of 59221 LinkedIn

Overheidsparticipatie: Hoe ga je zorgvuldig en effectief om met burgerinitiatieven?

Reageer

Gemeenten, provincies en waterschappen betrekken inwoners, ondernemers en andere partners vaak bij het ontwikkelen van beleid: burgerparticipatie komt in vele vormen voor. Maar steeds meer nemen deze partijen ook zélf het initiatief om problemen in hun omgeving aan te pakken. Welke rol wilt u als overheid in deze initiatieven spelen? Maakt u al een bewuste keuze voor regisseren, stimuleren of faciliteren? Of durft u al los te laten in vertrouwen? Met andere woorden, welke trede kiest u op de Overheidsparticipatietrap?

Tijdens de training 'Overheidsparticipatie' gaat u aan de slag met de vele voorbeelden die er al zijn van overheidsparticipatie. En leert u de rol(keuze) van de overheid en uzelf daarin in te vullen.

Programma
In deze training bespreken we de onderstaande onderwerpen. Dat doen we onder het motto 'weten wat er te koop is'. Inmiddels is er binnen de overheid al veel ontwikkeld en uitgeprobeerd rond het thema overheidsparticipatie. We bekijken bad, better & good practises, oefenen met casuïstieken en selecteren quick wins en uitdagingen.

 

De rollen omgedraaid?
De relatie tussen overheid en burgers maak een wezenlijke verandering door. We kijken aan de hand van verschillende publicaties (ROB, WRR, RMO e.a.) naar de achtergrond van deze wens en noodzaak. Daarbij focussen we op:

 

 • de rol van de burger: doe-het-zelver en kritische monitor;
 • de overheid nieuwe stijl: cocreatie in de netwerksamenleving, gebruik maken van burgerkracht.

 

Ik en participatie
Een nieuwe manier van omgaan met initiatieven uit de maatschappij vraagt van u een nieuwe houding: is dat ‘gewoon’ een extra vaardigheid aanleren of ondergaat u een totale paradigma shift? Maar ook: wie heeft er nou eigenlijk verstand van? Zie ik de samenwerking met andere parijen als complicerende factor of als de kers op de taart? U reflecteert in het werkatelier op uw eigen (grond)houding, onder andere door middel van:

 

 • een werkstijltest;
 • een creatieve verkenning van nieuwe wegen (spelvorm);
 • het benoemen van winst- en knelpunten.

 

De weerbarstige praktijk
Lukt het om op in de relatie met burgers een nieuwe rol te pakken? En wat kom je tegen? We wisselen aan de hand van de verkregen praktijkopdrachten ervaringen uit en komen zo tot do’s en don’ts bij overheidsparticipatie.

Waar en wanneer?
De training vindt plaats in De Meern, op 27 november en 11 december. Er zijn nog enkele plekken beschikbaar.

Inschrijven kan via deze link.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Afbeelding

Marathon 7, 1213 PD Hilversum
Postbus 447, 1200 AK Hilversum
Telefoonnummer 035 – 760 48 50
E-mail:
info@bestuursacademie.nl
www.bestuursacademie.nl

Meer nieuws

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding of training het best bij u past? Vraag dan een persoonlijk studieadvies aan. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

Een andere rol voor de overheid

Verwijten aan het adres van burgers dat zij zich niet betrokken voelen bij de publieke zaak of hun verantwoordelijkheid niet nemen, zijn misplaatst. De vitale samenleving, waarin mensen zich volop inzetten, bestaat al. Dat schrijft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in zijn advies ‘Loslaten in vertrouwen. Naar een nieuwe verhouding tussen overheid, markt en samenleving.’ In de nieuwe situatie maakt de overheid een bewuste keuze welke rol zij wil spelen bij initiatieven die in de samenleving ontstaan.

 

Wij helpen overheidsorganisaties om te gaan met de veranderende rol van de overheid.

Maatwerk

De Bestuursacademie Nederland organiseert opleidingen en trainingen op maat. Op basis van uw wensen en de leerdoelen in uw organisatie stellen we scherpe opleidings- en trainingsprogramma’s samen. We voeren deze trajecten uit waar en wanneer u dat wenst.

 

Laat uw opleidings- of trainingswensen bij ons achter en we nemen snel contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Bloggers

Whitepapers

 • Veel overheidsorganisaties hebben de afgelopen jaren hun missie en visie geformuleerd. Hierin...

  Beïnvloeden

  Veel overheidsorganisaties hebben de afgelopen jaren hun missie en visie geformuleerd. Hierin...
 • ONDERHANDELEN 
 ' You can’t always get what you want. But if you try, sometimes you...

  Onderhandelen

  ONDERHANDELEN ' You can’t always get what you want. But if you try, sometimes you...
 • VOOR OF TEGEN ZWARTE PIET? 
 In oktober – met de komst van de eerste pepernoten –...

  Argumenteren

  VOOR OF TEGEN ZWARTE PIET? In oktober – met de komst van de eerste pepernoten –...