of 59250 LinkedIn

Hallo Jumbo, Hallo Ellendé

Op 6 juni vorig jaar schreef ik over de dubieuze gang van zaken in een stichting voor openbaar primair en voortgezet onderwijs. Aangezien er wel een logische lijn in de verdere gang van zaken valt te ontdekken is het de hoogste tijd om u even bij te praten. Het is voor de leesbaarheid handig als we de stichting een naam geven. Gezien de kwestieuze ontwikkelingen lijkt de naam Ellendé me voor deze stichting zeer toepasselijk.

We zijn nu een jaartje verder en er is een nieuwe sectordirecteur primair onderwijs benoemd. Mocht je het idee hebben dat deze sectordirecteur samen met zijn collega voortgezet onderwijs de hele stichting aanstuurt dan heb je het mis. Boven deze twee is ook de vacature van Algemeen Directeur/Bestuurder ingevuld. Een volkomen overbodige en overbetaalde functionaris die in schaal 16 niet meer hoeft te doen dan 2 personen aan te sturen.

 

De destijds benoemde directeur ‘kwaliteit’ die al een jaar op dure interim-basis in Ellendé aan de slag is om het onderwijs te verbeteren heeft kennelijk carte-blanche gekregen. Nadat hij met lichte drang is vertrokken bij een onderwijsstichting in een grote stad, mede omdat hij een aantal vrouwelijke directeuren tot innige vriendin had gemaakt, heeft hij zich, met medeneming van de laatst uitverkorene, gespecialiseerd in het bedenken van ‘plannetjes’ die allereerst bedoeld zijn om de eigen portemonnee te vullen en misschien ook nog tot gevolg hebben dat het onderwijs er beter van wordt, al moet dat laatste sterk betwijfeld worden.

 

Alle leerkrachten bij Ellendé moeten worden bezocht en hun vaardigheden in kaart gebracht. Van elke school moet de helft van de leerkrachten worden geschoold, waarbij niet is gelet op het gegeven dat de zwakke helft van de ene school beter kan zijn toegerust dan de beste leerkrachten van een andere school. Logischerwijs vroeg onze kwaliteit-zzp-er aan wat onderwijsvriendjes om die audits voor een vriendenprijsje te plegen. Inmiddels is dat gebeurd en ondanks het feit dat zijn nieuwe vriendin zich van schooldirecteur heeft omgetoverd tot communicatiedeskundige, is op menige school een traan geplengd omdat de vriendjes niet overal even tactvol zijn opgetreden. De beloofde scholing blijft natuurlijk achterwege, zonde van het geld nietwaar?

 

De als matig beoordeelde leerkrachten moeten het nu doen met een gesprekje en eventueel een bezoekje van hun locatiecoördinator. Binnenkort wordt de tweede audit uitgevoerd  en, om zelf ook dit financiële graantje mee te kunnen pikken, zal deze ronde ongetwijfeld worden uitgevoerd door de kwaliteitsman zelf of door één van zijn vriendjes. En o wee de leerkracht die geen verbetering laat zien…. Er wordt gedreigd met een traject met rechtspositionele gevolgen. Een beetje ongeloofwaardig allemaal, ook al omdat het niet waarschijnlijk is dat de leerkrachten dezelfde auditor krijgen als tijdens de eerste ronde.

 

Als je denkt dat dit niet kan, geloof me: het gebeurt.

 

Het is niet zo gek dat Ellendé in financieel zwaar weer terecht is gekomen. Niet alleen door bovenstaande en door de afwisselende serie van mislukte sectordirecteuren en interimmers, maar ook het teruglopende leerlingenaantal speelt de stichting parten. Volgend jaar moeten er 6 leerkrachten uit, het jaar erop circa 20.

 

Om deze ellende het hoofd te bieden heeft onze zzp-directeur bedacht dat het wel handig is dat binnen de stichting alle scholen op dezelfde manier en met dezelfde methoden gaan werken. Dan kan er gezamenlijk worden ingekocht en kunnen leerkrachten zonder probleem de overstap maken van de ene naar de andere school.  Niks eigenheid van scholen, niets eigen identiteit. Er valt dus voor de ouders in deze regio die een voorstander zijn van openbaar onderwijs straks niet te kiezen. Dit model dat bekend staat als het supermarkt model is echt uniek in Nederland. De directeur Kwaliteit zorgt hiermee ook in de toekomst voor een goed gevulde beurs. Hallo Jumbo, Hallo Ellendé!

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Afbeelding

Marathon 7, 1213 PD Hilversum
Postbus 447, 1200 AK Hilversum
Telefoonnummer 035 – 760 48 50
E-mail:
info@bestuursacademie.nl
www.bestuursacademie.nl

Meer nieuws

In één dag weer helemaal op de hoogte

Op de hoogte blijven van alle relevante wijzigingen en ontwikkelingen in uw vakgebied? Kom naar een van de actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij en weet u wat die ontwikkelingen betekenen voor uw dagelijkse praktijk. 

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding of training het best bij u past? Vraag dan een persoonlijk studieadvies aan. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

Een andere rol voor de overheid

Verwijten aan het adres van burgers dat zij zich niet betrokken voelen bij de publieke zaak of hun verantwoordelijkheid niet nemen, zijn misplaatst. De vitale samenleving, waarin mensen zich volop inzetten, bestaat al. Dat schrijft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in zijn advies ‘Loslaten in vertrouwen. Naar een nieuwe verhouding tussen overheid, markt en samenleving.’ In de nieuwe situatie maakt de overheid een bewuste keuze welke rol zij wil spelen bij initiatieven die in de samenleving ontstaan.

 

Wij helpen overheidsorganisaties om te gaan met de veranderende rol van de overheid.

Maatwerk

De Bestuursacademie Nederland organiseert opleidingen en trainingen op maat. Op basis van uw wensen en de leerdoelen in uw organisatie stellen we scherpe opleidings- en trainingsprogramma’s samen. We voeren deze trajecten uit waar en wanneer u dat wenst.

 

Laat uw opleidings- of trainingswensen bij ons achter en we nemen snel contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Bloggers

Whitepapers

 • Veel overheidsorganisaties hebben de afgelopen jaren hun missie en visie geformuleerd. Hierin...

  Beïnvloeden

  Veel overheidsorganisaties hebben de afgelopen jaren hun missie en visie geformuleerd. Hierin...
 • ONDERHANDELEN 
 ' You can’t always get what you want. But if you try, sometimes you...

  Onderhandelen

  ONDERHANDELEN ' You can’t always get what you want. But if you try, sometimes you...
 • VOOR OF TEGEN ZWARTE PIET? 
 In oktober – met de komst van de eerste pepernoten –...

  Argumenteren

  VOOR OF TEGEN ZWARTE PIET? In oktober – met de komst van de eerste pepernoten –...