of 59232 LinkedIn

Misbruik van (proces)recht door handelwijze van (de gemachtigde van) eiser

1 reactie

AfbeeldingHet laatste jaar is een aantal rechtbankuitspraken gepubliceerd over misbruik van de Wet openbaarheid van bestuur (hierna: ‘Wob’), in relatie tot het misbruik van de dwangsomregeling. Uit deze uitspraken volgt dat oneigenlijk gebruik van de Wob en de dwangsomregeling misbruik van recht kan opleveren in de zin van artikel 3:13 lid 1 juncto 3:15 van het Burgerlijk Wetboek (hierna: ‘BW’). Over de vraag wanneer precies sprake is van misbruik, bestaat nog wel verdeeldheid. De hierna te bespreken uitspraak van Rechtbank Midden-Nederland van 12 augustus 2014 (ECLI:NL:RBMNE:2014:3558) levert een bijdrage aan die discussie.

Deze discussie zal overigens in de toekomst minder dringend worden als het nog in te dienen wetsvoorstel ‘Wet voorkomen misbruik Wob’ doorgang vindt. Ook op dit wetsvoorstel wordt in deze nieuwsbrief kort ingegaan.

 

Essentie

De handelwijze van de (gemachtigde van eiser) in deze concrete zaak is, mede gezien de handelwijze van de gemachtigde van eiser in andere zaken, niet gericht op het tijdig verkrijgen van informatie, maar op het incasseren van dwangsommen.

 

Lees verder

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door de gries (eigenaar erf aan open water/GEEN VAARWATER) op
mij is inderdaad een dwangsom opgelegd van € 5800
er is tijdelijke vergunning voor een brug tijdens bouwwerkzaamheden,maar door omstandigheden duurt het te lang volgens de gemeente,moet de brug verwijderen onder dwang voordat de werkzaamheden klaar zijn.gemeente stelt,de brug is niet meer nodig

AfbeeldingHekkelman advocaten en notarissen

Prins Bernhardstraat 1,

6521 AA Nijmegen

Postbus 1094,

6501 BB Nijmegen

T: 024 382 83 84

F: 024 360 04 50

www.hekkelman.nl

binnenlandsbestuur@hekkelman.nl

Meer nieuws

Bloggers

Nieuw: Vastgoed nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van ontwikkelingen op het gebied van vastgoed?

 

Meld u dan hier aan.

Whitepapers

Publicaties

Agenda seminars

AfbeeldingHekkelman Advocaten & Notarissen houdt u op de hoogte van actuele ontwikkelingen. Zo organiseren wij regelmatig seminars om deze ontwikkelingen en onze kennis met u te delen.

 

Klik hier voor onze seminaragenda.

Bekijk ook onze partnerpagina op Ruimte & Milieu

Klik hier