of 59221 LinkedIn

Bevoegdheid burgemeester krachtens de Wet openbare manifestaties (Wom)

Reageer

AfbeeldingFranc Pommer

 

Weet u het nog? De betogingen van Occupy in Amsterdam en Den Haag? In het begin trokken de actievoerders veel aandacht met hun tenten, vlaggen en megafoons: het moest afgelopen zijn met de macht van de banken, de bonuscultuur en de ongelijkheid tussen arm en rijk. Na enige tijd was de sjeu er wel vanaf en werden de kampementen een vergaarbak van wildkampeerders en daklozen. Dit ging gepaard met drank- en drugsgebruik en brand- en hygiëneproblemen. Er werd weinig actie meer gevoerd.

Op verzoek van omwonenden en ondernemers maakten de burgemeesters van de beide steden aan de manifestaties een eind. Hun besluiten, met ieder een andere grondslag, staan centraal in twee uitspraken van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (hierna: “Afdeling”) van 25 maart 2015 (ECLI:NL:RVS:2015:899 en ECLI:NL:RVS:2015:923). Ze geven een zeldzaam voorbeeld van hoe de Afdeling de Wet openbare manifestaties (Wom) toetst.

 

Lees meer

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

AfbeeldingHekkelman advocaten en notarissen

Prins Bernhardstraat 1,

6521 AA Nijmegen

Postbus 1094,

6501 BB Nijmegen

T: 024 382 83 84

F: 024 360 04 50

www.hekkelman.nl

binnenlandsbestuur@hekkelman.nl

Meer nieuws

Bloggers

Nieuw: Vastgoed nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van ontwikkelingen op het gebied van vastgoed?

 

Meld u dan hier aan.

Whitepapers

Publicaties

Agenda seminars

AfbeeldingHekkelman Advocaten & Notarissen houdt u op de hoogte van actuele ontwikkelingen. Zo organiseren wij regelmatig seminars om deze ontwikkelingen en onze kennis met u te delen.

 

Klik hier voor onze seminaragenda.

Bekijk ook onze partnerpagina op Ruimte & Milieu

Klik hier