of 59250 LinkedIn

Heffing leges voor Bibob-onderzoek niet toegestaan

Reageer

AfbeeldingDeze nieuwsbrief gaat over een belangwekkend arrest voor de Bibob-praktijk van het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch van 28 mei 2015 (ECLI:NL:GHSHE:2015:1854). Het gerechtshof maakt uit dat gemeenten geen leges kunnen heffen voor het (doen) verrichten van Bibob-onderzoek. Dit heeft vergaande consequenties voor de praktijk omdat in veel gemeenten – waaronder de gemeente Maastricht, die procespartij is in deze zaak – bij de toepassing van de Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (Wet Bibob) ter zake van het Bibob-onderzoek leges worden geheven. De uitspraak van het Hof maakt hiermee korte metten. In deze nieuwsbrief wordt toegelicht waarom het Hof een streep haalt door de legesheffing voor Bibob-onderzoeken.

Essentie

Omdat niet kan worden aangenomen dat een Bibob-onderzoek of de inzet van het Bibob-instrumentarium bij aanvragers van een vergunning in overheersende mate verband houdt met individualiseerbare belangen, als bedoeld in artikel 229 lid 1 onder b van de Gemeentewet (de wettelijke basis voor de heffing van leges) is het verrichten van een Bibob-onderzoek of het inzetten van het Bibob-instrumentarium geen “dienst” in de zin van dit artikel. De heffing van leges is daarom niet mogelijk. Gemeenten zullen dan ook voortaan (vooralsnog) zelf de kosten van het Bibob-onderzoek moeten dragen.

 

Lees meer

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

AfbeeldingHekkelman advocaten en notarissen

Prins Bernhardstraat 1,

6521 AA Nijmegen

Postbus 1094,

6501 BB Nijmegen

T: 024 382 83 84

F: 024 360 04 50

www.hekkelman.nl

binnenlandsbestuur@hekkelman.nl

Meer nieuws

Bloggers

Nieuw: Vastgoed nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van ontwikkelingen op het gebied van vastgoed?

 

Meld u dan hier aan.

Whitepapers

Publicaties

Agenda seminars

AfbeeldingHekkelman Advocaten & Notarissen houdt u op de hoogte van actuele ontwikkelingen. Zo organiseren wij regelmatig seminars om deze ontwikkelingen en onze kennis met u te delen.

 

Klik hier voor onze seminaragenda.

Bekijk ook onze partnerpagina op Ruimte & Milieu

Klik hier