of 59054 LinkedIn

Richtlijn Gezonde Architectenselecties

Lancering Richtlijn Gezonde Architectenselecties. Gemeenten, scholen, het Rijk, aannemers ondersteunen deze richtlijn in hun gemeenschappelijke ambitie om de praktijk van het aanbesteden structureel te verbeteren.
Reageer

Architectenbranche werkt samen met opdrachtgevers aan het voorkomen van perverse prikkels.

Op 23 november j.l. publiceerde de BNA de Richtlijn Gezonde Architectenselecties. Doel van de richtlijn is de financiële en creatieve uitputtingsslag van de architectenbranche een halt toe te roepen. Fred Schoorl, BNA-directeur: “Gemeenten, scholen, het rijk, aannemers ondersteunen deze richtlijn om de perverse werking tegen te gaan. Dit betekent dat er een gemeenschappelijke ambitie is om de praktijk van het aanbesteden structureel te verbeteren. Dit is een doorbraak. We willen nu met elkaar een ‘Nieuw Normaal’.” 

 

Architecten laten selecties steeds vaker liggen
De branchevereniging signaleert al jaren dat de tenderkosten de pan uitrijzen. Het is voor bureaus geen verdienmodel meer, ook voor sommige opdrachtgevers is dit steeds vaker het geval. Onlangs berichtte de BNA dat architectenbureaus EU aanbestedingen steeds vaker links laten liggen. Ontwikkelingen die de marktwerking schaden. De Richtlijn wil deze situatie structureel verbeteren.

 

Samenwerkende partijen aan de Richtlijn
De BNA heeft als initiatiefnemer de richtlijn opgesteld samen met ICSadviseurs en Architectuur Lokaal. Gemeenten, het rijk, adviseurs en aannemers zijn betrokken bij de Richtlijn en erkennen de noodzaak tot een betere aanbestedingscultuur. Ook zij zien dat de markt uit balans is en dat het ten koste dreigt te gaan van een goede marktwerking. Het Rijksvastgoedbedrijf neemt de Richtlijn mee bij het aanpassen van haar inkoopbeleid.

 

Richtlijn geeft helderheid
Opdrachtgevers vinden het vaak lastig om de juiste uitvraag te kiezen – wat heb je nodig om een architect te selecteren? – en hebben geen idee hoeveel tijd en geld een inschrijvende architect daar aan kwijt is. Die inspanning wordt stelselmatig veel te laag ingeschat. De Richtlijn Gezonde Architectenselecties geeft helderheid. Het verschaft inzicht in de voor- en nadelen van mogelijke uitvragen, maakt de inschrijfkosten inzichtelijk en doet een voorstel om tot een redelijke inschrijfvergoeding te komen.

 

 ‘Nieuw Normaal’
Opdrachtgevers en architecten moeten en kunnen naar een ‘Nieuw Normaal’. Partijen moeten zich bewust zijn van de inspanning die bij een bepaald type uitvraag hoort en daar naar handelen. En daar ook aanspreekbaar op zijn. Dat betekent ook dat er een redelijke vergoeding overwogen wordt, wanneer een significante inspanning gevraagd wordt, zoals dat ook in de aanbestedingsregels is vastgelegd.

 

Strategisch inschrijven op aanbestedingen
Mocht je als bureau willen meedingen naar selecties, hoe doe je dat dan op een succesvolle manier, en welke mogelijkheden biedt de nieuwe aanbestedingswet daarvoor? Daarover gaat de interactieve workshop ‘Strategisch inschrijven op aanbestedingen’ op 16 december van de BNA Academie. Meld je hier aan.

 

De Richtlijn Gezonde Architectenselecties kan hier worden gedownload.

 

Zie ook het interview met de BNA in Het Financieele Dagblad.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingNEVI

Aïdaschouw 5

2726 JZ Zoetermeer

Telefoon (088) 33 00 700

www.nevi.nl

info@nevi.nl

Meer nieuws

Opleiding Expert Publiek

Deze opleiding biedt verdieping van uw werk als inkoper binnen de (semi) publieke sector. Kernthema’s in deze opleiding zijn rechtmatigheid en doelmatigheid.

Lees meer

 

Whitepapers

Agenda

Bekijk hier onze

♦ evenementen

♦ trainingen

♦ leergangen en

♦ netwerk evenementen

NEVI Nieuwsbrief