of 59236 LinkedIn

Meldingenstelstels

Reageer

AfbeeldingOp 14 januari 2015 heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (hierna: “de Afdeling”) uitspraak gedaan in twee zaken aangaande gemeentelijke meldingenstelsels voor uitwegen op basis van de model-APV van de VNG (ECLI:NL:RVS:2015:14 en ECLI:NL:RVS:2015:36). Ten aanzien van beide zaken gezamenlijk is op 12 november 2014 een conclusie genomen door staatsraad advocaat-generaal Widdershoven (ECLI:NL:RVS:2014:4116)

Essentie

De model-APV van de VNG bevat een meldingenstelsel waarbij automatisch toestemming verleend wordt voor een uitweg als het college niet binnen vier weken reageert op een melding. Na afloop van die vier weken vervalt de bevoegdheid op de melding te beslissen. Zowel het uitblijven van een reactie is als de mededeling al dan niet mee te werken aan een uitweg wordt door de Afdeling aangemerkt als appellabel besluit.

 

Ook als voor dergelijke meldingenstelsels geen publicatieplicht geldt, adviseert de Afdeling om altijd de besluiten te publiceren in verband met de rechtszekerheid.

Als alternatief wijst de Afdeling op meldingenstelsels die worden beheerst door algemene regels en waarbij niet voorzien is in een reactie van enig bestuursorgaan.

 

Lees meer

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

AfbeeldingHekkelman advocaten en notarissen

Prins Bernhardstraat 1,

6521 AA Nijmegen

Postbus 1094,

6501 BB Nijmegen

T: 024 382 83 84

F: 024 360 04 50

www.hekkelman.nl

binnenlandsbestuur@hekkelman.nl

Meer nieuws

Bloggers

Nieuw: Vastgoed nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van ontwikkelingen op het gebied van vastgoed?

 

Meld u dan hier aan.

Whitepapers

Publicaties

Agenda seminars

AfbeeldingHekkelman Advocaten & Notarissen houdt u op de hoogte van actuele ontwikkelingen. Zo organiseren wij regelmatig seminars om deze ontwikkelingen en onze kennis met u te delen.

 

Klik hier voor onze seminaragenda.

Bekijk ook onze partnerpagina op Ruimte & Milieu

Klik hier