of 59221 LinkedIn

De wereld vraagt om nieuwe managers. Maar hoe zien deze er dan uit?

Sinds de financiële crisis groeit het besef dat niemand het meer alleen kan doen. Dat bedrijfsleven, overheid en de civil society in nieuwe vormen en modellen moeten samenwerken om de uitdagingen van deze tijd het hoofd te bieden. Het bedrijfsleven moet gaan inzetten op ‘business with a purpose. Daarbij gaat het steeds minder om harde doelstellingen voor de financiële winst alleen, en steeds meer om het vinden van zakelijke oplossingen voor maatschappelijke problemen, bijvoorbeeld bij energievraagstukken en milieukwesties.  

Dit vraagt om een ander soort leider dan het type dat we de afgelopen decennia hebben gehad. Vier competenties zijn daarbij belangrijk: samenwerking, verantwoordelijk leiderschap, innovatie en nieuwe business modellen. Verantwoordelijk leiderschap behelst dat ondernemers rekening houden met en respect tonen voor alle betrokkenen – de stakeholders - binnen de keten. Dat ze kiezen voor duurzame oplossingen voor de lange termijn die winst opleveren voor alle partijen. Het element van samenwerking komt hier ook terug. Innovatie en sustainability lijken inmiddels twee kanten van dezelfde medaille te zijn. De meeste innovaties zijn bedoeld om duurzame verbeteringen aan te brengen. Dat zien we bijvoorbeeld terug in oplossingen om de CO2 -uitstoot terug te brengen, maar ook materiaalkeuze en -gebruik.

 

Voorbeelden van nieuwe leiders zijn bijvoorbeeld social entrepreneur Maurits Groen. Hij bedacht de WakaWaka als oplossing voor een maatschappelijk probleem en maakte er vervolgens een succesvolle onderneming van. Maar ook CEO Paul Polman en Unilever hebben sustainability in hun missie.  

 

Business schools kunnen die nieuwe leiders opleiden. Daarom rijdt TIAS mee in de Groene Top Trein waar we aandacht vragen voor de nieuwe soort leider. Die nieuwe leider is noodzakelijk om de opgaven waar we voor staan – op sociaal maatschappelijk, economisch en ecologisch gebied – te voltooien. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

Afbeelding

Warandelaan 2, Tias Building

5037 AB Tilburg

T 013 466 86 00

www.tias.edu

Meer nieuws

Master of Public and Non-Profit Management

Whitepapers

Afbeelding

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding het best bij u past?

Onze programma-adviseur Esther van Zijp bespreekt graag uw ambities en doelstellingen met u.

 

013 466 86 41 / e.vanzijp@tias.edu