of 59232 LinkedIn

Lean management zorgt voor SL!MMR oplossingen

Reageer

Voor een goede samenwerking tussen front- en backoffice, een efficiënte en klantvriendelijke dienstverlening zijn optimaal functionerende processen essentieel. Juist voor dit doel wordt lean management, tevens onderdeel van onze training Procesmanagement, op dit moment door veel organisaties omarmd. De methodische aanpak om processen te stroomlijnen uit de Japanse auto-industrie boekt nu ook zijn resultaten in andere branches, zoals ook de overheid Het programma SL!MMR van de gemeente Haarlemmermeer is genomineerd voor de Nationale Lean Award 2014.

SL!MMR
Een goed voorbeeld van hoe je lean management in je organisatie kunt toepassen, liet de gemeente Haarlemmermeer zien met het programma SL!MMER. David Koppes, programmamanager van de gemeente Haarlemmermeer en tevens docent aan de Bestuursacademie voor de training Procesmanagement, is apetrots op ‘zijn’ programma.

 

AfbeeldingDavid vertelt: “SL!MMR is het nieuwe verbeterprogramma van de gemeente Haarlemmermeer. Het betekent dat we door de organisatie heen, toe willen werken naar een open, transparante en dienstverlenende organisatie. Wij willen structureel behoren tot één van de beste servicegemeenten van Nederland. Omdat de verbeterkracht van Lean voortkomt uit alle gelederen van de organisatie door mensen die zelf met voorstellen komen is er een eigen Academy opgericht. De academy zorgt ervoor dat de kennis en werkwijze van Lean bekend is bij zoveel mogelijk medewerkers en managers. Wat mensen leren kunnen ze ook gelijk in hun dagelijkse praktijk toepassen. Zoals bijvoorbeeld het werken met verbeterborden en het inzichtelijk maken van bottlenecks in processen. Meer dan 450 medewerkers, verdeeld over alle lagen van de organisatie, kregen al een interne training.”

 

Lean
“Lean vraagt ook om een andere manier van leidinggeven. Een organisatie die open staat om te verbeteren van binnenuit moet aangestuurd worden door mensen die dit mogelijk maken. We hebben een speciale maatwerk training ontwikkeld voor managers. Die training gaat over leiding geven aan veranderen; hoe ga ik om met medewerkers die met verbetervoorstellen komen? Hoe creëer ik het juiste klimaat om na te denken en ideeën uit te spreken. Heel anders dan de traditionele manier van leidinggeven.”


David: “In de kern willen wij een meedenkende overheid worden en dat betekent allereerst dat we onszelf transparant organiseren zodat dat de burger weet wat hij van ons mag verwachten. Daarnaast willen  we persoonlijk en ondersteunend meedenken bij vragen en verzoeken vanuit onze burgers en bedrijven zodat ze  zo goed mogelijk geholpen zijn.

 

Wilma Treur, poortmanager, Sociale Dienstverlening, vult aan: “Voordat we op deze nieuwe manier gingen werken kon het voorkomen dat iemand een aanvraag voor een rolstoel bij ons deed. We waren dan met name met die aanvraag voor een rolstoel bezig. We vroegen niet door naar het feit dat diegene misschien wel heel veel alleen thuis zat. Of dat hij misschien financiële problemen had of ook een traplift nodig had. Wat we nu doen is een compleet gesprek waarin we vanuit 8 leefdomeinen met de klant meedenken in waar wij kunnen ondersteunen.

 

David: “De gemeente Haarlemmermeer geeft alle ruimte om te pionieren,  te creëren, te kunnen ontdekken en te kunnen ontwikkelen. Dit geeft ons programma heel veel kracht. Deze kracht, de eenvoud vanuit Lean, een fantastisch team en het enthousiasme van alle medewerkers maakt het programma tot een groot succes en brengt ons op het niveau waarop we nu staan.”

Nationale Lean Award 2014
Wilt u meer weten over SL!MMR? En/of wellicht inspiratie opdoen voor uw eigen (gemeentelijke) organisatie? Klik dan hier. Er is tevens mogelijkheid om ook de twee andere genomineerden te zien. Uw stem uitbrengen kan natuurlijk ook! Stemmen kan tot en met 2 november. Het Lean Event vindt plaats op 5 en 6 november in Maarssen. Meer informatie vindt u hier.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Afbeelding

Marathon 7, 1213 PD Hilversum
Postbus 447, 1200 AK Hilversum
Telefoonnummer 035 – 760 48 50
E-mail:
info@bestuursacademie.nl
www.bestuursacademie.nl

Meer nieuws

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding of training het best bij u past? Vraag dan een persoonlijk studieadvies aan. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

Een andere rol voor de overheid

Verwijten aan het adres van burgers dat zij zich niet betrokken voelen bij de publieke zaak of hun verantwoordelijkheid niet nemen, zijn misplaatst. De vitale samenleving, waarin mensen zich volop inzetten, bestaat al. Dat schrijft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in zijn advies ‘Loslaten in vertrouwen. Naar een nieuwe verhouding tussen overheid, markt en samenleving.’ In de nieuwe situatie maakt de overheid een bewuste keuze welke rol zij wil spelen bij initiatieven die in de samenleving ontstaan.

 

Wij helpen overheidsorganisaties om te gaan met de veranderende rol van de overheid.

Maatwerk

De Bestuursacademie Nederland organiseert opleidingen en trainingen op maat. Op basis van uw wensen en de leerdoelen in uw organisatie stellen we scherpe opleidings- en trainingsprogramma’s samen. We voeren deze trajecten uit waar en wanneer u dat wenst.

 

Laat uw opleidings- of trainingswensen bij ons achter en we nemen snel contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Bloggers

Whitepapers

 • Veel overheidsorganisaties hebben de afgelopen jaren hun missie en visie geformuleerd. Hierin...

  Beïnvloeden

  Veel overheidsorganisaties hebben de afgelopen jaren hun missie en visie geformuleerd. Hierin...
 • ONDERHANDELEN 
 ' You can’t always get what you want. But if you try, sometimes you...

  Onderhandelen

  ONDERHANDELEN ' You can’t always get what you want. But if you try, sometimes you...
 • VOOR OF TEGEN ZWARTE PIET? 
 In oktober – met de komst van de eerste pepernoten –...

  Argumenteren

  VOOR OF TEGEN ZWARTE PIET? In oktober – met de komst van de eerste pepernoten –...