel ervaring opgedaan rondom samenwerking tussen raden van toezicht en raden van bestuur, specifiek in het publieke domein. We vernamen van toezichthouders uit de GGZ de behoefte om een dialoog te faciliteren over de fundamentele vraagstukken en de impact van de transities op de relatie tussen rvt’s en rvb’s.

Deze dialoog staat centraal tijdens een symposium voor GGZ bestuurders en toezichthouders, dat wij op 2 februari a.s. organiseren. Hierbij gaan wij in op:

 

  • Spanningsrelaties herkennen en ermee omgaan
  • Het gezamenlijk doel in de GGZ sector: de publieke waarde
  • Samenspel en samen doorpakken

 

Aan dit symposium werken o.a. mee:

 

  • GGZ Nederland
  • Prof.dr. Edith Hooge, hoogleraar multilevel governance en senior adviseur BMC
  • Prof.dr. Theo Camps, hoogleraar Organisatiekunde en Bestuurskunde en directievoorzitter Berenschot
  • Prof.dr. Marc Vermeulen, academic director van de leergang Strategy, Innovation and Governance voor topbestuurders in het publieke domein, hoogleraar onderwijssociologie
  • Drs. E.C.A. (Eveline) Castelijns, MBA, managing consultant Zorg&Welzijn Berenschot en toezichthouder bij Cato, wonen welzijn zorg Den Haag
  • Mr. Marius Buijting, arts, directeur NVTZ

 

Het symposium vindt plaats op 2 februari 2015 van 15.00 – 18.00 uur bij TIAS school for business & society in Tilburg (Warandelaan 2).

 

Deelname kost € 195 per persoon, vrijgesteld van btw. U kunt uw interesse kenbaar maken bij Marieke de Wit, m.c.g.dewit@tias.edu U krijgt dan begin januari nader bericht. Het symposium gaat door bij minimaal 25 deelnemers.

 

Naast dit symposium brengen wij u graag onder de aandacht dat wij in samenwerking met GGZ NL een opleidingsprogramma hebben ontwikkeld getiteld “innoveren in een tijdperk van transities”. Dit programma start op 10 maart a.s. Meer informatie vindt u via: www.tias.edu/ggz

 

Indien u zich inschrijft of reeds heeft aangemeld voor dit opleidingsprogramma krijgt u 50% korting op de deelnameprijs van het symposium.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

Afbeelding

Warandelaan 2, Tias Building

5037 AB Tilburg

T 013 466 86 00

www.tias.edu

Meer nieuws

Master of Public and Non-Profit Management

Whitepapers

Afbeelding

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding het best bij u past?

Onze programma-adviseur Esther van Zijp bespreekt graag uw ambities en doelstellingen met u.

 

013 466 86 41 / e.vanzijp@tias.edu