of 59236 LinkedIn

Erfpacht: toelaatbaarheid bindend advies en canonverhoging bij overdracht

Reageer

AfbeeldingOp 13 januari 2015 (ECLI:NL:GHARL:2015:108) heeft het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden arrest gewezen met betrekking tot de erfpachtvoorwaarden van Staatsbosbeheer.

 

Essentie

In het arrest stonden de volgende vragen centraal:

1. Is een beding op grond waarvan canonherziening plaatsvindt door deskundigen jegens een particulier onredelijk bezwarend en daarom vernietigbaar? Ja.

2. Mag een eigenaar aan zijn toestemming voor overdracht van het erfpachtrecht de voorwaarde verbinden dat de canon wordt herzien? In dit geval niet, aangezien de erfpachtvoorwaarden in een uitputtende regeling voorzien voor indexering en herziening van de canon.

3. Is de eigenaar jegens de erfpachter aansprakelijk voor de schade die de erfpachter lijdt doordat de eigenaar ten onrechte voormelde voorwaarde aan de toestemming voor overdracht heeft verbonden? In beginsel wel, met dien verstande dat moet worden aangetoond dat de erfpachter schade heeft geleden en dat die schade het gevolg is van voormeld feit.

4. Hoe moet het beding over over- en ondermaat worden uitgelegd? Het beding ziet niet alleen op de aanvangscanon, maar ook op de herziene canon.

5. Mag erfpachter het erfpachtrecht opzeggen? Nee, het erfpachtrecht is voor 1992 gevestigd. Voor inwerkingtreding van het Nieuw BW kon de erfpachter niet opzeggen en het recht op eenzijdige afstand is in de erfpachtvoorwaarden uitgesloten. 

 

Lees meer

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

AfbeeldingHekkelman advocaten en notarissen

Prins Bernhardstraat 1,

6521 AA Nijmegen

Postbus 1094,

6501 BB Nijmegen

T: 024 382 83 84

F: 024 360 04 50

www.hekkelman.nl

binnenlandsbestuur@hekkelman.nl

Meer nieuws

Bloggers

Nieuw: Vastgoed nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van ontwikkelingen op het gebied van vastgoed?

 

Meld u dan hier aan.

Whitepapers

Publicaties

Agenda seminars

AfbeeldingHekkelman Advocaten & Notarissen houdt u op de hoogte van actuele ontwikkelingen. Zo organiseren wij regelmatig seminars om deze ontwikkelingen en onze kennis met u te delen.

 

Klik hier voor onze seminaragenda.

Bekijk ook onze partnerpagina op Ruimte & Milieu

Klik hier