of 59183 LinkedIn

Achterban ChristenUnie ziet samenwerking met D66 zitten

Achterban ChristenUnie ziet samenwerking met D66 zitten. D66-kiezers verdeeld over regeren met ChristenUnie.
6 reacties

D66-kiezers verdeeld over regeren met ChristenUnie.

  • De variant die nu op de formatietafel ligt (VVD, CDA, D66 en ChristenUnie) kan rekenen op de steun van ruim een derde van de kiezers (36 procent). Vrijwel een even groot deel (33 procent) heeft op voorhand geen positief beeld van dit kabinet.
  • Driekwart van de ChristenUnie-kiezers ziet samenwerking met D66 in een kabinet met VVD en CDA zitten. D66-kiezers zijn hierover verdeeld: een derde is positief, een derde neutraal en nog eens een derde is negatief.
  • Kiezers van VVD en CDA zijn in ruime meerderheid positief over deze coalitie, evenals SGP-stemmers.

 

 

Nieuwe verkiezingen reële optie voor kiezers bij uitblijven meerderheidskabinet

  • Ruim vier op de tien kiezers vinden dat er nieuwe verkiezingen moeten komen, als er voor 1 september geen meerderheidskabinet is geformeerd. Verder zijn er naar verhouding meer kiezers die een minderheidscoalitie willen verkennen (32 procent), dan kiezers die partijen verder willen laten zoeken naar een meerderheidskabinet (16 procent). Kiezers lijken duidelijk rekening te houden met het scenario van een minderheidskabinet, nu de formatie 100 dagen onderweg is. Overigens hoeven beide opties elkaar niet uit te sluiten, maar we hebben kiezers expliciet gevraagd naar hun eerste voorkeur.
  • Kiezers van PVV, 50 Plus, Forum voor Democratie en SP zijn in meerderheid voorstander van nieuwe verkiezingen. Dit zijn partijen die (vooralsnog) aan de zijlijn van de formatie staan.

 

Een derde sluit in het algemeen coalitie met PVV niet uit

  • Ruim een derde van de kiezers is voorstander van regeren met de PVV, als dit de enige mogelijkheid is om een meerderheidscoalitie te vormen. Ruim de helft van de kiezers (55 procent) wijst deze variant zonder meer af. Een op de tien weet het niet.
  • Als gevraagd wordt of de eigen partij in een kabinet met de PVV moet gaan zitten, zien twee op de vijf kiezers dit zitten. Per saldo zijn alleen Forum voor Democratie- en 50 Plus-stemmers voorstander van een coalitie met de PVV. SGP-stemmers zijn verdeeld. Kiezers van de overige partijen zijn in meerderheid tegen het delen van regeringsverantwoordelijkheid met de PVV.

 

Winst voor PVV en Forum voor Democratie, CDA zakt iets terug

  • Als er vandaag verkiezingen voor de Tweede Kamer zouden worden gehouden, is de VVD met 31 zetels opnieuw de grootste partij. De verschuiving ten opzichte van de verkiezingsuitslag (-2 zetels) valt binnen de statistische nauwkeurigheidsmarges.
  • Op rechts zien we een plus voor de PVV (+3) en Forum voor Democratie (+2). Het CDA verliest er drie en komt uit op 16 zetels.
  • D66 blijft stabiel op 19 zetels, op enige afstand gevolgd door GroenLinks (15 zetels), SP (12 zetels) en de PvdA (10 zetels).

 

 

Verantwoording
Dit blijkt uit landelijk representatief onderzoek van I&O Research onder 2.943 Nederlanders van 18 jaar en ouder. Het onderzoek werd uitgevoerd van donderdag 15 juni tot en met zondag 18 juni 2017. De resultaten zijn gewogen op geslacht, leeftijd, regio, opleidingsniveau en stemgedrag bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2017.

 

Klik hier voor het gehele rapport.

 

Meer informatie

 

Overname uit deze publicatie is alleen toegestaan met expliciete vermelding van I&O Research als bron.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Johan d. L op
Er moeten meer rechten voor de burgers komen de wijkteams kunnen veel te makkelijk hulp opdringen ( hij is beperkt ? niet zelfredzaam ? hij kan niet aangeven wat hij wil ? autistisch he ? wij zijn de professionals en zien daarom wat er nodig is wij bepalen wat wij doen met hem ? ook zonder persoonlijk contact maken wij een case over hem op en diagnostiseren hem voor een altijd aanwezige multicomplexe stoornis want dit verdient het beste of we zorgen voor opname als wij dat willen en hij niet wil doen wat wij willen wat wij plannen en vinden van iemand zal geschieden wij zijn hier de baas ) iemand aanmelden en prive gaan overheersen.Ze vragen bijna niets aan de burger en negeren deze. Ook daar past de christen unie bij om hier verandering en verbetering te brengen.
Door Gerard op
Er moet meer respect komen voor elkaar dat zijn we kwijtgeraakt door het participerende sociale domein die veel schade berokkend heeft, minder onorthodoxe vrijheid voor de wijkteams, geen automatische toegang meer tot medische gegevens, de ogggz groepen veelkleinermaken,de politie moet de wijkteams op de vingers tikken bij fout gedrag zoals bij iedere burger ook het geval is zij hoven zich niet verheven te voelen boven de wet en te erg op een voetstuk te worden geplaatst want dan gaat het blijkbaar fout, en veel meer aandacht en regels bij de privacyschendingen want de overtredingen leiden bij burgers tot depressies, een slechtere gezondheid en sociaal gezichtsverlies en zelfmoorden . Dan komen we inderdaad uit op de christen unie.Wel moet er meer kennis komen over de werkwijze van de wijkteams en nooit alleen maar praten met de teams en de hulpverlening Het is allemaal bestemd voor deburger dat vergeten de teams.Met de christen unie er bij hebben ze onze zegen. Het moet echt anders in ons land. De mentaliteit moet weer naar een hoger niveau getild worden.Goede keus.
Door Freek op
De Christen Unie. is een goede keuze.
Door Rudie op
De christen unie kan wel eens goed zijn en een positief humaan tintje geven aan onze samenleving dat is ook niet onbelangrijk het gaat een beetje mis sinds de decentralisatie.Ik ben geen stemmer of supergelovig maar deze partij de christen unie mag er wezen. Over de streep en doorzetten nu ! Ons land heeft een degelijke partij er bij wel nodig.Wat de wijkteams weigeren uit te dragen kunnen zij misschien wel toevoegen aan onze maatschappij.Een beetje geloof normen en waarden,voorbeeldgedrag en rechtvaardigheid er bij i.p.v pesten en oordelen naar de kwetsbaren toe kan nu een kwaad.
Door Werner op
Kom op d66 doorzetten.
Door Jurgen op
DOEN ! Dit is een mooie stabiele formatie en.........we hebben een kabinet nodig die aan de slag gaat want het is allemaal erg rommelig en uit balans de gemeenten en de wijkteams hebben streng gezag nodig.

Contactgegevens

AfbeeldingI&O Research 
Postbus 563

7500 AN  Enschede

T (053) 48 25 000
www.ienoresearch.nl 
info@ioresearch.nl

Meer nieuws

AGENDA

Onze bloggers

I&O Research 20 jaar: verleden, ontwikkeling, heden & toekomst. Bekijk hieronder de film

Afbeelding

Blijf op de hoogte!

Meld u nu aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws in de branche en bij I&O Research ...

 

Klik hier