of 59250 LinkedIn

Miljoenennota: ‘weinig daadkracht’ zorgt voor adempauze

Reageer

Na het uitspreken van de troonrede en het aanbieden van de miljoenennota breekt ieder jaar traditiegetrouw een storm aan commentaar los. “Weinig daadkrachtig” was er vanuit verschillende hoeken te horen. Maar na de hectiek van de afgelopen jaren zal dit ‘gebrek aan daadkracht’ bij de vakafdelingen en de afdelingen HR en P&O juist met een zucht van verlichting zijn ontvangen.

Rem op roofbouw

Na de roofbouw, die in 2014 en 2015 is ingezet op met name het sociale domein, blijft het nu opmerkelijk rustig. Die rust is ook nodig, want binnen het sociale domein zijn de veranderingen nog dagelijks sterk voelbaar. Zo zijn door de afdelingen heen processen nog niet stevig verankerd en zijn medewerkers nog niet optimaal voorbereid en getraind. Dit biedt gemeenten de gelegenheid om ook aandacht te schenken aan de praktische kant van de transformatie. Een goede ontwikkeling, omdat de andere manier van werken, de andere benadering van cliënten en de mogelijk andere resultaten nogal wat vragen van medewerkers en leidinggevenden.

 

Overeenstemming over ontwerp Omgevingswet

Natuurlijk worden er wel veranderingen verwacht op ander vlakken. Zo heeft de Tweede Kamer ingestemd met het ontwerp van de Omgevingswet. Dit vraagt nog wel veel werk van de wetgever en ook Gemeenten moeten zich nu al gaan voorbereiden op de komst van deze wet.
Vanuit opleidings- en ontwikkelperspectief zijn we in ieder geval voorzichtig positief over de geplande koers, maar dat staat of valt nog met wat er uit de begrotingswetten komt. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Afbeelding

Marathon 7, 1213 PD Hilversum
Postbus 447, 1200 AK Hilversum
Telefoonnummer 035 – 760 48 50
E-mail:
info@bestuursacademie.nl
www.bestuursacademie.nl

Meer nieuws

In één dag weer helemaal op de hoogte

Op de hoogte blijven van alle relevante wijzigingen en ontwikkelingen in uw vakgebied? Kom naar een van de actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij en weet u wat die ontwikkelingen betekenen voor uw dagelijkse praktijk. 

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding of training het best bij u past? Vraag dan een persoonlijk studieadvies aan. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

Een andere rol voor de overheid

Verwijten aan het adres van burgers dat zij zich niet betrokken voelen bij de publieke zaak of hun verantwoordelijkheid niet nemen, zijn misplaatst. De vitale samenleving, waarin mensen zich volop inzetten, bestaat al. Dat schrijft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in zijn advies ‘Loslaten in vertrouwen. Naar een nieuwe verhouding tussen overheid, markt en samenleving.’ In de nieuwe situatie maakt de overheid een bewuste keuze welke rol zij wil spelen bij initiatieven die in de samenleving ontstaan.

 

Wij helpen overheidsorganisaties om te gaan met de veranderende rol van de overheid.

Maatwerk

De Bestuursacademie Nederland organiseert opleidingen en trainingen op maat. Op basis van uw wensen en de leerdoelen in uw organisatie stellen we scherpe opleidings- en trainingsprogramma’s samen. We voeren deze trajecten uit waar en wanneer u dat wenst.

 

Laat uw opleidings- of trainingswensen bij ons achter en we nemen snel contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Bloggers

Whitepapers

 • Veel overheidsorganisaties hebben de afgelopen jaren hun missie en visie geformuleerd. Hierin...

  Beïnvloeden

  Veel overheidsorganisaties hebben de afgelopen jaren hun missie en visie geformuleerd. Hierin...
 • ONDERHANDELEN 
 ' You can’t always get what you want. But if you try, sometimes you...

  Onderhandelen

  ONDERHANDELEN ' You can’t always get what you want. But if you try, sometimes you...
 • VOOR OF TEGEN ZWARTE PIET? 
 In oktober – met de komst van de eerste pepernoten –...

  Argumenteren

  VOOR OF TEGEN ZWARTE PIET? In oktober – met de komst van de eerste pepernoten –...