of 59250 LinkedIn

Urgentie databeveiliging gemeenten vraagt om specialisten

Urgentie databeveiliging gemeenten vraagt om specialisten. Gemeenten en andere overheden hebben hun databeveiliging vaak niet op orde, zo toont ook het recente rapport van de Rotterdamse rekenkamer
Reageer

Gemeenten en andere overheden hebben hun databeveiliging vaak niet op orde, zo toont ook het recente rapport van de Rotterdamse rekenkamer. Het in huis halen van specialistische kennis over data analyse en informatiebeveiliging is voor gemeenten urgent en cruciaal. Erasmus Academie helpt met het in huis halen van de nodige kennis.

Evenals het bedrijfsleven ziet de overheid grote kansen voor het massaal analyseren van big data van burgers. Het zijn gegevens die we vaak zelf genereren, bijvoorbeeld door de sporen die we nalaten via het gebruik van mobiele apparaten. De voordelen van het gebruiik van big data zijn legio: van efficientere verkeersstromen tot inzicht in de behoefte van de burger.

 

                   

Informatiesamenleving stelt hoge eisen aan gebruik van big data

 

Gemeenten willen graag gebruik maken van big data. Dat stelt echter wel eisen aan het kennisniveau 

 

Nadelen zijn er ook volop. Big data roept ragen op over de privacy van burgers en de sociale gevolgen van nieuwe vormen van categorisering door big data. Is het wel ethisch om je eigen personeel ongevraagd te volgen? Willen we wel dat verzekeraars risicoprofielen opstellen op basis van het analyseren van privacygevoelige gegevens? En zijn gevoelige data eigenlijk wel veilig bij gemeenten? Een recent, zeer kritisch onderzoek van de Rotterdamse Rekenkamer, wijst ons er nogmaals op dat het niet goed geregeld is.

 

Werken met grote hoeveelheden data vraagt daarom niet alleen om een forse investering in tijd en geld, maar ook in een aanpassing van je werkwijze en -houding. Zoals uit het rapport van de Rotterdamse Rekenkamer blijkt is ook de attitude van werknemers cruciaal. Onoplettende en onwetende medewerkers zijn vaak de zwakste schakel.

 

Het onder de knie krijgen van de techniek is een belangrijke eerste stap. Het inrichten van de organisatie op het gebruik van grote hoeveelheden data weegt minstens zo zwaar. Een andere manier van werken, vereist tijd om een organisatie qua cultuur, training en expertise aan te passen. Daarnaast zijn de actuele aanpassingen in de privacywetgeving: een domein waarop Europa steeds meer invloed uitoefent en waar een instelling als de Autoriteit Persoonsgegevens met de per 1 januari 2016 van kracht geworden Wbp steeds meer mogelijkheden krijgt om op te treden.

 

Erasmus Academie biedt binnen haar open en maatwerkopleidingen uitstekende mogelijkheden om verschillende expertises te bundelen in een unieke opleiding op het gebied van data analyse, privacy en informatiebeveiliging.


Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Afbeelding

Erasmus Academie

 

Telefoon: 010-408 1839

E-mail: info@erasmusacademie.nl

Website: www.erasmusacademie.nl


Meer nieuws

Agenda

Incompany

Bent u geïnteresseerd in een Incompany programma van Erasmus Academie, neem dan vrijblijvend contact op met Andreas Markus, Adviseur opleidingen zakelijke markt, t. 010-408 1819 of mail naar markus@erasmusacademie.nl.

Bestuur met impact

Afbeelding

Whitepapers

Studiegids

Afbeelding

Contactgegevens

AfbeeldingPostadres:

Postbus 1738

3000 DR Rotterdam

Bezoekadres:

Van der Goot Building (M)
Kamer M6-13 - M6-20
Burg. Oudlaan 50 (Woudestein) 
3062 PA Rotterdam

 

Telefoon: 010-408 1839 (Ma-vr: 09:00-17:00 uur)

 

E-mail: info@erasmusacademie.nl
Internet: www.erasmusacademie.nl

Blijf op de hoogte:

 

Afbeelding Afbeelding Afbeelding

Afbeelding

Onze bloggers