of 59221 LinkedIn

Business Case als slim beoordelingsinstrument voor uw gemeente

Reageer

AfbeeldingZelf doen, samenwerken of uitbesteden?

Een businesscase levert gemeenten informatie op waarmee ze de juiste keuzes kunnen maken. Nieuwe taken en minder budget vragen om een slimme aanpak waarmee je kunt achterhalen wat de beste keuze is: wat voer je bijvoorbeeld zelf uit, waarin ga je samenwerken en wat besteed je uit?

De veelheid aan wijzigingen waar gemeenten mee te maken hebben vragen om heldere info. Je wilt immers zicht hebben op hoe je kosten reduceert, de kwaliteit verbetert en kwetsbaarheid vermindert. Een businesscase is dan een slim strategisch instrument waarmee je heldere afwegingen kunt maken.

 

Een businesscase: de herkomst
Het woord ‘businesscase’ komt uit het bedrijfsleven. Het woord doelt op een aantal zakelijke afwegingen waarbij je baten tegen de kosten afweegt, rekening houdend met de risico’s. Bedrijven zetten businesscases vaak in om te beoordelen of een investering zinvol is of niet.

 

Vertaling naar overheden
De primaire insteek van een businesscase in het bedrijfsleven is financieel:  wat levert het op? Het antwoord op deze vraag, is bij een businesscase voor een overheidsorganisatie breder. Inzicht in de  maatschappelijke effecten van een uitbesteding of samenwerking bijvoorbeeld is dan ook belangrijk.

 

“Feitelijk komt het neer op een haalbaarheidsonderzoek waarin je scenario’s doorberekent, met voors en tegens.”

 

Voorbeelden
Wij merken dat gemeenten binnen het sterk veranderende speelveld veel houvast hebben aan het opstellen van een businesscases. Zo heeft gemeente Lochem op die manier een toekomstbestendige keuze kunnen maken en de eigen buitendienst verzelfstandigd en daarbij een combinatie gemaakt met burgerparticipatie, arbeidsactivering en besparing.

 

Wil je ondersteuning of zelf leren werken met businesscases?
Voor gemeenten is het gebruik van businesscases een relatief nieuw instrument. Gelukkig hebben wij ruime ervaring met de inzet van dit middel en kennen we ook de gemeentelijke organisaties en de huidige situaties waarin gemeenten moeten koersen als de beste.

 

We helpen je gemeente dan ook graag op weg; zowel met het begeleiden van je cases als met het zelf leren werken met businesscases.

 

drs. ir. Aiko Klein

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingKplusV

Westervoortsedijk 73,

6827 AV Arnhem

Postbus 60055,

6800 JB Arnhem

026-355 13 55

info@kplusv.nl

                      

Science Park 402, 1098 XH Amsterdam

Postbus 74744, 1070 BS Amsterdam

020-669 90 66 

info@kplusv.nl

 

www.kplusv.nl

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Afbeelding

 

Wil je op basis van je persoonlijke voorkeur onze nieuwste artikelen maandelijks in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief

Whitepapers