of 59250 LinkedIn

Herkenbare gemeentenamen

Vroeger was ik een kei in topografie. Al op de lagere school haalde ik de ene 10 na de andere en er was vrijwel geen gemeente die ik niet kende. Of ze het nu hadden over Sibbe, Peize, Venhuizen of Baarland, ik wist op zijn minst in welke richting je moest rijden om in de buurt te komen. Dat dit met het klimmen der jaren wel wat achteruit zou gaan had ik wel verwacht. Ik heb me daarin ook berust, tenslotte heb ik de TOMTOM nog, nietwaar. Nou, vergeet het maar. Aan mijn navigatie heb ik niets als we namen gaan bedenken die niet in de verste verte lijken op een plaatsnaam.

Dat komt natuurlijk door politiek gekrakeel bij gemeentelijke herindelingen. We kiezen bij een herindeling vooral niet voor de meest praktische naam, een naam die iedereen kent, maar we bedenken een compleet nieuwe naam. Dat wordt dan een naam behorende bij een streek, die behalve de autochtonen door niemand wordt herkend, of eentje uit een historisch archief. Dit allemaal om te verbergen dat men het er politiek niet over eens kon worden om de nieuwe gemeente de naam te geven van de meest bekende ‘oude’ gemeente.

 

Weet iemand nog waar die heen moet als je naar ‘Wijdemeren’ gaat? Je denkt toch op zijn minst aan Friesland, maar nee… je moet richting ’s Graveland, Kortenhoef en Loosdrecht. Waarom niet gewoon gekozen voor de gemeente Loosdrecht? Daar heeft iedereen wel eens van gehoord. En wat dan te denken van ‘De Ronde Venen’? Je hebt toch geen idee, waar je dat zoeken moet? En zeg nou niet dat je weet waar ‘Noordenveld’ en ‘Graafstroom’ liggen, dat zijn ook van die voorbeelden van ‘lekker herkenbare’ gemeentenamen.

 

Toppunt was nog niet zo lang geleden wel de nieuwe naam voor de fusiegemeenten Sassenheim, Voorhout en Warmond. Teylingen heet deze nieuwe gemeente. Een naam waar ongetwijfeld een fantastisch historische toelichting bij past, maar helaas past deze naam niet in mijn navigatiesysteem.

 

De gemeentenaam Oldambt is de laatste in het rijtje TOMTOM-vreemde namen. Inwoners van Oost-Groningen denken maar dat iedereen weet waar het Oldambt ligt. Maar helaas, buiten Groningen vrijwel niemand en mijn navigatie al helemaal niet. Het is toch van de gekke dat je eerst moet googelen om te zien waar je wezen moet als je naar een gemeente gaat met een mooie, maar onherkenbare naam!

 

Nee, een nieuwe fusiegemeente moet een naam kiezen die hoort in een topografisch rijtje, zoals we dat op school geleerd hebben. Een naam waarvan iedereen in Nederland wel eens gehoord heeft en ook weet welke kant hij op moet rijden als hij in de buurt moet zijn. Vooral ook een naam die herkend wordt door mijn TOMTOM.

 

Mag ik dit meegeven aan de dames en heren politici die zich straks gaan buigen over de naam de ongetwijfeld talloze herindelingen die nog in het verschiet liggen? Ga alsjeblieft voor naamsbekendheid. Duik niet weg in stadsarchieven, ga niet kijken welke familie vier eeuwen geleden toevallig een stukje grond bezat in de drie huidige gemeenten, laat vooral geen historicus zijn ‘slag slaan’, neem gewoon een mooie al bestaande plaatsnaam.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Afbeelding

Marathon 7, 1213 PD Hilversum
Postbus 447, 1200 AK Hilversum
Telefoonnummer 035 – 760 48 50
E-mail:
info@bestuursacademie.nl
www.bestuursacademie.nl

Meer nieuws

In één dag weer helemaal op de hoogte

Op de hoogte blijven van alle relevante wijzigingen en ontwikkelingen in uw vakgebied? Kom naar een van de actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij en weet u wat die ontwikkelingen betekenen voor uw dagelijkse praktijk. 

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding of training het best bij u past? Vraag dan een persoonlijk studieadvies aan. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

Een andere rol voor de overheid

Verwijten aan het adres van burgers dat zij zich niet betrokken voelen bij de publieke zaak of hun verantwoordelijkheid niet nemen, zijn misplaatst. De vitale samenleving, waarin mensen zich volop inzetten, bestaat al. Dat schrijft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in zijn advies ‘Loslaten in vertrouwen. Naar een nieuwe verhouding tussen overheid, markt en samenleving.’ In de nieuwe situatie maakt de overheid een bewuste keuze welke rol zij wil spelen bij initiatieven die in de samenleving ontstaan.

 

Wij helpen overheidsorganisaties om te gaan met de veranderende rol van de overheid.

Maatwerk

De Bestuursacademie Nederland organiseert opleidingen en trainingen op maat. Op basis van uw wensen en de leerdoelen in uw organisatie stellen we scherpe opleidings- en trainingsprogramma’s samen. We voeren deze trajecten uit waar en wanneer u dat wenst.

 

Laat uw opleidings- of trainingswensen bij ons achter en we nemen snel contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Bloggers

Whitepapers

 • Veel overheidsorganisaties hebben de afgelopen jaren hun missie en visie geformuleerd. Hierin...

  Beïnvloeden

  Veel overheidsorganisaties hebben de afgelopen jaren hun missie en visie geformuleerd. Hierin...
 • ONDERHANDELEN 
 ' You can’t always get what you want. But if you try, sometimes you...

  Onderhandelen

  ONDERHANDELEN ' You can’t always get what you want. But if you try, sometimes you...
 • VOOR OF TEGEN ZWARTE PIET? 
 In oktober – met de komst van de eerste pepernoten –...

  Argumenteren

  VOOR OF TEGEN ZWARTE PIET? In oktober – met de komst van de eerste pepernoten –...