of 59250 LinkedIn

Hoe Bussemaker de goed-fout-discussie over slavernij wist te ontwijken

Regelmatig steekt het debat over de duistere kanten van de Nederlandse geschiedenis de kop op - over de slavernij, de uitbuiting door de VOC, wreedheden van Jan Pieterszoon Coen.

Dat debat staat vaak in een goed-fout frame. Coen was fout - dus moet de Coentunnel een andere naam krijgen.

Minister Bussemaker krijgt de lastige vraag wat ze van dit alles vindt. Je bent als kijker benieuwd: kiest ze voor 'goed' of voor 'fout'?

 

Hoe antwoordt ze? Ze zegt dat je het complete verhaal van onze geschiedenis moet vertellen. Ze zet de discussie zo in een ander frame - niet goed versus fout, maar het complete versus het incomplete verhaal. Wat is de kracht van dat frame?

 

Een. Het heeft iets superieurs. Je kunt natuurlijk niet over goed of fout oordelen als je het complete verhaal niet kent. Met dat compleet-incompleet frame stijgt de minister zo boven het goed-fout frame uit.

 

Twee. Niemand kan tegen het complete verhaal zijn. En het complete verhaal, is natuurlijk altijd het genuanceerde verhaal. De VOC heeft foute dingen gedaan, maar ook goede en mooie dingen, legt de minister uit.

 

Drie. De minister maakt zich onkwetsbaar. Kun je haar verwijten dat ze de mooie kanten van de geschiedenis niet ziet? Nee. Kun je haar verwijten dat ze het foute verleden verzwijgt? Ook al niet - ze wil juist het complete verhaal vertellen.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Wilt u meer weten over Framing? Volg dan een masterclass framing bij Erasmus Academie:
www.erasmusacademie.nl/framing

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door jhr Van Avezathe en Zottegem (vrolijke burger) op
Het is gesubsidieerd gezeur van linkse leuteraars. Excuses aanbieden heeft alleen functioneel zin als het berouw door persoonlijk inzicht komt.

Hiervan kan nooit sprake zijn, want de onrecht heeft vijf tot twaalf generaties voor ons plaats gevonden. Graag even logisch nadenken.

Het mag best een item zijn voor historici en dan gericht op het aanpassen van lesboeken of op het aanpassen van informatie in musea, maar het mag nooit een politiek onderwerp meer zijn. De geschiedenis kun je ook absoluut niet terug draaien.

In Duitsland kon wel een hele tweede generatie schuld bekennen en om vergeving vragen, omdat een groot deel van de dadergeneratie toen nog leefde. Ondanks de verschrikkingen van de holocaust kon Duitsland daardoor weer normale betrekkingen aangaan met Israël.

Afbeelding

Erasmus Academie

 

Telefoon: 010-408 1839

E-mail: info@erasmusacademie.nl

Website: www.erasmusacademie.nl


Meer nieuws

Agenda

Incompany

Bent u geïnteresseerd in een Incompany programma van Erasmus Academie, neem dan vrijblijvend contact op met Andreas Markus, Adviseur opleidingen zakelijke markt, t. 010-408 1819 of mail naar markus@erasmusacademie.nl.

Bestuur met impact

Afbeelding

Whitepapers

Studiegids

Afbeelding

Contactgegevens

AfbeeldingPostadres:

Postbus 1738

3000 DR Rotterdam

Bezoekadres:

Van der Goot Building (M)
Kamer M6-13 - M6-20
Burg. Oudlaan 50 (Woudestein) 
3062 PA Rotterdam

 

Telefoon: 010-408 1839 (Ma-vr: 09:00-17:00 uur)

 

E-mail: info@erasmusacademie.nl
Internet: www.erasmusacademie.nl

Blijf op de hoogte:

 

Afbeelding Afbeelding Afbeelding

Afbeelding

Onze bloggers