of 59250 LinkedIn

Hoe verzin je het!

Ulft stond helemaal op zijn kop op 10 september. De lokale bevolking was massaal uitgelopen en stond in drommen langs de weg om een glimp op te vangen van de aankomst van de leden van de Vereniging van Gemeentesecretarissen (VGS). Zo’n 160 ambtelijke bobo’s, adjunctbobo’s en ex-bobo’s verzamelden zich daar om zich twee dagen bezig te houden met de professionalisering van hun zware en riskante beroep. In werkgroepen bogen de geleerde dames en heren zich op de donderdag over de verschillende rollen van de gemeentesecretaris (men kwam maar liefst tot 11 onderscheidene rollen) die allen gekoppeld waren en vergeleken werden met figuren uit de Griekse Mythologie. Tenslotte is ook een echte gemeentesecretaris omringd met mystiek en geheimzinnigheid.

Uit die werkgroepen kwamen een aantal conclusies die, opgenomen in een manifest, op de vrijdag werden aangeboden aan de natuurlijke partners van de VGS, zoals de burgemeestersclub, de wethouders, raadsleden, griffiers en een vertegenwoordiger van BZK.

 

Onder de bezielende leiding van een inspirerende spreekstalmeester werden de conclusies uitvergroot en besproken, alvorens het gehele manifest werd aangeboden aan de partners. Dat de werkgroepen verbluffend goed werk geleverd hebben, bleek wel tijdens die presentatie. Normaal gesproken is vrijwel ondoenlijk om in slechts een halve dag tot verregaande conclusies te komen, maar de verenigde leden van dit ‘geheime’ genootschap zijn er eens te meer in geslaagd te laten zien, dat geen berg zo hoog is of hij kan beklommen worden.

 

Door gesprekken met insiders heb ik een mooi kijkje gekregen in de werkwijze en de discussie in ten minste twee van die werkgroepen. Die ervaring wil ik graag met u delen, omdat het laat zien dat het pad van de eerste adviseurs van colleges cq. Algemeen Directeuren vaak geplaveid is met doornen.

 

“Zeg Kees, wat vind jij nou vervelend?” Vroeg de leider van workshop 4 aan een van deelnemers. “Nou”, zei Kees ‘dat is niet zo moeilijk. Ik word helemaal gek van die wethouders die mij de hele dag in de nek hijgen en maar vragen of dit en dat al af is. Trouwens die burgemeester kan er soms ook wat van. En ze willen zich ook overal mee bemoeien. Laten ze lekker bestuurdertje spelen zeg!” “Wat vind je dan van dit statement "Bemoei je niet met ons werk", merkte medeworkshoplid en ex-secretaris Piet op. “Houd onze nek vrij” riep toen de grapjassende Henk die extreem goed was in het wegrelativeren van problemen. “Laat ons met rust” probeerde Nancy, die op haar beurt weer werd overtroffen door André met “Ga lekker buiten spelen college, wij doen de binnenkant wel”. “Dat kunnen we allemaal zo niet opschrijven” sputterde de workshopleider tegen, “daar komt dan echt gedonder van”. “Wat dachten jullie van “Geef ons de ruimte”? “Geweldig, dat is precies waar het om draait” kraaide Karin die net haar college een forse aanvaring had over de (autoritaire) wijze waarop zij de organisatie aanstuurde. Na volmondig bijval van de andere werkgroepleden werd dit statement geaccepteerd en zou het later als gezamenlijke uitkomst van deze groep worden ingebracht tijdens de plenaire bijeenkomst, erop vertrouwende dat ook dat andere collega’s deze zienswijze zouden delen.

 

In een volgende werkgroep (en ongetwijfeld in alle andere ook, maar daar heb ik helaas geen nadere informatie over) trok men ook fel van leer.

Hier begon de workshopleider met een open vraag. “Wie van jullie heeft een item dat hij of zij naar voren wil brengen en waar je last van hebt in je dagelijks functioneren als secretaris of AD? Nou, dat was koren op de molen van de deelnemers. Ze struikelden haast over elkaar heen, maar Peter was de hardste schreeuwer en kreeg volmondig bijval. “Ik stoor me mateloos aan dat politieke gedoe”, gaf hij aan. “Neem bijvoorbeeld de wethouders die komen zeuren over hun fractie of over de coalitie. Dan denk ik ‘ga toch lekker wat anders doen joh en val me niet lastig’.” “Ja”, viel Ruud hem bij “en als je denkt dat je alles gehad hebt, komen de raadsleden klagen over collega’s of over de wethouder of….ach kan mij het allemaal ook schelen”.   “En dan die raadsvergaderingen bij ons! fulmineerde  Hans “ altijd over die bekende stoeptegel die los ligt”. ‘Bofkont, voor de meeste van onze raadsleden is  het abstractieniveau van diezelfde tegel al een treetje te hoog” vulde Jan-Kees aan. “Mooi zo, dus we hebben wel een onderwerp te pakken” vervolgde de workshopleider enthousiast “ik zie dat dit jullie erg bezig houdt. Maar welke slogan plakken we hieraan vast?” “Schei uit met dat politieke geneuzel” oreerde Lenie. De overige secretarissen begonnen ook te roepen en raakten steeds beter op dreef: “Schaf de raad af” “Stop de raad in een hok”, “Verbied ons bij commissie- en raadsvergaderingen aanwezig te zijn”, “Stel een contactverbod in voor raadsleden”. Het werd de workshopleider nu toch iets te gortig. “Beste mensen”, zo kunnen we dat toch niet opnemen in ons manifest “er moet wel iets fatsoenlijks komen.  “Houd de politiek bij ons weg” riep Marianne en al giechelend en kletsend kwam men met de verbluffende kreet “Houd ons uit de politiek”

 

Twee belangrijke statements dus, door gemeentesecretarissen in een halve dag bedacht: ‘geef ons de ruimte’ en ‘houd ons uit de politiek’. Hoe verzin je het!

 

Reageren? lbruijn@bestuursacademie.nl

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Afbeelding

Marathon 7, 1213 PD Hilversum
Postbus 447, 1200 AK Hilversum
Telefoonnummer 035 – 760 48 50
E-mail:
info@bestuursacademie.nl
www.bestuursacademie.nl

Meer nieuws

In één dag weer helemaal op de hoogte

Op de hoogte blijven van alle relevante wijzigingen en ontwikkelingen in uw vakgebied? Kom naar een van de actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij en weet u wat die ontwikkelingen betekenen voor uw dagelijkse praktijk. 

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding of training het best bij u past? Vraag dan een persoonlijk studieadvies aan. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

Een andere rol voor de overheid

Verwijten aan het adres van burgers dat zij zich niet betrokken voelen bij de publieke zaak of hun verantwoordelijkheid niet nemen, zijn misplaatst. De vitale samenleving, waarin mensen zich volop inzetten, bestaat al. Dat schrijft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in zijn advies ‘Loslaten in vertrouwen. Naar een nieuwe verhouding tussen overheid, markt en samenleving.’ In de nieuwe situatie maakt de overheid een bewuste keuze welke rol zij wil spelen bij initiatieven die in de samenleving ontstaan.

 

Wij helpen overheidsorganisaties om te gaan met de veranderende rol van de overheid.

Maatwerk

De Bestuursacademie Nederland organiseert opleidingen en trainingen op maat. Op basis van uw wensen en de leerdoelen in uw organisatie stellen we scherpe opleidings- en trainingsprogramma’s samen. We voeren deze trajecten uit waar en wanneer u dat wenst.

 

Laat uw opleidings- of trainingswensen bij ons achter en we nemen snel contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Bloggers

Whitepapers

 • Veel overheidsorganisaties hebben de afgelopen jaren hun missie en visie geformuleerd. Hierin...

  Beïnvloeden

  Veel overheidsorganisaties hebben de afgelopen jaren hun missie en visie geformuleerd. Hierin...
 • ONDERHANDELEN 
 ' You can’t always get what you want. But if you try, sometimes you...

  Onderhandelen

  ONDERHANDELEN ' You can’t always get what you want. But if you try, sometimes you...
 • VOOR OF TEGEN ZWARTE PIET? 
 In oktober – met de komst van de eerste pepernoten –...

  Argumenteren

  VOOR OF TEGEN ZWARTE PIET? In oktober – met de komst van de eerste pepernoten –...