of 59180 LinkedIn

Advies voor gemeenten: anticipeer op veranderingen bouwtoezicht

Advies voor gemeenten: anticipeer op veranderingen bouwtoezicht.
Reageer

Nieuwe wet Kwaliteitsborging bouwen komt eraan.

De wet Kwaliteitsborging voor het bouwen is in aantocht en dat betekent voor gemeenten een grote verandering in het bouwtoezicht. Zo dragen zij vanaf 1 januari 2018 – de geplande introductiedatum van de wet – het toezicht op ‘simpelere’ bouwwerken over aan de bouwer zelf. Het is belangrijk om hierop tijdig in te spelen. Want het heeft gevolgen voor de gemeentelijke organisatie, werkprocessen én personele capaciteit.

De wet
Eind dit jaar behandelt de Tweede Kamer het wetsontwerp Kwaliteitsborging voor het bouwen. Als vervolgens de Eerste Kamer zich erover heeft gebogen, kan de wet op 1 januari 2018 van kracht worden. Kern van de wet is dat gemeenten stapsgewijs hun verantwoordelijkheid verliezen voor de bouwtoets en een deel van het bouwtoezicht. Dit start met de ‘eenvoudigere’ bouwwerken, zoals kleine appartementencomplexen, kleine bedrijfsgebouwen, kleine infrastructurele werken en agrarische constructies. Maar ook bepaalde verbouwingen van grotere bouwwerken. Wanneer de toets van deze complexere werken volledig overgaat naar de private sector, is nog onduidelijk.

 

De gevolgen
Op dit moment ontvangen gemeenten de meeste bouwvergunningaanvragen voor de bouwwerken van beperktere omvang. Bij menige gemeente gaat het om minstens 90% van de aanvragen. Hieraan hoeft weliswaar minder tijd te worden besteed dan aan de omvangrijkere bouwsels; toch zal de nieuwe wet een groot deel – tot ruim 50% – van de ambtelijke bouwtoezichtcapaciteit overbodig maken.

De rijksoverheid bedenkt een op zich niet onlogische maatregel, maar gemeenten zitten wel met de personele consequenties. Voor kleinere gemeentelijke organisaties komt daar de vraag bij of de medewerkers die overblijven om grotere bouwwerken te toetsen, wel kunnen blijven voldoen aan de kwaliteitscriteria voor vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH). Dat wordt in veel gevallen lastig, omdat plantoetsers en constructeurs jaarlijks te weinig aanvragen en plannen te beoordelen krijgen. Gemeenten staan dus voor een uitdaging; ook omdat lang niet al het personeel zijn werk kan voortzetten bij de private bureaus die vanaf 2018 de bouwtoets doen.

 

De oplossingen
Het is belangrijk om tijdig op deze ontwikkelingen in te spelen. Ga als gemeente na wat de nieuwe wet precies betekent voor de organisatie, werkprocessen en capaciteit van bouw- en woningtoezicht. Start daarnaast op korte termijn een traject op, waarin betrokken medewerkers zorgvuldige begeleiding krijgen naar de afbouw van hun huidige werkzaamheden. Onderzoek met hen leeftijdsgerichte oplossingen, en bespreek of zij wensen en mogelijkheden hebben om hun werk te vervolgen in de private sector of om een inhoudelijke carrièreswitch te maken.

 

Aan de slag?
Wil je als gemeente goed voorbereid de wet Kwaliteitsborging voor het bouwen tegemoet treden? En is extra denkkracht daarbij welkom? Onze VTH-experts springen graag bij. Vraag adviseur Henry Potman eens naar de details van deze support.

 

Contactpersoon:

Henry Potman, Adviseur

potman@kplusv.nl / 06-27085504

Lees meer

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingKplusV

Westervoortsedijk 73,

6827 AV Arnhem

Postbus 60055,

6800 JB Arnhem

026-355 13 55

info@kplusv.nl

                      

Science Park 402, 1098 XH Amsterdam

Postbus 74744, 1070 BS Amsterdam

020-669 90 66 

info@kplusv.nl

 

www.kplusv.nl

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Afbeelding

 

Wil je op basis van je persoonlijke voorkeur onze nieuwste artikelen maandelijks in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief

Whitepapers