of 59250 LinkedIn

De vijfde colonne

Elke organisatie heeft ze. Ze vinden zichzelf het ‘zout der aarde’. Ze werken vaak 15 jaar of langer, in elk geval veel te lang, bij de organisatie.  Die mannen, op een of andere manier zijn het vrijwel nooit vrouwen, hebben het allemaal al eens gezien, gehoord en meegemaakt. Ze kennen elke hoekje van de organisatie, ze weten van iedereen hoe hij of zij reageert en waarom. Ze reageren voorspelbaar destructief op elke poging van hun leidinggevende om iets te doen aan teamvorming of om het werk leuker en interessanter te maken.

Ze voeren niet zozeer het hoogste woord op het afdelingsoverleg. Hun houding spreekt vaak boekdelen en staat van meet af aan in de ‘daar gaan we weer’ stand. Zij willen graag als laatste spreken en weten haarfijn en messcherp het initiatief van de leidinggevende de grond in te boren. Zij zijn de manipulatoren bij de koffiemachine en de soepautomaat. Zij gaan hun eigen gang en trekken zich over het algemeen van niemand iets aan. Geen manager die ze probeert aan te pakken en wee de argeloze die dit wel doet, hij komt vaak van een koude kermis thuis. Het woord vakbond staat in hun voorhoofd gegrift  en het pad naar de OR is al diep uitgesleten. Het zijn de ‘onaanraakbaren’, zij vormen een vijfde colonne, waar die bij Ajax nog wat van kan leren.

 

We zien ze in elke organisatie, maar het lijkt wel of ze vooral bij gemeenten zitten. Zij kennen hun gemeente door en door en als beleidsmedewerker staan ze op (te) vertrouwde voet met hun externe partners. Ze werpen zich bij de nieuwe medewerkers graag op als een soort mentor en trachten vanaf dag 1 hun geesten te vergiftigen met hun sfeerbedervende en gezagsondermijnende gezwets. Iedereen kent ze.

 

Ooit waren ze ook enthousiast en vol verlangen er iets moois van te maken. Onderweg is er iets gebeurd, waardoor de klad in de carrière kwam. Ze liepen als snel tegen de grenzen van hun kunnen aan, bereikten al snel hun plafond en werden ingehaald en overvleugeld door collega’s. Ze raakten verbitterd, een dossier werd niet aangelegd en zal er ook nooit komen. Ze weten hun werk altijd zo te doen dat het ‘er net mee door kan’. Zij zijn de mensen waarvan de wethouder in het college tegen de gemeentesecretaris zegt: “maar hem mag je het niet laten doen!”

 

Maar beste mensen, er is een remedie: Jaag ze uit hun holen! Trek ze uit hun comfortzone. En vooral: Geef ze ander werk. Heb lak aan die knellende, beperkende functiebeschrijving en haal ze uit hun vertrouwde omgeving en geef ze een nieuwe uitdaging. Echt, ze knappen ervan op en je organisatie nog meer. Maak een eind aan die vijfde colonne. Succes!!!

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Kees Stada (ex-landmeter) op
Het verhaal klopt, maar er mist een duidelijke oorzaak. Het Peter-principle. Zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Peterprincipe De leidinggevende promoveert tot hij of zij een functie heeft waar hij of zij incompetent is. De gemeentesecretaris en het college van B&W zijn niet bij machte het afdelingshoofd verantwoordelijk te stellen voor het dwarse optreden van een medewerker. Mogelijk zit er in de organisatie nog een afdelingschef tussen. Stel alle leidinggevende trapsgewijs verantwoordelijk! Praat erover en stop het niet onder het bureau! Het gevolg van mismanagement is demotivatie van de ambtenaren. Haal niet een extern bureau in huis voor een reorganisatie! Het is pure onmacht zelf de zaken op orde te hebben! Ontsla geen ambtenaar die niet in de pas loopt, maar wijs hem en zeker zijn leidinggevende op de plichten. Ik ken als geen ander dit verhaal.
Door Hans Visser (Organisatievitalisator van United Sense) op
Geweldig Lex, heel mooi verwoord. Je hebt het over het zichtbare topje van de ijsberg; De zichtbaren.
En heel terecht als je stelt: 'Ooit waren ze enthousiast en vol verlangen er iets moois van te maken, maar onderweg is iets gebeurd.' In die zin ligt alles besloten hoe mensen in de loop der jaren zijn gaan doen in een organisatiecultuur waarin van oorsprong goedwillende mensen met hun inzetbereidheid en mogelijkheden velen in onmacht gevangen raken. Deze zichtbaren waren vaak de meest betrokken en moedige mensen en zie wat er met hen is gebeurd. Precies dat hebben de mensen om hen heen met hen zien gebeuren en daaruit de les getrokken: 'Steek nooit (meer) je nek uit!', 'Laat, maar.., ik vind het wel best zo!' Dat is de veel grotere massa, de onzichtbare die 'ja' (hebben leren) zeggen en 'nee' denken en/of doen. In onmacht bevroren potentie, om zich heen grijpend als Collectief Mentaal Verzuim waarin zoveel Onbenut Vermogen is vrij te maken dat we de komende jaren niet meer hoeven te bezuinigen. Maar ... daar is moed voor nodig. En de les die moedigen - in die verstikkende cultuur en dat klemmende systeem - hebben geleerd: 'Begin er niet aan! Denk het wel maar spreek je niet uit!' En dat is precies wat er gebeurd.

Daarom Lex, moeten m.i. niet de zichtbaren uit hun holen worden gejaagd maar de verantwoordelijken die belang denken te hebben bij het in stand houden van deze organisatiecultuur.

Afbeelding

Marathon 7, 1213 PD Hilversum
Postbus 447, 1200 AK Hilversum
Telefoonnummer 035 – 760 48 50
E-mail:
info@bestuursacademie.nl
www.bestuursacademie.nl

Meer nieuws

In één dag weer helemaal op de hoogte

Op de hoogte blijven van alle relevante wijzigingen en ontwikkelingen in uw vakgebied? Kom naar een van de actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij en weet u wat die ontwikkelingen betekenen voor uw dagelijkse praktijk. 

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding of training het best bij u past? Vraag dan een persoonlijk studieadvies aan. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

Een andere rol voor de overheid

Verwijten aan het adres van burgers dat zij zich niet betrokken voelen bij de publieke zaak of hun verantwoordelijkheid niet nemen, zijn misplaatst. De vitale samenleving, waarin mensen zich volop inzetten, bestaat al. Dat schrijft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in zijn advies ‘Loslaten in vertrouwen. Naar een nieuwe verhouding tussen overheid, markt en samenleving.’ In de nieuwe situatie maakt de overheid een bewuste keuze welke rol zij wil spelen bij initiatieven die in de samenleving ontstaan.

 

Wij helpen overheidsorganisaties om te gaan met de veranderende rol van de overheid.

Maatwerk

De Bestuursacademie Nederland organiseert opleidingen en trainingen op maat. Op basis van uw wensen en de leerdoelen in uw organisatie stellen we scherpe opleidings- en trainingsprogramma’s samen. We voeren deze trajecten uit waar en wanneer u dat wenst.

 

Laat uw opleidings- of trainingswensen bij ons achter en we nemen snel contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Bloggers

Whitepapers

 • Veel overheidsorganisaties hebben de afgelopen jaren hun missie en visie geformuleerd. Hierin...

  Beïnvloeden

  Veel overheidsorganisaties hebben de afgelopen jaren hun missie en visie geformuleerd. Hierin...
 • ONDERHANDELEN 
 ' You can’t always get what you want. But if you try, sometimes you...

  Onderhandelen

  ONDERHANDELEN ' You can’t always get what you want. But if you try, sometimes you...
 • VOOR OF TEGEN ZWARTE PIET? 
 In oktober – met de komst van de eerste pepernoten –...

  Argumenteren

  VOOR OF TEGEN ZWARTE PIET? In oktober – met de komst van de eerste pepernoten –...