of 59250 LinkedIn

Onteigeningsvergoeding en ongeoorloofde staatsteun

Reageer

AfbeeldingAfbeeldingDe Rechtbank Noord Nederland heeft op 1 juli 2015 een vonnis gewezen (ECLI:NL:RBNNE:2015:3300) waarin de relatie tussen het staatssteunrecht en het onteigeningsrecht bij het aangaan van een grondtransactie aan de orde is. In het vonnis wordt overwogen dat wanneer specifiek schadevergoeding voor onteigening wordt toegekend, geen sprake is van staatssteun.

Dit geldt ook ten aanzien van overeenkomsten die zijn aangegaan ter voorkoming van onteigening. In een dergelijk geval is de betaling immers enkel bedoeld als een evenredige compensatie van schade die de ontvanger ten gevolge van de onteigening lijdt of zal lijden. Een dergelijke compensatie of schadevergoeding levert geen staatssteun op. In het onderhavige geval was de koopovereenkomst echter niet tot stand gekomen onder een dreigende onteigening. De rechtbank toetst daarom of de overeengekomen koopprijs marktconform is en komt tot het oordeel dat dit niet het geval is. Om die reden is de rechtbank van oordeel dat de koopovereenkomst een ongeoorloofde steunmaatregel in de zin van artikel 107 VWEU behelst.

 

Lees meer

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

AfbeeldingHekkelman advocaten en notarissen

Prins Bernhardstraat 1,

6521 AA Nijmegen

Postbus 1094,

6501 BB Nijmegen

T: 024 382 83 84

F: 024 360 04 50

www.hekkelman.nl

binnenlandsbestuur@hekkelman.nl

Meer nieuws

Bloggers

Nieuw: Vastgoed nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van ontwikkelingen op het gebied van vastgoed?

 

Meld u dan hier aan.

Whitepapers

Publicaties

Agenda seminars

AfbeeldingHekkelman Advocaten & Notarissen houdt u op de hoogte van actuele ontwikkelingen. Zo organiseren wij regelmatig seminars om deze ontwikkelingen en onze kennis met u te delen.

 

Klik hier voor onze seminaragenda.

Bekijk ook onze partnerpagina op Ruimte & Milieu

Klik hier