of 59080 LinkedIn

Business Case als slim beoordelingsinstrument voor uw gemeente

Reageer

AfbeeldingZelf doen, samenwerken of uitbesteden?

Een business case levert gemeenten informatie op waarmee ze de juiste keuzes kunnen maken. Nieuwe taken en minder budget vragen om een slimme aanpak waarmee je kunt achterhalen wat de beste keuze is: wat voer je bijvoorbeeld zelf uit, waarin ga je samenwerken en wat besteed je uit?

De veelheid aan wijzigingen waar gemeenten mee te maken hebben vragen om heldere info. U wilt immers zicht hebben op hoe je kosten reduceert, de kwaliteit verbetert en kwetsbaarheid vermindert. Een business case is dan een slim strategisch instrument waarmee u heldere afwegingen kunt maken.

 

Een business case: de herkomst
Het woord ‘business case’ komt uit het bedrijfsleven. Het woord doelt op een zakelijke afwegingen waarbij je baten tegen de kosten afweegt, rekening houdend met de risico’s. Bedrijven zetten business cases vaak in om te beoordelen of een investering zinvol is of niet.

 

Vertaling naar overheden
De primaire insteek van een business case in het bedrijfsleven is financieel:  wat levert het op? Het antwoord op deze vraag, is bij een business case voor overheidsorganisatie breder. Inzicht in de  maatschappelijke effecten van een uitbesteding of samenwerking bijvoorbeeld is dan ook belangrijk.

 

“Feitelijk komt het neer op een haalbaarheidsonderzoek waarin je scenario’s doorberekent, met voors en tegens.”

 

Voorbeelden
Wij merken dat gemeenten binnen het sterk veranderende speelveld veel houvast hebben aan het opstellen van een business cases. Zo heeft gemeente Lochem op die manier een toekomstbestendige keuze kunnen maken en de eigen buitendienst verzelfstandigd en daarbij een combinatie gemaakt met burgerparticipatie, arbeidsactivering en besparing.


Klik hier voor veel meer voorbeelden van andere gemeenten.

 

Wilt u ondersteuning of wilt u zelf leren werken met business cases?
Voor gemeenten is het gebruik van business cases een relatief nieuw instrument. Gelukkig hebben wij ruime ervaring met de inzet van dit middel en kennen we ook de gemeentelijke organisaties en de huidige situaties waarin gemeenten moeten koersen als de beste.

 

We helpen uw gemeente dan ook graag op weg met zowel het begeleiden van uw cases als met het zelf leren werken met business cases.

 

Referenties

 

Informatie
Bel gerust voor meer informatie. U kunt vragen naar Gerard Zijlstra via 06 270 855 84 of g.zijlstra@kplusv.nl.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingKplusV

Westervoortsedijk 73,

6827 AV Arnhem

Postbus 60055,

6800 JB Arnhem

026-355 13 55

info@kplusv.nl

                      

Science Park 402, 1098 XH Amsterdam

Postbus 74744, 1070 BS Amsterdam

020-669 90 66 

info@kplusv.nl

 

www.kplusv.nl

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Afbeelding

 

Wil je op basis van je persoonlijke voorkeur onze nieuwste artikelen maandelijks in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief

Whitepapers