of 59250 LinkedIn

Docenten gezocht voor een gekozen monarch

Tussen al het onheil wat dit Kabinet over ons uitstort aan bezuinigingen, valt het mij wel op dat de dames en heren zelf behoorlijk buiten schot blijven. Aangezien zij steeds meer taken overhevelen naar gemeenten, stel ik voor dat we de ministerraad ook maar wat meer gaan vormen naar het model van het college van B&W. En zoals een wethouder een veelheid van portefeuilles beheert kan een minister voortaan voor veel meer portefeuilles verantwoordelijk zijn dan op dit moment het geval is.

Grote steden doen het met 7 wethouders en een burgemeester en dat lijkt me voortaan ook een passend aantal bewindslieden. De functie van staatssecretaris is in mijn ogen volkomen overbodig en om de PVV te parafraseren: staatssecretarissen zijn linkse hobbyisten die op kosten van de belastingbetaler luxe snoepreisjes maken naar het buitenland om zich te laten fêteren op kosten van de belastingbetaler aldaar. Afschaffen van deze functionarissen kan dus mede beschouwd worden als een substantiële verhoging van het bedrag voor ontwikkelingshulp. Vergeleken met het huidige kabinet praten we dan over 12 bewindslieden minder. Misschien in geld niet zo’n forse bezuiniging, maar de voorbeeldfunctie die daar van uitgaat is des te groter en belangrijker. Dat dan ook het aantal ministeries alsmede het aantal ambtenaren fors wordt teruggedrongen, spreekt vanzelf en als we al deze bedragen bij elkaar optellen komen we toch tot een aardige bezuiniging.

 

Vanuit staatsrechterlijk oogpunt gezien staat de Koningin aan het hoofd van de regering, dus ook daar kunnen we niet omheen als we tenminste ‘bezuinigen aan de top’ serieus nemen. Na bestudering van de literatuur en het houden van interviews met deskundigen denk ik met de bezuigingen op het Koningshuis een aantal steeds weer terugkerende problemen in één keer op te lossen. Ik stel hierbij voor om eens in de zes jaar naar de stembus te gaan om een nieuwe Koning of Koningin te kiezen. Dat heeft een aantal grote voordelen:

 

1.    Tegenstanders van de monarchie worden de mond gesnoerd, omdat het hier niet meer gaat om een erfelijke troonopvolging. Een gekozen monarch kan het volk net zo goed verenigen en het Republikeins Genootschap is overbodig geworden.

2.    Bij elke verkiezing kunnen we samen bepalen of we een Koning of een Koningin willen. Dat houdt de spanning er veel meer in. Op dit moment is het saai, want ik weet nu al (bijna) wie mijn achterkleinkinderen op de troon zullen aantreffen.

3.    Iedereen kan zich kandidaat stellen. In een aantal grote 'Holland’s got talent- achtige shows' moeten de kandidaten zich presenteren. Daarbuiten geen verkiezingscampagne, dus je hoeft niet rijk te zijn om je kandidaat te stellen.

4.    Er kan bewust gekozen worden voor vorsten met een kleine familie, dat betekent dus minder kans op schandalen en, zeer belangrijk, veel minder kosten.

5.    Een gekozen vorst of vorstin leent zijn of haar titel voor een periode van zes jaar, dus ook geen gezeur over wachtgelden en toelages. Hij of zij heeft zes jaar de tijd om een mooi centje te sparen. Overbodig misschien om te zeggen dat het niet mogelijk is om je herkiesbaar te stellen.

6.    Paleis Noordeinde wordt het vaste vorstenverblijf, dus weg met al die andere kastelen.

 

Ik zie hier heel veel voordelen in en ik ben ervan overtuigd dat de wil bij het volk om te bezuinigen hierdoor nieuwe impulsen krijgt. Het ligt wel voor de hand dat nieuwe vorsten een inwerkprogramma krijgen aangeboden en eveneens dat de Bestuursacademie Nederland het verzoek krijgt om dit inwerkprogramma voor haar rekening te nemen. In dat kader zijn wij nog op zoek naar docenten die training kunnen geven in de volgende onderwerpen:

a.    het lezen van een saaie troonrede zonder bijzondere intonatie, maar met enigszins geaffecteerde articulatie;

b.    slapjes zwaaien vanuit een gouden koets (eenhandig);

c.    koekhappen voor beginners;

d.    dansen van horlepiep na behalen Olympische medaille.

 

Kandidaat-docenten kunnen zich bij mij melden voor een intakegesprek en een praktijktoets.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Anton van de Repe op
@Jan Goeijenbier

Een interim-manager die nog nooit te maken heeft gehad met schockerende visies van goeroes kent zijn vak niet goed genoeg.
Door Jan Goeijenbier (Interim-manager) op
"Wat ouder en dus ook wat wijzer" dacht ik bij de foto van de auteur. Nee dus, wat een onwaarschijnlijke hoeveelheid onzin heeft Lex Bruijn bij elkaar gekrabbeld!
Door Broadcaster (gemeenteambtenaar) op
Zandzakken voor de deur, riemen vast, Ik kom niet meer bij.
Door O. Labouchere op
Prima idee. (Leuk artikel trouwens)

Afbeelding

Marathon 7, 1213 PD Hilversum
Postbus 447, 1200 AK Hilversum
Telefoonnummer 035 – 760 48 50
E-mail:
info@bestuursacademie.nl
www.bestuursacademie.nl

Meer nieuws

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding of training het best bij u past? Vraag dan een persoonlijk studieadvies aan. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

Een andere rol voor de overheid

Verwijten aan het adres van burgers dat zij zich niet betrokken voelen bij de publieke zaak of hun verantwoordelijkheid niet nemen, zijn misplaatst. De vitale samenleving, waarin mensen zich volop inzetten, bestaat al. Dat schrijft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in zijn advies ‘Loslaten in vertrouwen. Naar een nieuwe verhouding tussen overheid, markt en samenleving.’ In de nieuwe situatie maakt de overheid een bewuste keuze welke rol zij wil spelen bij initiatieven die in de samenleving ontstaan.

 

Wij helpen overheidsorganisaties om te gaan met de veranderende rol van de overheid.

Maatwerk

De Bestuursacademie Nederland organiseert opleidingen en trainingen op maat. Op basis van uw wensen en de leerdoelen in uw organisatie stellen we scherpe opleidings- en trainingsprogramma’s samen. We voeren deze trajecten uit waar en wanneer u dat wenst.

 

Laat uw opleidings- of trainingswensen bij ons achter en we nemen snel contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Bloggers

Whitepapers

 • Veel overheidsorganisaties hebben de afgelopen jaren hun missie en visie geformuleerd. Hierin...

  Beïnvloeden

  Veel overheidsorganisaties hebben de afgelopen jaren hun missie en visie geformuleerd. Hierin...
 • ONDERHANDELEN 
 ' You can’t always get what you want. But if you try, sometimes you...

  Onderhandelen

  ONDERHANDELEN ' You can’t always get what you want. But if you try, sometimes you...
 • VOOR OF TEGEN ZWARTE PIET? 
 In oktober – met de komst van de eerste pepernoten –...

  Argumenteren

  VOOR OF TEGEN ZWARTE PIET? In oktober – met de komst van de eerste pepernoten –...