of 59250 LinkedIn

Een bijzonder soort leidinggevende gezocht

Op de keper beschouwd is leidinggeven een merkwaardig woord. Het is ook een van de weinige woorden waarbij leiding overdrachtelijk wordt gebruikt. Het misstaat in het rijtje leidingwater, leidinglegger, leidingknipper, leidingvinder en zo zullen er nog wel een paar van dit soort woorden bestaan. Dit zijn allemaal prima, veel gebruikte woorden die realistisch zijn en duidelijk aangeven wat er mee bedoeld wordt. Zo is leidingwater gewoon water dat uit een leiding komt en is een leidingknipper een apparaatje waarmee je een leiding kunt doorknippen.

Dat kunnen we echter niet zeggen van het woord leidinggeven. Dit veronderstelt namelijk dat er iets te geven valt en als we nu een ding geleerd hebben de afgelopen jaren is dat de gemiddelde leidinggevende helaas niets te geven heeft. Sterker nog, hij pakt de medewerkers iets af, namelijk hun professionaliteit. Hij berooft ze van hun verantwoordelijkheid, hun probleemoplossend vermogen en uiteindelijk ook van hun zelfvertrouwen.

 

Leidinggeven is kennelijk heel ingewikkeld voor veel mensen die zich leidinggevende mogen noemen en dat zijn er in gemeenteland nogal wat. Namen als manager, afdelingshoofd, sectorhoofd, bureauhoofd, taakveldcoördinator, directeur, clustermanager, teamleider, teamcoördinator, sectordirecteur, gemeentesecretaris, adjunct-directeur buitelen over elkaar heen en bij elke reorganisatie worden en nieuwe namen bedacht, in de hoop dat de zittende leidinggevenden niet terugkeren op een leidinggevende positie.

Wat betekent leidinggevende nu precies? Een kijkje in de online encyclopedie helpt ons niet veel verder, want volgens de makers van die encyclopie is een leidinggevende iemand die in zijn beroep leiding geeft aan anderen. Daar hebben we dus niet veel aan, want wat moet je dan geven? Misschien stelt een leidinggevende ook helemaal niets voor, bestaat hij alleen in onze verbeelding. Deze opvatting wordt ondersteunt door Woorden-Boek.nl want hun reactie is ‘leidinggevende staat helaas niet in onze database’.

 

Ook de Van Dale Online geeft niet op dit gebied niet thuis. Dan maar eens op zoek naar de betekenis van het woord leidinggeven. De website DefinitieBetekenis.nl vermeldt slechts ‘belast met de leiding over anderen’ en Van Dale sluit zich hierbij aan. Ha, daar geeft de online-encyclopedie opeens maar liefst vier betekenissen: 1. Aanvoeren; 2. Besturen; 3. Commanderen; 4. Leiden.  Voor de leidinggevenden die zich hierin herkennen, kan ik er nog wel wat betekenissen aan toevoegen: 5. Controleur; 6. Wantrouwend persoon; 7. Vergadertijger.

 

Nee, een leidinggevende die ervoor wil zorgen dat de mensen met wie hij werkt echt resultaten boeken, hoeft maar ze maar één ding te geven en dat is vertrouwen.  Hij mag rekenen op hun professionaliteit en hoeft alleen maar aan te geven wat hij van ze verwacht en wat het mag kosten. Voor de rest zorgen de medewerkers zelf wel. We zijn dus op zoek naar een nieuw soort leidinggevende, nl. de vertrouwengevende. Wil deze bijzondere soort leidinggevende eindelijk eens naar voren stappen!

 

Reageren? l.bruijn@bestuursacademie.nl

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door TIP! (PR-/Imagospecialist) op
Het verhaal alsook de reacties onderstrepen nog maar eens mijn opvatting dat leiderschap iemands eigen is en niet iets wat kan worden aangeleerd wanneer overduidelijk blijk gegeven wordt van "managersniveau"- het trucje. Ik heb het geluk gehad een leider als baas meegemaakt te hebben die ruimte gaf aan eigen ontwikkeling en creativiteit bij de uitvoering van taken, je vertrouwen gaf wanneer je iets nieuws wilde initiëren en je daarvoor ook de ruimte gunde. In mensen mogelijkheden zag in plaats van belemmeringen en vlijmscherp wist te snijden waar dat nodig was (oh, en ook daarvoor de ball...en de ruggegraad bezit). De so called managende laag zijn veelal boekhouders die niets weten zonder te kunnen meten. Resultaten alleen maar koppelen aan cijfertjes en vervolgens de criteria aanpassen wanneer er kans bestaat dat zij hierop worden afgerekend. Deze laag krijgt zo ontzettend veel aanvullende mogelijkheden om zich op welk gebied dan ook verder te ontwikkelen, terwijl de werkende laag toch minstens mag verwachten dat zij dit op leiderschapsgebied al machtig zijn. De medewerker moet vervolgens tig keer een zgn. pop invullen voordat zij ook maar de meest banale cursus mogen volgen om vervolgens toch wel uit te dragen hoe goed de baas niet is om dat hem/haar te gunnen.......
Door Fabienne Blocq (Dir./eigenaar DE COACH) op
Een leidinggevende geeft leiding aan alle mensen en middelen om hem/haar heen in de richting van het gezamenlijk gekozen doel. De leidinggevende stimuleert, coördineert, enthousiasmeert, begeleidt, informeert en ondersteunt allen die hij/zij moet leiden in het optimaal tot uiting laten komen van hun capaciteiten ten dienste van het te bereiken doel; maar draagt uiteindelijke zelf wel de volledige eindverantwoordelijkheid voor de mate en de kwaliteit waarin dat doel ook bereikt wordt.
Om die reden is het soms nodig grenzen te stellen, keuzes te maken of leden aan het team toe te voegen of er uit te verwijderen. De leidinggevende werkt het best als hij/zij een secundair doel voor ogen houdt; namelijk het vergroten van de capaciteiten van de medewerkers, het bevorderen van hun groei en hun welzijn op het werk. De methode daartoe is simpel: leef voor wat je preekt en houdt je aan het gebod: ga met een ander om zoals je zou willen dat er met jou omgegaan werd.
Door Henri Okken (Klokkenluider corruptie misbruik praktijken Hoogeveen &Drenthe.) op
Leiding geven!. Een vooruitziende blik !
Luisteren en vertrouwen scheppen !. Samenwerking gehoorzaamheid !. Geven en nemen !. Maar op zijn tijd, zijn verantwoordelijkheden neemt !. Hij die zijn rug recht houd, en de corruptie te lijf gaat !.
vriendelijke groet, klokkenluider corruptie & misbruikpraktijken . H. Okken.Door Arjan (Directeur (durf het bijna niet te zeggen)) op
Iemand die zegt wat het mag kosten is een boekhouder en iemand die zegt wat het mag kosten en welk resultaat hij verwacht, is een inkoper. Is dat wat je bedoelt?

Afbeelding

Marathon 7, 1213 PD Hilversum
Postbus 447, 1200 AK Hilversum
Telefoonnummer 035 – 760 48 50
E-mail:
info@bestuursacademie.nl
www.bestuursacademie.nl

Meer nieuws

In één dag weer helemaal op de hoogte

Op de hoogte blijven van alle relevante wijzigingen en ontwikkelingen in uw vakgebied? Kom naar een van de actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij en weet u wat die ontwikkelingen betekenen voor uw dagelijkse praktijk. 

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding of training het best bij u past? Vraag dan een persoonlijk studieadvies aan. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

Een andere rol voor de overheid

Verwijten aan het adres van burgers dat zij zich niet betrokken voelen bij de publieke zaak of hun verantwoordelijkheid niet nemen, zijn misplaatst. De vitale samenleving, waarin mensen zich volop inzetten, bestaat al. Dat schrijft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in zijn advies ‘Loslaten in vertrouwen. Naar een nieuwe verhouding tussen overheid, markt en samenleving.’ In de nieuwe situatie maakt de overheid een bewuste keuze welke rol zij wil spelen bij initiatieven die in de samenleving ontstaan.

 

Wij helpen overheidsorganisaties om te gaan met de veranderende rol van de overheid.

Maatwerk

De Bestuursacademie Nederland organiseert opleidingen en trainingen op maat. Op basis van uw wensen en de leerdoelen in uw organisatie stellen we scherpe opleidings- en trainingsprogramma’s samen. We voeren deze trajecten uit waar en wanneer u dat wenst.

 

Laat uw opleidings- of trainingswensen bij ons achter en we nemen snel contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Bloggers

Whitepapers

 • Veel overheidsorganisaties hebben de afgelopen jaren hun missie en visie geformuleerd. Hierin...

  Beïnvloeden

  Veel overheidsorganisaties hebben de afgelopen jaren hun missie en visie geformuleerd. Hierin...
 • ONDERHANDELEN 
 ' You can’t always get what you want. But if you try, sometimes you...

  Onderhandelen

  ONDERHANDELEN ' You can’t always get what you want. But if you try, sometimes you...
 • VOOR OF TEGEN ZWARTE PIET? 
 In oktober – met de komst van de eerste pepernoten –...

  Argumenteren

  VOOR OF TEGEN ZWARTE PIET? In oktober – met de komst van de eerste pepernoten –...