of 59045 LinkedIn

Veelgemaakte fouten op het stembureau

Veelgemaakte fouten op het stembureau. Fouten bij het tellen van stemmen, meer stembiljetten geteld dan er stembiljetten zijn uitgereikt, stembiljetten raken kwijt.
Reageer

In de VS is een hertelling aangevraagd in enkele staten, omdat er mogelijk gesjoemeld is met de stemcomputers. Maar ook in Nederland gaat het regelmatig fout op het stembureau.

Donald Trump is inmiddels druk bezig met het samenstellen van zijn regering. Toch zijn de verkiezingen in de VS nog niet voorbij. Hillary Clinton deed het in kiesdistricten met stemcomputers namelijk aanzienlijk slechter dan in districten waar met stembiljetten werd gestemd. Daarom wil Jill Stein van de Groene Partij een hertelling in Wisconsin, Pennsylvania en Michigan om uit te sluiten dat er geknoeid is met de stemcomputers in deze drie staten. Er is inmiddels een hertelling aangevraagd in Wisconsin en Pennsylvania. Michigan volgt hoogstwaarschijnlijk snel. In het zeer onwaarschijnlijke geval dat Clinton in deze drie staten alsnog tot winnaar wordt uitgeroepen, wordt zij – in theorie­ tenminste ­– alsnog president.
 
In ons land gingen we in 2006 weer terug naar het papieren stembiljet, nadat bleek dat de stemcomputers erg eenvoudig te hacken waren. De VVD heeft een wetsvoorstel ingediend om de stemcomputer opnieuw in te voeren, maar bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 moeten we nog steeds met een rood potlood stemmen. Toch gaat er ook bij het ouderwetse stemmen nog geregeld een en ander mis: zo worden er fouten gemaakt bij het tellen van stemmen (soms met een verschil van één zetel), worden er meer stembiljetten geteld dan er stembiljetten zijn uitgereikt (of andersom) en raken er stembiljetten kwijt.
 
Om dit soort fouten zo veel mogelijk te voorkomen, nemen veel gemeenten voorafgaand aan de verkiezingstijd maatregelen. Zo worden de stembureaumedewerkers uitgebreid getraind. Bent u betrokken bij de aanstaande verkiezingen en wilt u zich ook laten scholen? Bekijk dan eens de onderstaande trainingen:
 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Afbeelding

Marathon 7, 1213 PD Hilversum
Postbus 447, 1200 AK Hilversum
Telefoonnummer 035 – 760 48 50
E-mail:
info@bestuursacademie.nl
www.bestuursacademie.nl

Meer nieuws

Binnenkort van start

Ambtenaar Bouw- en Woningtoezicht  

12 december  

Grondexploitatie 

13 december

Aanbestedingsrecht Basis  

19 december

Bestemmingsplan  

20 december

Bouwen en wonen

20 december

Identiteit, documentherkenning en fraude  

20 december

Overheidsparticipatie

11 januari

Leiderschap in de Publieke Sector

30 januari  

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding of training het best bij u past? Vraag dan een persoonlijk studieadvies aan. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

Een andere rol voor de overheid

Verwijten aan het adres van burgers dat zij zich niet betrokken voelen bij de publieke zaak of hun verantwoordelijkheid niet nemen, zijn misplaatst. De vitale samenleving, waarin mensen zich volop inzetten, bestaat al. Dat schrijft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in zijn advies ‘Loslaten in vertrouwen. Naar een nieuwe verhouding tussen overheid, markt en samenleving.’ In de nieuwe situatie maakt de overheid een bewuste keuze welke rol zij wil spelen bij initiatieven die in de samenleving ontstaan.

 

Wij helpen overheidsorganisaties om te gaan met de veranderende rol van de overheid.

Maatwerk

De Bestuursacademie Nederland organiseert opleidingen en trainingen op maat. Op basis van uw wensen en de leerdoelen in uw organisatie stellen we scherpe opleidings- en trainingsprogramma’s samen. We voeren deze trajecten uit waar en wanneer u dat wenst.

 

Laat uw opleidings- of trainingswensen bij ons achter en we nemen snel contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Bloggers

Whitepapers