of 59250 LinkedIn

Schadevergoeding voor gemeente vanwege misbruik van de Wob

Reageer

AfbeeldingAfbeeldingmr. V.A. Textor (Vera), mr. A.J.C.M. van Acht (Ton)

 

Rb. Den Haag 22 juli 2015 (gepubliceerd op 31 augustus 2015), ECLI:NL:RBDHA:2015:10157

De gemeente Leiden is in twee gevallen van misbruik van de Wob een civiele procedure gestart om onder meer de door de gemeente gemaakte kosten - in verband met de werkzaamheden van ambtenaren - vergoed te krijgen. Met succes!

De betrokkenen stuurden verhulde Wob verzoeken en ingebrekestellingen met als vermoedelijke doel om aanspraak te maken op dwangsommen ex artikel 4:17 Awb e.v. De gemeente had het handelen van de betrokkenen in diverse besluiten aangemerkt als misbruik van recht. Tegen deze besluiten zijn de betrokkenen niet opgekomen bij de bestuursrechter zodat in rechten is komen vast te staan dat het handelen van de betrokkenen moet worden aangemerkt als misbruik van recht en daarmee als onrechtmatig in de zin van artikel 6:162 BW.
 
In beide uitspraken - waarvan er slechts één is gepubliceerd op 31 augustus 2015 - wees de rechtbank de schadevergoedingsvorderingen van de gemeente gedeeltelijk toe tot een bedrag van  respectievelijk € 350,- en € 700,-. Daarbij overwoog de rechtbank dat duidelijk was dat dit schadebedrag de daadwerkelijke kosten voor de werkzaamheden van de ambtenaren niet overschrijdt.
 
Ondanks dat de rechtbank de gemeente niet op alle punten in het gelijk heeft gesteld, is de boodschap van deze uitspraken duidelijk: Misbruik maken van de Wob kan je wel degelijk duur komen te staan.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

Nysingh advocaten-notarissenAfbeelding

Afbeelding

mr. P.L.G. Haccou (Patrick)

T 026 357 57 35

www.nysingh.nl

Meer nieuws

Afbeelding

Op de hoogte blijven? Volg Nysingh

Afbeelding Afbeelding Afbeelding

Afbeelding